Ivan Peric / CROPIX
NE MOŽE BEZ PROBLEMA

OSIJEKOVU POBJEDU NA OTVARANJU HNL-A ZASJENILA OZLJEDA PONAJBOLJEG IGRAČA Upitan je i za Europsku ligu: 'Iskreno, to mi je sad pokvarilo raspoloženje'

U prvom susretu nove sezone HNL-a nogometaši Osijeka su u Gradskom vrtu slavili protiv Slaven Belupa s 2:0.
Piše: Darko RužićObjavljeno: 19. srpanj 2019. 23:44

OSIJEK - SLAVEN BELUPO 2:0 (Mance 42', Marić 86')

OSIJEK (3-5-2): Ivušić - Škorić, Šutalo, Majstorović - Šorša, Kleinheisler (od 72. Jugović), Žaper, Pilj, Bočkaj (od 90. Lopa) - Marić, Mance

SLAVEN BELUPO (4-3-3): Filipović - Karamarko, Nowak, Međimorec - Goda (od 56. Glavčić), Puclin, Paracki, Čanadžija - Delić, Bogojević (od 78. Mladen), Ejupi

Osijek je startao pobjedom. Igrao je dobro i pametno. Iznad svega strpljivo, a kad je zabljesnuo, obrani gostiju bilo je zlo i naopako. Nisu Bijelo-plavi bezglavo jurili, ali postupno su krčili put do prvih bodova. Uspješno su to učinili.

Moglo se naslutiti i očekivati da će trener osječkih Bijelo-plavih Dino Skender na startu prvenstva u svom udarnom sastavu koji je uigravao tijekom pripremnog razdoblja izvršiti neke promjene. Nakon generalke i poraza od Slobode iz Tuzle u Gradskom vrtu tražio je neka nova rješenja. Mrežu je čuvao, očekivano, Ivica Ivušić, a na klupi ostao Marko Malenica koji bi mogao karijeru nastaviti u inozemstvu.

Nitko od Bugara

I Brazilac Tomelin Gutieri je ostao ‘na ledu’ jer Osijekov mu je strateg pretpostavio mladog Boška Šutala. Ali, ako se unaprijed znalo da će to biti potezi koje će Skender povući, nitko nije očekivao da će među pričuvama biti Vedran Jugović, iskusni vezist koji je ovog ljeta nakon šest godina opet došao u matični prvoligaški klub i dočekan kao veliko pojačanje.

Ne može se ta odluka Skendera tumačiti nikako drugačije nego da ga je poštedio napora 90-minutnog nadmetanja s gostima iz Koprivnice čuvajući ga za predstojeće kvalifikacijske utakmice za Europsku ligu s bugarskim CSKA-om.

A, usput, službeno se ni jedan predstavnik bugarske momčadi nije najavio niti je zapažen u Gradskom vrtu u špijunskoj misiji snimanja Osijeka.

Na travnjaku je početak nadmetanja Bijelo-plavih i u ovom susretu crnih iz Koprivnice navijestio kako će to biti tvrda utakmica u kojoj se Slaven Belupo ne misli zabetonirati u obranu, već otvorenom igrom i visokim izlaskom na polovicu domaćina težište igre držati što je moguće udaljenije od svog kaznenog prostora.

I uspijevali su u tome pa se prvih dvadesetak minuta igralo uglavnom na sredini terena. Ali i bez ikakvih ozbiljnijih napadačkih pokušaja jednog ili drugog sastava.

Tek u 22. minuti je neopreznom Međimorcu loptu oduzeo Marić pa iako ga je ovaj pokušao zaustaviti povlačenjem za majicu sudac Jović je s puno osjećaja pustio prednost.

Zaslužena pobjeda

U nastavku iste akcije Kleinheisler je uputio odličan centaršut s lijeve strane ka suprotnoj vratnici, a Šorša u padu glavom s desetak metara pucao pokraj vrata. Kad je sve prošlo, Fran Jović je Međimorcu opravdano pokazao žuti karton.

A prvi udarac u okvir vrata Osijek je uputio u 28. minuti. Učinio je to Žaper, ali pucao je točno u sredinu gdje je Filipović bez poteškoća prihvatio loptu u naručje. Podigao je ritam domaćin od 35. minute, a pred odlazak na odmor i došao u vodstvo. Ustvari, Mance je iskoristio u tom trenutku komociju i krivu procjenu Gode, pa u prvom službenom nastupu kao Bijelo-plavi postigao i svoj prvi pogodak.

Dobro je reagirao Mance i na ubačaj Bočkaja u 48. minuti kada je glavom uputio udarac, ali vratar Filipović je uspio obraniti.

A u 53. Mance nije imao sreće jer je nakon što je Bočkaj izveo korner s lijeve strane glavom zahvatio loptu kojoj se ispriječila greda. Ipak do kraja susreta Osijek je svoje vodstvo povećao i izborio zasluženu pobjedu.

Ovaj puta strijelac je bio njegov u prošlom prvenstvu najbolji strijelac Mirko Marić.

Ozljeda Bočkaja zabrinula Skendera

Izašao je iz igre Petar Bočkaj u 90. minuti utakmice, onda kada je već počela sudačka nadoknada izgubljenog vremena. Napustio je igralište šepajući i s bolnim izrazom lica.

Osijek, 190719.
Stadion Gradski vrt. 1.Kolo Maxtv 1HNL.
 Nogometna utakmica NK Osijek - NK Slaven Belupo
Na fotografiji: Muzafer Ejupi, Petar Bockaj
Foto: Ivan Peric / CROPIX
CROPIX

- Dobio je neugodan, jak udarac u kvadriceps desne noge. U isto mjesto koje mu je bilo ozlijeđeno ovog proljeća u utakmici s Dinamom i zbog čega je dugo imao stanku - obznanio je klupski glasnogovornik Mario Mihić.

Kada se bolno mjesto ohladi, ustanovit će se težina njegove ozljede.

- Iskreno, ta mi je situacija pokvarila raspoloženje. Ali, ne treba žuriti s prognozama. Vidjet ćemo što će biti - izjavio je trener Dino Skender, a outakmici je dodao:

- Sretan sam i zadovoljan načinom na koji smo otvorili prvenstvo. Uvijek su prve utakmice jako teške. Dogovorili smo se da budemo strpljivi i da kako vrijeme odmiče polako preuzimamo kontrolu igre. Uspjeli smo u tome, a i prvi gol smo postigli iz oduzete lopte, iz našeg pritiska i presinga. To me raduje. Imali smo mi još prigoda, a Slavenu Belupu onemogućili da nam ijednom ozbiljno zaprijeti. Bit će i bolje, ne ide ništa preko noći, ali sve će sjesti na svoje mjesto i uvjeren sam da ćemo se dizati iz utakmice u utakmicu.

Trener Slavena Ivica Sertić:

- Zaslužena je to pobjeda domaćina. Preskromno je bilo naše izdanje, a zadovoljan mogu biti samo s prvih 35 minuta. Onda je jeda greška omogućila Osijeku dolazak u vodstvo. U drugom smo poluvremenu nešto pokušali, stekli terensku nadmoć, ali domaćin je stao s petoricom u zadnjem redu a mi smo presterilni i jalovi da bilo što učinimo kako bismo izbjegli poraz. Nepravedno bi i nerealno kada bih bilo što drugo rekao.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 01:50