Ivan Peric / CROPIX
KAKVA UTAKMICA NA GRADSKOM VRTU!

OSIJEK SLAVI NAKON VELIČANSTVENOG PREOKRETA! Riječani su do odlaska na odmor imali sve, tamo su se zadržali 45 minuta dulje od predviđenog

Velik je ulog bio u derbiju 14. kola HNL-a. Osijek je na svome Gradskom vrtu nastojao uzeti sva tri boda protiv izravnog konkurenta Rijeke i preskočiti ih na prvenstvenoj ljestvici, a pošlo im je to za rukom u velikom stilu. Riječani su na poluvremenu vodili s 2:0 pogocima Antonija Mirka Čolaka i Darija Župarića, dok su za Osječane u nastavku poentirali Mirko Marić, Dmytrij Lopa i Mihael Žaper te su čudesnim preokretom došli do sva tri boda. Osijek je sada treći s 22 boda, a Rijeka četvrta s bodom manje (i utakmicom manje).
Piše: Darko RužićObjavljeno: 03. studeni 2019. 17:52

OSIJEK - RIJEKA 3:2 (Marić 65', Lopa 79', Žaper 87' / Čolak 37', Župarić 45')

OSIJEK (3-5-2): Ivušić - Šutalo, Gutieri (od 46. Ndockyt), Majstorović - Silva, Pilj (od 89. D. Lončar), Žaper, Lopa, Talys - Marić, Mance (od 64. Mbakogu)

Trener: Ivica Kulešević

RIJEKA (4-1-4-1): Prskalo - Kvržić, Župarić, Punčec, Tomečak - Lepinjica - Gorgon, Andrijašević (od 68. Murić), Halilović, Lončar - Čolak (od 79. Puljić)

Trener: Simon Rožman

OSIJEK, stadion Gradski vrt Gledatelja: 3.550 Sudac: Fran Jović (Zagreb)

Sjajan je bio derbi. S obiljem pogodaka i velikim rezultatskim obratom. Rijeka je već pomislila da nosi bodove na Rujevicu kada je Osijek njeno vodstvo od dva pogotka uspio preokrenuti u svoju pobjedu.

Nije trener domaćina Ivica Kulešević ništa, barem ne ono najbitnije, skrivao kada je u pitanju bio njegov udarni sastav za derbi s Rijekom. Ostao je što se formacije tiče dosljedan onom što su Bijelo-plavi i do sada kao sustav igre upražnjavali, dakle rasporedio ih je u 3 - 5 - 2.

Međutim, izostanak kapetana momčadi Mile Škorića zbog žutih kartona naveo ga je na razmišljanje tko će početi utakmicu, Danijel Lončar ili Tomelin Gutieri. Na kraju odlučio se za Brazilca koji je u posljednje vrijeme uglavnom grijao klupu za pričuve na koju ga je odličnim igrama poslao mladi Boško Šutalo. A kada je o njemu riječ, on je ovaj puta, ne i prvi puta, bio pomaknut u desno, a u srcu Osijekove obrane bio je Gutieri. Lijevo, kao i inače Antun Majstorović. Ovaj puta s kapetanskom vrpcom oko ruke. Strateg riječkog sastava Simon Rožman je pak naspram najavljenog sastava potražio način kako iznenaditi kolegu sa suprotne strane pa, iako je zadržao formaciju 4 - 1 - 4 - 1, na klupi za pričuve je ostavio braniča Mamića, a u udarnoj postavi je bio Gorgon što je ipak značilo da će i on tražiti ofanzivniji pristup derbiju od svojih učenika.

Nije bila mala nazočnost gledatelja derbiju. Rekli bi, sasvim pristojna. Bilo je i nekoliko desetaka pripadnika gostujućih navijača, Armade. A u svečanoj loži, što i nije čest slučaj, ovaj puta su bili suvlasnici kluba. Predsjednik Nadzornog odbora Lorinz Meszaros i predsjednik NK Osijek Ivan Meštrović. Ovaj potonji je redoviti navijač na utakmicama Bijelo-plavih, a Meszaros pak (pre)zauzet brojnim poslovnim obvezama rijetko ima prigodu doći iz susjedne Mađarske, ali dolazak obojice prvih ljudi kluba bio je, trebao je biti, dodatni motiv i poticaj domaćem sastavu.

