CROPIX
PRVA HNL

OSIJEK ISPISAO POVIJEST U GRADSKOM VRTU! BIJELO-PLAVI DO TREĆE UZASTOPNE POBJEDE Nije bilo lako, ali kada se otvorilo više nije bilo spasa za Istru

Piše: Darko RužićObjavljeno: 12. kolovoz 2018. 22:29

OSIJEK - ISTRA 3:0 (Henty 49', Hajradinović 72'-11m), Lončar 80')

OSIJEK (3-5-2): Malenica - Lončar, Gutieri, Škorić - Grgić, Mudražija, Hajradinović, Kamenar (od 66. Mioč), Bočkaj (od 81. Janža)- Marić (od 75. Boban), Henty. Trener: Zoran Zekić.

ISTRA 1961 (4-2-3-1): Čondrić - Grujević, Rodriguez, Oneto, Franić - Espinosa, Cardozo - Sane, Ivančić (od 73. Segado), Rubić (od 59. Traore) - Mierez (od 59. Vila). Trener: Roca Manuel Marquez.

Treneri znaju reči kako je teško u prvenstvu u dva uzastopna domaćinstva izboriti oba puta pobjedu. Osijeku je to uspjelo i treći puta. Do sada takav start nakon tri odigrana kola u HNL još nije imao. Nije mu lako bilo ali kada je mreža gostiju načeta otvorilo se, sve, za uvjerljivu pobjedu i tri boda.

Stvarno je to nesvakidašnje, a u našim nogometnim prigodama i sasvim neobično. U Gradskom vrtu je gost bila momčad o kojoj se gotovo baš ništa nije znalo. Istra 1961 je doživjela silne promjene igračkog kadra i prvog trenera.

Ukazao je na tu okolnost u danima pripreme, ali i izjavama u najavi utakmice trener osječkih Bijelo-plavih Zoran Zekić. Ali, ni kolegi mu sa suprotne strane zasigurno nije bilo ništa lakše. I Manuelu Marquezu je Osijek potpuna nepoznanica. Prvi puta čovjek radi u Hrvatskoj.

Sigurno se potrudio doći do vrijednih mu informacija. Samo, ni on ni Zekić nisu nikakav drugi adut u međusobnom nadmetanju njihovih momčadi imali ništa drugo do uzdati se i vjerovati kako će igra koju su pripremili od njihovih učenika biti dosljedno na travnjaku sprovedena u djelo pa živjeti u nadi da će to biti dovoljno za ostvarenje uspješnog rezultata. Suprotstavili su jedan drugom igru u različitim formacijama ali nedvojbeno s istim rezultatskim željama.

Gostujuća je momčad nastojala igrom kratkih paseva osvajati igralište i na taj se način primicati kaznenom prostoru domaćih. A Osječani su primijenili igru brze predaje lopte i okomitog juriša ka protivničkim vratima. Donosilo je to početkom utakmice dosta uzbuđenja i obećavajućih napada Bijelo-plavih, ali ne i završnih udaraca koji bi priprijetili vrataru Čondriću. Nije ih bilo ni na drugoj strani, a jedini je pokušao Sane u 23. minuti s prilične udaljenosti i promašio vrata.

Kad je na polovici igre u prvom poluvremenu sudac Vučković označio kratak prekid da bi omogućio igračima osvježenje kao da im to baš i nije bilo dobrodošlo. Poglavito Osječanima. U jurnjavi ka protivničkoj obrani i silnoj želji da ona bude što kraćim i bržim putem griješili su sve više. Ničim izazvani netočno su jedan drugom dodavali loptu, a nerijetko je i iz čista mira slali izvan igrališta. Bila je to voda na mlin gostujućem sastavu koji nije imao obrambenih poteškoća. Činilo se početkom utakmice da će Osijek uspijeti lakše probijati prolaze za svoje napade. Međutim, što je igra više odmicala slika se mijenjala. Nije u njegovoj igri bilo prave ideje i onog pasa koji bi uveo bilo koga tko se nađe u blizini vrata Istre 1961 u prigodu za pogodak.

Tako je bilo sve do 49. minute kada je Kamenar sjajno podvalio loptu iza leđa obrane gostiju a Henty majstorski savladao vratara Čondrića. A vodstvo je Osijeku dalo mirnoću u igri. Nije čuvao prednost, ali ni forsirao napad zaboravljajući na čuvanje prilaza vlastitim vratima. Odgovor gostujućeg trenera bio je u dvostrukoj zamjeni. Povukao je s travnjaka nezapažene Miereza i Rubića, a oni koji su ušli, Traore i Vila nisu bili ništa bolji. A i volja im je vjerojatno splasnula budući da je Osijek ubrzo po njihovom ulasku, doduše ne i njihovom krivnjom, povećao svoje vodstvo. Poslije toga je sve išlo glatko i jednostavno. Naravno za domaće, a momčad Istre 1961 je do kraja bezvoljno igrala čekajući da se utakmica što prije završi.

Rezultati by SofaScore

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 08:05