Screenshot
TRENER UOČI I NAKON DERBIJA

OREŠČANIN NAJAVIO OSIJEK I ISTAKNUO JEDAN VELIKI PROBLEM 'Tri godine sam ovdje i uvijek istra priča! Čim se dogodi poraz, odmah je drvlje i kamenje'

Piše: Frane VulasObjavljeno: 06. travanj 2019. 14:39

Nakon derbija protiv Dinama Hajduk povratak na pobjedničke staze traži protiv Osijeka, ponovno na Poljudu (nedjelja 19 sati). U petak je Hajduk s trenerom Sinišom Oreščaninom produžio ugovor do 2022. godine. Dan prije susreta Oreščanin je bio na konferenciji za medije, prenosi Slobodna Dalmacija.

Koliko vam znači tajming potpisa novog ugovora? Uprava vam je dala dodatnu podršku pred seriju bitnih utakmica, a i znakovito je trajanje ugovora jer toliko dugo nitko nije izdržao u Hajduku na poziciji trenera još od Tomislava Ivića na Starom placu?

- Izrazio bih zahvalnost zbog toga. Mi smo o tome razgovarali i prije, kada je gospodin Brbić došao u klub. Tajming je bio slučajan. Velika mi je čast i odgovornost zbog ukazanog povjerenja – rekao je Oreščanin.

Što je bilo pozitivno u susretu s Dinamom?

- Zadovoljan sam pristupom i iskustvom koji smo dobili u toj utakmici, ali htio bih Dinamo maknuti sa strane, više mi nije u fokusu. Parirali smo na dobar način, taktički analizu ne bih radio jer se apsolutno ne slažem s onim što je pisano po medijima. Apsolutno sam pozitivan oko te utakmice, ali na Dinamo bih stavio ad acta. Idemo dalje – naglasio je Oreščanin.

Split, 100219.
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 20. kola Prve HT lige izmedju HNK Hajduk i NK Lokomotiva.
Na fotografiji: Domagoj Bradaric, trener Sinisa Orescanin.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Foto: Tom Dubravec / CROPIX

U ovom susretu ste bez dva vrlo važna igrača Caktaša i Juranovića. Hoćete li mijenjati taktičku postavku ili ćete raditi zamjene figuru za figuru?

- Danas je dan za pripremu utakmice, dogovor. Ima tu nečega u tome što govorite, ali bitni su nam mehanizmi u igri, profilacija igrača... Da li će na "desetki" bili x ili y... Osijek ima novog, talentiranog trenera, upoznali smo ga dobro kroz drugu ligu.

A onda je na pitanje oko Palaverse koji nije igrao u posljednje dvije utakmice i zahtjev da bude malo konkretniji oko toga Oreščanin rekao mnogo toga što mu je bilo na duši. Rekao je da je razmišljao o tome kako će to razjasniti neovisno o pitanju.

- Ajmo to razlučiti do kraja. Krajnje je vrijeme da u ovoj državi počnemo malo biti pozitivni. Nitko od vas nije napisao da je još jedan mladi igrač Sahiti ponovno odigrao 15-20 dobrih minuta. Netko je napisao da je Bradarić bio nevidljiv. Ponavljam, sve ovo nije samo Hajdukov interes nego interes cijelog hrvatskog nogometa. Bradarić je do sat vremena prije utakmice bio pod temperaturom, imao je alergijsku reakciju. On je bio za to da zaigra, nastup mu je do kraja bio upitan. Palaversa danas puni 19 godina. Zar trebam govoriti dalje? Ajmo ostaviti djecu da se razvijaju na dobar način. Ja ih moram zaštititi. Bradarić je uz Sosu i Čolinu pretendent danas sutra za seniorsku reprezentaciju. Nevjerojatno je što se ovdje radi. Jedva se dočeka jedan poraz – navio se Oreščanin i ipak se vratio na derbi.