Otvorenje igre bilo je obećavajuće. Nije bilo onog početnog opipavanja bila i ispitivanja snaga, već su odmah i jedni i drugi pokazali napadačku ambicioznost.

Prvi su u takvom nadmetanju zaprijetili gosti. Kvržić je u 10. minuti ubacio loptu s desne strane za Čolaka koji se našao sam ispred vratara Ivušića i lukavo pokušao nisko plasirati u mrežu, u donji desni kut. Međutim, Ivušić je reagirao odlično i spretno zaustavio prolaz lopti.

Uzvratio je Osijek u 12. minuti kada se Silva odlučio na udarac s desne strane, a Mance njegov neuspio pokušaj pogađanja okvira vrata nastojao ispraviti, ali ni on nije bio bolje sreće, pucao je visoko preko vrata. Djelovala je Rijeka nešto konkretnije i opasnije, ali Osječani su njene napadače vješto i očito namjerno ostavljali u svom zaleđu.

Samo, Bijelo-plavi su ipak nekim obrambenim reakcijama i te kako brinuli svoje navijače. Riječki su vezisti malo po malo uzimali konce igre u svoje noge, a česti dolasci Kvržića iz drugog plana po desnoj krilnoj poziciji stvarali su Osijeku velike probleme. Onda se u 37. minuti dogodila i pogreška domaće obrane koju su gosti kaznili pogotkom i došli u zasluženo vodstvo. Navelo je to Osijek na žustrije napade. Na dodavanje Pilja sa sedam metara je nogom pokušao loptu u mrežu usmjeriti Marić, ali Prskalo je izvrsno reagirao i loptu skrenuo u korner. Kod udarca Silve minutu kasnije nije mogao ništa, ali snažno upućena lopta uzdrmala je lijevu vratnicu. A koju sekundu prije odlaska na odmor Rijeka je postigla još jedan pogodak i otišla na odmor s velikom prednosti.

Trener domaćih, Kulešević je u poluvremenu u svlačionici ostavio Gutierija, a u igru poslao još jednog veznog, Ndockyta, sasvim sigurno svjestan da mu je momčad izgubila kontrolu u sredini terena. Rijeka je bila sigurna u komotnosti uvjerljivog vodstva, ali onda se Osijek razigrao i odveo derbi u novu neizvjesnost. I ne samo to, došao je do potpunog prekreta i vrijedne pobjede.

OSIJEK - RIJEKA 3:2 (Marić 65', Lopa 79', Žaper 87' / Čolak 37', Župarić 45')

OSIJEK: Ivušić - Majstorović, Šutalo, Gutieri - Talys, Lopa, Žaper, Pilj, Silva - Mance, Marić

RIJEKA: Prskalo - Kvržić, Punčec, Župarić, Tomečak - Lepinjica - Gorgon, Lončar, Halilović, Andrijašević - Čolak

------------------------------------------------------

TIJEK SUSRETA:

KRAJ UTAKMICE!

90' - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

90' - Posljednja izmjena kod Osječana. Iz igre će Pilj, ulazi Danijel Lončar.

87' - GOOOL! Je li ovo moguće?! Tko bi ovo očekivao nakon prvoga poluvremena... Osječani su uspjeli doći do velikog preokreta! Nakon kornera je riječka obrana iznimno loše reagirala, šutirao je Pilj, Riječani opet nisu očistili kako treba, zatim se lopte dokopao Marić pa Žaper i uspio je to nekako veznjak Bijelo-plavih strpati u mrežu! 3:2 za Osijek nakon što su gubili s dva gola prednosti na poluvremenu...

84' - Još jednom Prskalo spašava Rijeku! Što im je sada napravio Ndockyt... Otkad je ušao u igru, Kongoanac radi pomutnju u gostujućoj obrani! Sada je izvozao nekoliko braniča Rijeke i zatim sjajno opalio s vrha šesnaesterca, a riječki vratar vadi to ispod same grede!

