Foto: Vlado Kos / CROPIX
36. KOLO

OSIJEK PREOKRETOM PROTIV INTERA IZJEDNAČIO NAJBOLJI PLASMAN U POVIJESTI HNL-A Bočkaj stavio točku na i sezone u kojoj su tijesno nadmašili Hajduk

Završena je sezona u Prvoj HNL. Nepoznanica više nema. Dinamo je uavršio ispred Rijeke i Osijeka, dok je na četvrtom mjestu završio Hajduk. U posljednjem kolu Osijek je slavio protiv Intera sa 3:1 golovima Lepe, Pilja i Bočkaja i to im je uz poraz Hajduka na Maksimiru donijelo treće mjesto i dulji ljetni odmor.
Piše: Darko RužićObjavljeno: 26. svibanj 2019. 23:12

Osijek i Hajduk su na koncu zaključili sezonu sa po 62 boda, no Osijek je bio bolji u međusobnim susretima. Osijek je ove sezone dva puta pobijedio Hajduk (4-1, 2-0), jednom su slavili Splićani (1-0), a jedan susret je završio bez golova.

Treće mjesto donosi plasman u 2. pretkolo Europske lige, a četvrta pozicija vodi u 1. pretkolo Europske lige što znači raniji početak sezone. Hajduk će tako zbog glazbenog festivala Ultre, koja se održava od 12. do 15. srpnja na Poljudu, na startu europske sezone morati igrati u Dugopolju.

Osvojivši treće mjesto Osijek je ponovio najbolji plasman kluba u HNL-u uopće, a posljednji se put dogodio još u sezoni 2007/08. Zanimljivo, i te sezone je Osijek posljednji susret igrao protiv Intera, ali u Zaprešiću i pobijedio je sa 3-1.

U trećem nedjeljnom susretu najugodnije iznenađenje sezone Gorica je na gostovanju pobijedila Lokomotivu sa 3-2.

Dinamo je na koncu slavio sa 92 boda, Rijeka je druga sa 67 bodova, Osijek i Hajduk imaju po 62 boda, a zatim slijede Gorica (59), Lokomotiva (49), Slaven belupo (37), Inter (31), te Istra 1961 (25) i Rudeš (14).

Iz lige je ispao Rudeš, dok će istra 1961 igrati u dodatnim kvalifikacijama protiv Šibenika. Direktan plasman u Prvu HNL izborio je Varaždin.

Pročulo se prije utakmice da su i Gorica i Hajduk obećali nagraditi igrače Intera za dodatno zalaganje u Gradskom vrtu. Oba su ta kluba dakako živo zainteresirana za ishod nadmetanja Osijeka i Intera, ali u vjerodostojnost priča takve vrste najbolje se ne upuštati. I nećemo. Svatko neka radi po svom i svojoj savjesti i moralu.

Puno je bitnije ono što se događalo na travnjaku osječkog stadiona, a na njemu je prštalo od početka igre. Domaćini su odmah pritisnuli svoje goste na njihovu polovicu u nastojanju dolaska do brzog gola. A činili su to u svom najjačem sastavu u kojeg nije bilo jedino jednog od stopera Danijela Lončara. Ostali, a bilo ih je o-ho-ho, su ozdravili i zauzeli svoja mjesta u udarnoj momčadi trenera Dine Skendera.

Nakon samo šest minuta igre Osijeku se ukazala i prva prigoda. I to prava, onakva kakvu se ne smije promaši(va)ti. Marić je s lijeve strane kao rukom poslužio Šoršu a ovaj s sedam metara, ni od koga ometan, pucao nogom visoko preko vrata. Napadali su Bijelo-plavi, nisu dali Interu da dođe do daha, ali njegovi su igrači velikom borbenošću otklanjali svaku opasnost već u začetku dokazujući da se nisu došli predati bez borbe. Onda je još Inter i u vodstvo došao u 15. minuti prekrasnim pogotkom Postonjskog pa se Osijek našao u golemom problemu. A nakon samo sedamnaest minuta igre Špoljarić je zamijenjen zbog ozljede pa je trener Skender na travnjak poslao Lopu. Šok i nervoza u redovima domaćih su zavladali.

Doduše zaprijetio je Talys vratima gostiju udarcem s osamnaest metara, ali Matković je bio siguran. Kontra je bila jako oružje u koje se uzdao gostujući sastav. Kad god mu se ukazala za to prigoda jurnuo je okomito i brzo ka kaznenom prostoru Osijeka čiji su igrači sve više shvaćali pred kako se teškim iskušenjima nalaze. Stegnuli su obruč oko kaznenog prostora gostiju, ali oni su, Zaprešićani, ginuli za svaku loptu, u svakom duelu, na svakom pedlju travnjaka. Kad je kapetan Bijelo-plavih u 39. minuti odapeo s nešto više od dvadeset metara jasno je bilo da vratar gostiju Matković samo pogledom može ispratiti let lopte, ali ona se odbila od grede iznad njega. Ipak, Lopa je bio precizan u 42. minuti i iz slobodnog udarca uspio poravnati Interovo vodstvo.

Na isteku prve minute nastavka igre Marić je opasno zaprijetio s visine kaznenog prostora, ali njegov je snažan udarac završio pokraj lijeve vratnice. No, pritisak Osijeka ipak je urodio plodom u 50. minuti kada je pogotkom Pilja došao u zasluženo vodstvo.

U 60. minuti je i Marić zatresao mrežu, ali na intervenciju svog pomoćnika s desne strane Modrića glavni sudac Jović pogodak nije priznao. A u završnici utakmice Petar Bočkaj je bio strijelac još jednog lijepog pogotka kojim je Osijek definirao pobjedu i svoj plasman u Europu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 18:22