Ronald Goršić / Cropix
SCENARIJ U SLUČAJU PREKIDA

OTKRIVAMO PLAN B ZA HRVATSKI NOGOMET: HNL U POTPUNO NOVOM IZDANJU, OVE GODINE NITKO NE ISPADA Ovakvu ligu nismo imali već 15 godina

HNS IMA PRIPREMLJEN I PLAN B Posljednji put takvu smo ligu gledali u sezoni 2005./06.
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 02. svibanj 2020. 17:36

Naravno da u HNS-u moraju imati pripremljen i plan B za slučaj da se Prva HNL ne nastavi. Dobro je što nekog velikog izbora u tom slučaju neće biti. Logično je reći da Dinamo u Europu ide s prve pozicije - ali i da vjerojatno bude proglašen prvakom, jer je to na terenu zaslužio - Rijeka s druge, Lokomotiva s treće, Hajduk s četvrte, a Osijek s pete.

Takvo je, naime, aktualno stanje na tablici. Iz lige ne bi ispao nitko jer ne bi bilo pošteno izbaciti bilo koga u situaciji kad nije imao normalnu priliku osigurati prvoligaški status. Europa je nagrada, ona je dodatak, ali ispadanje iz lige izravan je udarac ne klupsku egzistenciju. I to dolazi u obzir samo ako se odigra svih 36 kola.

Trokružno nije opcija

S druge strane, Šibeniku bi se trebao omogućiti ulazak u Prvu HNL, jer je vodeći u Drugoj HNL i zatražio je licencu za natjecanje u Prvoj HNL. Zaslužio je nagradu za svoje rezultate. Croatia iz Zmijavaca je druga na ljestvici, ali nije tražila licencu za prvoligaško društvo. No, Orijent 1919 je to tražio i po plasmanu ima pravo na to.

Dakle, na ljeto bismo u Prvoj HNL u tom slučaju imali 12 klubova, što bi značilo da se vraćamo već pomalo zaboravljenoj formuli koja nam je na proljeće donosila Ligu za prvaka i Ligu za ostanak. Prije tog bi se normalno odigrao dvokružni sustav natjecanja. Umjesto 36 kola, imali bismo ih 32, što će klubovima pogodovati s obzirom na to da je Euro prebačen za sljedeću godinu pa će termini ponovno biti zgusnuti.

Ligu 12 posljednji smo put gledali u sezoni 2012./13., ali ona je tada bila igrana u trokružnom sustavu, ali iz današnje perspektive on se ne čini posebno privlačnim. Daleko bolje kotira Liga 12 s Ligom za prvaka i Ligom za ostanak, koju smo posljednji put gledali u sezoni 2005./06. Uvjerljivi je prvak bio Dinamo, Rijeka je bila druga, a ispred petoplasiranog Hajduka smjestili su se još Varteks i Osijek.

Imamo li 12 klubova?

Mnogi se, doduše, s pravom pitaju imamo li mi uopće 12 klubova sposobnih igrati Prvu HNL. Šibenik godinama grca u financijskim problemima. Grad Šibenik ga je kao većinski vlasnik bio spreman prodati za minimalne novce, ali potencijalni kupci nikada nisu pokazali punu ozbiljnost - ili bankovne garancije - pa od posla nije bilo ništa. Orijent pak dolazi iz Rijeke u kojoj ni “stariji i daleko jači i poznatiji brat” s Rujevice ne uživa nikakvu financijsku podršku lokalnih vlasti ili lokalnih tvrtki.

Cropix/Jakov Prkić
Sezonu prije, Hajduk je osvojio svoj zadnji naslov prvaka baš u Ligi 12, a onda je uslijedio odgovor Dinama (Cropix/Jakov Prkić)
Sezonu prije, Hajduk je osvojio svoj zadnji naslov prvaka

Stoga se mnogi logično pitaju kako bi Orijent uopće mogao egzistirati kao profesionalni klub? No, predsjednik Saša Matijaš i direktor Marinko Koljanin do sada su pokazali veliku ozbiljnost i odgovornost tako da im treba pružiti priliku. Usput, i Orijent je među klubovima koji traže inozemne ulagače. Dobro su došli i oni u taj sve širi krug onih koji vani traže vrata za spas.

Brige glede sljedeće sezone izaziva i pogled na Inter i Varaždin, dva kluba koja su također prepuštena ljudima koji ih vode, a koji objektivno nemaju financijsku snagu da izguraju sezonu. No, tako je tamo već godinama, a klubovi su još uvijek živi. Kako god, u HNS-u je plan da ako Liga 12 i zaživi zbog više sile, već sezonu kasnije stvari se vraćaju na početak. Liga 10 trajni je izbor aktualnog vodstva Saveza.

12 klubova Prve HNL za moguću novu sezonu

1. Dinamo

2. Rijeka

3. Lokomotiva

4. Hajduk

5. Osijek

6. Gorica

7. S. Belupo

8. Istra 1961

9. Inter

10. Varaždin

11. Šibenik

12. Orijent 1919

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 13:47