80' - Drugu promjenu radi Rožman. Umjesto Čolaka u igri je Jakov Puljić.

79' - GOOOL! Potpuno druga slika u nastavku i Osijek je došao do izjednačenja! Talys je centrirao s lijevog boka i pronašao Ukrajinca Lopu, a najniži čovjek na terenu glavom od grede pogađa mrežu! Obranio je Prskalo sve što je mogao, no ovo se jednostavno ne brani...

77' - Smirio se tempo, a onda je sijevnulo! Pilj je fantastičnim centaršutom pronašao Lopu koji gađa glavom s pet metara, ali Župarić ga je uspio omesti i završilo je to u korneru... Mora se reći, ako je prvo poluvrijeme pripalo Rožmanu, drugo je u potpunosti na strani Ivice Kuleševića!

69' - Zaredali su se sada oštri prekršaji... Žuti karton opravdano dobio Jerry Mbakogu zbog faula sleđa na Zoranu Kvržiću.

68' - Prvu promjenu radi Simon Rožman. U igri je Robert Murić umjesto Franka Andrijaševića.

67' - Žuti karton za Stjepana Lončara zbog prekršaja na Igoru Silvi.

65' - GOOOL! Urodila je plodom inicijativa Osijeka! Džoker s klupe Jerry Mbakogu asistirao je Mariću, niti minutu nakon što je ušao u igru, te donio smanjenje vodstva na Gradskome vrtu!

64' - Druga zamjena kod Osječana. Izašao je Mance, u igri je nigerijski napadač Jerry Mbakogu.

63' - Dobio je i Andrijašević žuti karton zbog udaranja laktom Antu Majstorovića.

62' - Uzvraća napokon i Rijeka! Čolak je šutirao glavom, a lopta je očešala gredu! Malo je nedostajalo da Osječani usred dominacije prime još jedan pogodak.

60' - Evo i četvrte! Lepinjica je faulirao Žapera i pritom zaradio žuti karton, Jović je pustio akciju dalje, a Marić je iznenadio sve na terenu lukavim pokušajem s oko 25 metara! Loptu je uspio prebaciti preko Prskala, no umjesto u mreži završila je u gol-autu...

58' - Tri velike šanse u nastavku! Ndockyt i Pilj još su jednom izgirali Riječane, a završni Piljev udarac uspijeva nekako obraniti Prskalo!

56' - Probudili su se Osječani u drugome dijelu! Lijepo je Pilj izvozao riječku obranu, prebacio je loptu na ljevicu i dobro šutirao s desetak metara, no Punčec je u posljednji trenutak uspio to blokirati!

54' - Šansa za Osijek! Talys je ubacio, Marić nadskočio svoje čuvare i tukao glavom, a udarac je bio nezgodan i Prskalo je jedva izbacio loptu u korner...

46' - Počelo je drugo poluvrijeme na Gradskome vrtu. Ivica Kulešević je napravio jednu izmjenu, Gutieri je ostao u svlačionici, zamijenit će ga Kongoanac Merveille Ndockyt.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - U prvome je dijelu igrala samo jedna momčad - Rijeka. Prijetili su gosti iz svih pozicija, curilo je na sve strane i bilo je pitanje vremena kada će obrana popustiti. Fantastična Halilovićeva asistencija presudila je loše postavljenoj osječkoj obrani koju je prvo svladao Čolak, a zatim u posljednjim sekundama i Župarić nakon kornera. U taktičkome smislu očigledno je da je Rožman nadmudrio svoga kolegu na klupi Bijelo-plavih.

45' - GOOOL! Još jedna loša reakcija osječke obrane i nakon kornera je najviši u skoku bio Župarić te je glavom svladao Ivušića za 2:0 na Gradskome vrtu!

44' - 'Požutio' je Majstorović zbog prekršaja na Haliloviću i propustit će sljedeće kolo protiv Hajduka na Poljudu.

