Foto: Emica Elvedji / CROPIX
29. KOLO PRVE HNL

OSIJEK SLAVIO PROTIV RUDEŠA, PRVA DOMAĆA POBJEDA NOVOG TRENERA Skenderova momčad Lokomotivi i Hajduku pobjegla na plus 6

U prvoj utakmici 29. kola Prve HNL Osijek je kao domaćin svladao Rudeš sa 2-0 (2-0). Pobjednik je bio odlučen već u prvih 45. minuta kada su Osječani ostvarili kapitalnu prednost, prvoj je Mađar Kleinheisler u 11. minuti okrunio protunapad svoje momčadi, da bi se najbolji strijelac lige Marić u 42. minuti odlično snašao u gostujućem kaznenom prostoru za konačnih 2-0.
Piše: Darko RužićObjavljeno: 12. travanj 2019. 22:05

Prvi puta je Dino Skender vodio Osijek u Gradskom vrtu kao njegov trener. Pamtiti će utakmicu s Rudešom po dobrom jer njegova je momčad izborila pobjedu. Posljednjeplasirana momčad na prvenstvenoj tablici i nije osobito namučila Bijelo-plave jer i bez osobito dojmljive igre oni su u osvojili planirane bodove. Rutinski.

Sumorno je bilo vrijeme. Kišno, maglovito, čak i prohladno, a to je zasigurno bitno utjecalo i na posjetu utakmici. A u takvom je ozračju počela i igra. Trebalo je proći i nešto vremena da se igrači zagriju na radnu temperaturu, a kada su uspjeli Osijek je postao opasan i konkretan. Prvo je uzbuđenje došlo u 9. minuti pred vratima Rudeša kada je Kleinheisler izveo slobodan udarac s desne strane. Poslao je upotrebljivu loptu pred vrata gostiju, a Lončar ni od koga ometan glavom je neprecizno pucao. Ipak, ubrzo je Osijek poveo. Svoj je prvi pogodak u službenoj utakmici za Bijelo-plave postigao mađarski reprezentativac Laszlo Kleinheisler.

Rano vodstvo do kojeg su došli domaćinima je bio pravi poticaj za nove napade ka kaznenom prostoru Rudeša koji je bio potpuno u igri podređen. Iako zaprijetio je 21. minuti kada je Kovačević brzo osvojio teren i odlično uposlio Lisakovića koji se našao u izglednoj prigodi. Pucao je napadač gostiju nisko i precizno, ali vratar Malenica je bio oprezan i siguran. I Vuco je zaposlio čuvara mreže domaćih u 23. minuti no ni on nije bio bolje sreće od Lisakovića pa je Malenica i njegov udarac s dvadeset metara sigurno zaustavio. Bile su to jasne naznake da se Rudešani ne misle samo braniti već i tražiti način kako bi poništili rezultatsku prednost Osijeka. Sve su hrabrije izlazili iz svoje obrambene formacije, ali i domaća je obrana koristila ranija upozorenja i sa više odgovornosti i ozbiljnosti prilazila svom poslu. No, ono drugo, napad Bijelo-plavima nije bio djelotvoran. Previše su komplicirali, sporo ulazili u završnicu i omogućavali Rudešanima da ih zaustavljaju bez osobitih napora. A čim su odigrali jednu bržu akciju isplatilo im se. Matirali su iznova obranu gostiju i povećali svoju prednost prije odlaska na odmor. Pogodak je postigao Mirko Marić koji se u tom trenutku prometnuo u vodećeg strijelca Prve HNL.

Nastavak igre kao da je bio preslik prvog poluvremena. A opet je Osijek došao do prve prigode. Kleinheisler je u 52. minuti izveo slobodan udarac a Marić ubačenu loptu glavom uputio u donji desni kut. No, ovaj puta vratar Banić je obranio njegov udarac. Pokušavao je trener gostiju Tomislav Ivković izmjenama u svoju momčad unijeti novu energiju i natjecateljski žar, ali ni Božić ni Krajinović nisu dali niša više nego njihovi prethodnici. Iako, Božić je u 70. minuti snažnim udarcem primorao vratara domaćih Malenicu da dobro zagrije dlanove.

Osijek je imao vodstvo od dva gola prednosti i nije forsirao ni bezglavo jurio u nove juriše ka vratima Rudeša. Strpljivo je i sigurno kontrolirao događaje na travnjaku svjestan da je pitanje osvajanja bodova riješio u prvom poluvremenu. Stvorio je još poneku prigodu prije kraja utakmice, Mirko Marić je imao najbolju, ali kazneni udarac koji je sam izborio nije realizirao. Za njegovu momčad rezultatske štete nije zbog toga bilo, ali mogao bi požaliti ako mu jedan pogodak bude manjkao za titulu najboljeg strijelca prvenstva.

Rezultati by SofaScore

Linker
19. travanj 2024 11:48