CROPIX
PIŠE T. JURANOVIĆ

ORIGINALNO OKO SOKOLOVO NAJAVLJUJE NAJGORI SCENARIJ NAKON KONTROVERZNE DINAMOVE POBJEDE 'Griješilo se u Jugoslaviji, u Španjolskoj, ali ovo kod nas..'

Jasno je da su se pogreške događale i u Jugoslaviji, da ih ima danas u Španjolskoj Engleskoj, ali bit je - ništa se kod nas ne mijenja niti će se promijeniti, smatra Damir Matovinović, originalno Oko sokolovo
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 28. veljača 2017. 23:38

Neki sudački senatori samo su se nasmijali i zahvalili na pozivu, zapravo dovoljno kazavši o noći Oscara održanoj pored Bosuta, gdje je Batinić ekranizirao svojevrsnu SF grotesku, u kojoj je maestralno svoju ulogu odigrao Soudani.

Neki bivši suci, pak, tvrde da se u nedjelju zapravo zavrtio samo djelić blockbustera kojeg kao reprizu gledamo godinama...

- Čemu trošiti prostor na penal, kada je sve kristalno jasno i čovjeku koji nikada u životu nije pogledao nogometnu utakmicu - kazao nam je jedan od rijetkih koji bi pričali, uvaženi riječki ortoped Damir Matovinović, jedini Hrvat koji je sudio veliko natjecanje, SP 1982. godine.

Tea Cimas
Damir Matovinović (desno)

- Jasno je da su se pogreške događale i u Jugoslaviji, da pogrešaka ima i danas u Španjolskoj, Engleskoj, posvuda, to dakle uopće nije sporno. Sporna je, međutim, činjenica, kao i bit svega što se događa. Kod nas se ništa ne mijenja niti će se išta promijeniti - kazat će bez dlake na jeziku Matovinović.

Alojzije Šupraha, bivši međunarodni sudac, nevoljko se uključio u komentiranje suđenja Damir Batinića na utakmici u Vinkovcima, to jest o dosuđenom kaznenom udarcu u korist Dinama, na isteku regularnog tijeka susreta. Rekao je:

- A što bih sad ja trebao kazati nešto drugo, kad se predsjednik sudačke komisije Ante Kulušić već očitovao da to nije bilo za kazneni udarac. Eto, slažem se u potpunosti s njegovom ocjenom.

Šupraha je nezadovoljan zato što ga se stalno nastoji uvući u rasprave, konkretno o tome zašto nije bio u Medulinu na sastanku kontrolora. Jednostavno je, Šupraha je bio četiri dana na bolovanju, ima zdravstvenih problema pa se podvrgnuo pregledima.

- Stalno se vraćaju na moje suđenje na utakmici Rijeka - Osijek 1-1 premda je bjelodano da gol Rijeke nisam priznao na osnovu signalizacije pomoćnog suca, koji je označio zaleđe. Usput, na toj utakmici sam dosudio jedanaesterac za Rijeku, zato jer sam bio uvjeren da se radilo o prekršaju. Kasnije kad sam vidio snimku bilo mi je jasno da sam pogriješio, ali više se nije moglo natrag.

A premda je kazao da neće odgovarati na pitanja koja nisu u njegovoj domeni, na predstavljanju knjige “Razvojni program” u prostorijama HNS-a Romeo Jozak ipak je odgovorio na vruću temu oko suđenja.

- Bio sam u Vinkovcima i s tribina se činilo da kontakta ima, no kasnije sam putem snimke vidio da penala nije bilo. O drugim stvarima ne bih, nisu u mojoj domeni, nisam, naime, član Sudačke komisije - kazao je Jozak.

Konačno, mišljenje smo pokušali dobiti i od Dušana Kukića, čovjeka koji je “strijeljan” u prosincu, kada se tražila žrtva Miškovićeve želje za promjenama, a HNS je pred repetirane kalašnjikove bacio jadnog Kukića. U Kukiću su jesenas mnogi tražili krivca, a premda nije bez krimena, sada se vidi da problem ne leži u krilima jednog čovjeka.

- Pet godina smo nešto stvarali, zidali temelje za sutra, jer preko noći se ništa ne može, ali smo zaustavljeni. Pa sada imamo ovo danas. A to je tek početak... - znakovito je poručio ispod glasa sa seminara sudaca, obećavši da će se kasnije javiti i dodatno izreći što misli.

Nije, ali je svejedno poručio dosta toga... Za one koji žele čuti, sve je jasno. Za one ostale, tvrde mnogi suci, anonimno i javno, ionako će se uskoro zavrtjeti nova repriza filma koji će neodoljivo podsjećati na nedjelju. I koji će na stadionima igrati sve tamo do kraja svibnja...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 07:34