41' - Cijelo poluvrijeme ništa, a onda dvije velike šanse Osijeka zaredom! Sada je šutirao Igor Silva atraktivno, iz voleja s dvadesetak metara, ispružio se Prskalo na golu, a lopta se od vratnice odbila u gol-aut!

40' - Strašna obrana Andreja Prskala! Zakuhali su napokon i jednu opasnu akciju Osječani, Pilj je 'zavrnuo' do Marića koji šutira iz okreta sa šest-sedam metara, a vratar Rijeke je obranio taj udarac kad su već svi loptu vidjeli u golu! Fantastična obrana riječke 'jedinice'!

37' - GOOOL! Bilo je pitanje vremena kad će pasti zgoditak... 'Pola' posla odradio je Tibor Halilović fenomenalnom asistencijom preko cijelog terena, Lončar je to prihvatio i prebacio izletjelog Ivušića, a Čolak je laganim dodirom dovršio posao i pospremio to u mrežu. Rijeka na Gradskom vrtu vodi 1:0!

36' - Prvi žuti karton na utakmici dobio je Alexander Gorgon zbog grubog prekršaja sleđa na Ukrajincu Dmytriju Lopi.

33' - Počeli su prvi zvižduci osječke publike. Kohorta je neumornim navijanjem od prve minute bodrila svoje pulene, no na ovakvu bezidejnu igru nisu ostali imuni. Morat će Kulešević nešto promijeniti u igri Bijelo-plavih, u taktičkome smislu Rožman ga je u potpunosti nadmudrio.

30' - Osječani osim srčanosti nisu pokazali ama baš ništa... nova prilika Rijeke, novi Čolakov pokušaj i nova Ivušićeva obrana. Pitanje je vremena kad će procuriti...

23' - Zasad bilježimo samo pokušaje Riječana! Sada je Lepinjica opalio iz daljine, ali ravno u Ivušića i vratar Osijeka nije imao problem s tim pokušajem.

20' - DVOJBENA SITUACIJA! Čolak je izbio sam pred Ivušića, zaobišao ga i - taman kad je htio zatresti mrežu - sudac Jović je označio zaleđe. Ponovljena snimka pokazuje da je napadač Rijeke možda ipak bio iza zadnje obrambene linije, a ne ispred...

16' - I opet prijeti Rijeka! Andrijašević je bio u novoj prigodi, međutim ispostavilo se da je bio u nedozvoljenoj poziciji. Osijek igra, a Rijeka dolazi u šanse, tako bi se mogao opisati dosadašnji tijek susreta...

11' - I odmah zatim druga velika prilika! Andrijašević se izvrsno snašao između Gutierija i Majstorovića, uspio je u padu uputiti udarac prema golu, ali Ivušić se nije dao iznenaditi.

10' - Sjajna šansa za Rijeku! Čolak je bio u prilici nakon sjajnoga Kvržićeva centaršuta, no nije uspio zahvatiti loptu glavom...

5' - Aktivnije su Osječani ušli u susret, očigledna je namjera probijanja riječke obrane preko lijevoga boka gdje ordiniraju Talys, Lopa i Majstorović. U jednoj je akciji Talys 'prodao tunel' Gorgonu i zaradio spontani pljesak osječke publike.

1' - Počela je utakmica u Osijeku. Glavni sudac je Fran Jović iz Zagreba.

------------------------------------------------------

16.30: Objavljeni su službeni sastavi. Trener Osječana Ivica Kulešević ipak neće riskirati s nezaliječenim Petrom Bočkajem od prve minute, mladi će veznjak svoju priliku čekati s klupe. Jednako tako, startat će Brazilac Gutieri Tomelin umjesto očekivanoga Danijela Lončara. Kapetan Mile Škorić neće igrati zbog akumuliranih žutih kartona.

U momčadi Rijeke najavljeni Petar Mamić utakmicu će početi među rezervama, a trener Simon Rožman odlučio se za postavu s Alexanderom Gorgonom u udarnom sastavu.

Linker
17. travanj 2024 10:03