- Derbi je bio 50:50, 0:0 je rezultat koji je trebao biti realan. Potenciraju se ovdje samo negativnosti. Gledam to već tri godine otkad sam ovdje. Sve što se napravi do sada napravilo nije dobro, čim dođe jedan poraz odmah je drvlje i kamenje. Palaversa? Već sam prije Istre rekao da je iz U19 reprezentacije došao iscrpljen i sami smo se složili da mu treba odmor. Juranović je bio povrijeđen, možda ga nemamo na raspolaganju do kraja sezone. Vrlo su paušalne analize koje se rade. Znam da se moraju kartice ispunjavati, ali svima nam fali malo objektivnosti. U cijeloj državi, a kamoli oko Hajduka.

Je li dobro što već sada stiže Osijek, samo četiri dana nakon Dinama?

- Mislim da je to ok, nemamo puno vremena da se troši na nekakve druge stvari. Jučer smo imali analizu Osijeka. Danas ćemo imati još jedan trening. Čeka nas teška utakmica u smislu taktičkog nadmudrivanja. Osijek je dobio talentiranog trenera. On je sada u poziciji kao kada smo mi išli u Osijek na kup utakmicu.

Koliko je ovaj Osijek različit od Zekićevog?

- Jako različit Osijek. Jako dobro se znamo iz druge lige. Očekujemo zahtjevnu, taktičku utakmicu.

Mi ćemo probati što manje mijenjati. Oni su totalno promijenili strukturu, formaciju. Očekujem da će nas pokušati pričekati kroz kontru i polukontru – vjeruje Oreščanin.

Kolko je traga na igračima ostavio derbi, ima li još ozljeda?

- Tahiraj je još uvijek upitan.

Slijedi vam serija teških utakmica, protiv četiri direktna rivala u borbi za Europu?

- Idemo utakmicu po utakmicu. Svaka je teška. Imamo svoju računicu koju vam neću reći, nemojte se ljutiti. Prošli smo taj ciklus već u drugom mjesecu. Ulazimo u dio sezone koji je osjetljiv. Pokušavamo raditi pa pokušavmo ne opterećivati dečke povijesnim stvarima.

Osijek vam je ipak izravni konkurent u borbi za Europu? Malo je ovo bitnija utakmica, ako ne i ključna?

- Ne, ova je najvažnija samo jer je prva. Život će ići dalje i nakon ove utakmice. Mi smo napravili dobar pomak u prvom krugu nastavka prvenstva. Napravili smo priključak u prvom krugu, moramo biti iskreni pomogli su nam u tome i drugi rezultati. Tri-četiri kluba se bore za Europu s nama, bit će tu i međusobnih sučeljavanja. Zasad je sve pod kontrolom, odnosno onako kako smo željeli, čak i malo iznad. No, nećemo ovisiti samo o sebi. Nije lako dobiti sve do kraja, nismo mi Barcelona – naglasio je Oreščanin.

Koliki je pritisak na momcima zbog tog imperativa Europe?

- Pokušavamo ih ne stiskati, da ne stvaramo povijesne utakmice. Zasad smo to uspjeli. Osjetio sam da bi taj način trebamo raditi da zaštitimo momčad. Nemojte zaboraviti da smo kada smo došli bili šesti s deset bodova zaostatka za četvrtim mjestom. Malo poniznosti nam u svemu fali. Sigurno će se Osijek dignuti do kraja sezone. I kolega Tomić i Lokomotiva su se trgli.

Na konstataciju da nitko iz kluba ni nakon susreta nije rekao kako je Bradarić nastupio pod temperaturom kazao je.

- Fibra je nebitna u toj priči. Previše se mladi pretumbavaju po novinama, bilo iza jedne dobre ili nedobre utakmice.

Znate dobro trenera Dina Skendera?

- Bili smo u istoj generaciji u školovanju za UEFA Pro Licencu.

Hoće li igrati Lopez ili Svatok?

- To ćemo odlučiti danas.

Rezultati by SofaScore

Linker
25. travanj 2024 23:03