Foto: Vojko Basic / CROPIX
KLASIK ZA KRAJ!

OSJEČKI TRENERI POKORILI HRVATSKU - U VELIKOM FINALU VIDJET ĆEMO DVIJE RAZLIČITE KONCEPCIJE Tko će ući u anale osječke struke - Bjelica ili Kopić?

Piše: Darko RužićObjavljeno: 23. svibanj 2018. 10:26

Klubove velike hrvatske četvorke “okupirali” su treneri koji su rodom Osječani. Tri od četiri. Nenad Bjelica (46) je u Dinamu, Željko Kopić (40) u Hajduku, a Zoran Zekić (44) u Osijeku.

Split, 220418.
Stadion Poljud.
Utakmica 1. HNL izmedju HNK Hajduka i GNK Dinamo.
Na fotografiji: utakmica.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX

Razvidno su u modi. Ali ne samo pomodarstva radi, već zbog činjenice, u prvom redu, da se radi o mladim i silno nadarenim stručnjacima koje su prepoznali mnogi. Sutra će se sučeliti dvojica od njih u borbi za trofej. Bjelica i Kopić voditi će svoje učenike u finalu Kupa. Bjelica je u prigodi osvajanja i drugog naslova nakon vrlo kratkog boravka u Maksimiru, a Kopić prvoga, jedinog koji mu je preostao. Manje je pritiska na Bjelici, on je već “uzeo” prvenstvo. Kup bi mu bio šlag s jagodom na slavljeničkoj torti. Kopić je pak u prvenstvu ostao na trećem mjestu. Pobjeda u finalu spasila bi Hajdukovu sezonu. Bez toga i Kopićev opus na Hajdukovoj klupi dobit će sasvim drugu dimenziju.

Fortuna se može osmjehnuti samo jednom. Vinkovačko će finale pokazati kome. Nenad Bjelica je svoju trenersku karijeru gradio u inozemstvu. Vijesti, činjenice i komplimenti upućeni njegovu stvaralačkom radu pri tome nisu izostajali, niti postali zanemarivi. Dapače. Hrvatsku zbilju još nije osjetio. Igrački su dani iza njega, bili su uspješni i hvalevrijedni. Ali, kao trener sada se mora nositi i suočiti s drugim izazovima.

Željko Kopić pak nije poput Bjelice imao upečatljivu igračku karijeru. Rano ga je zaustavila ozljeda i rano se odlučio za trenerski poziv. Dok je Bjelica jedan od igračkih idola Osijeka Kopić u njemu kao senior nikad nije zaigrao ni minute. Poveznica im je ipak okolnost da ih mnogi svrstavaju u najuži krug naših u ovom trenutku najboljih trenera.

I Bjelica i Kopić širokih su svjetonazora. Uvijek u javnim nastupima odmjereni i iskreni. Uvijek medijima dostupni, susretljivi. Gdje god su radili, njihovi su ih igrači slijedili i slušali. Svaki je bio u mogućnosti i prigodi u miru raditi i graditi po svom. Njihova se ruka uvijek u sredinama u kojima su to činili itekako osjetila. I ideja se u igri koju su zahtijevali vidjela.

Različite koncepcije

Prvi put će se sučeliti vodeći svoje momčadi na vinkovačkom stadionu. Jedan će slaviti, drugi tugovati. Do trenutka odluke obojica će dati svoj slavonski, osječki štih finalu. A bit će itekako zanimljivo i sljedeće sezone kada će i u društvu sa Zoranom Zekićem voditi boj za što uspješniji plasman svoje momčadi.

Danas će se sudariti Kopić i Bjelica, Hajduk i Dinamo dva najtrofejnija kluba u Hrvatskoj. Bit će to i sraz različitih koncepcija. Bjelica preferira tehnički dotjeranu igru, onakvu kakvu je i sam nekoć igrao. Kopić taktički odgovornu. Obojica u tom smislu i do perfekcije uređenu. Nogometno su ponikli i rasli u Osijeku. Život ih je odveo trbuhom za kruhom. U ravnoj Slavoniji, u svom zavičaju, borit će se za trofej, za Rabuzinovo Sunce. Jednog će obasjati. Prvi put će u povijesti hrvatskog nogometa netko od trenera iz Osijeka podići pobjednički pehar. Ljetopisi će tome zauvijek svjedočiti.

Linker
25. travanj 2024 15:36