CROPIX
DAVORIN OLIVARI IZ TURSKE

'OVA MOMČAD DINAMA MOŽE OSVOJITI PRVENSTVO BEZ IJEDNOG PORAZA' 'Od svih klubova u kojima sam igrao Dinamo je po kvalitati odmah iza Schalkea!

MARIO GAVRANOVIĆ ZA SN Švicarski reprezentativac u Beleku protiv kazahstanskog Ordobasyja postigao prvijenac za najtrofejniji hrvatski klub, a u prvom intervjuu nakon presice u Maksimiru nastupio je s optimizmom
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 21. siječanj 2018. 20:50

Usvom stilu, majstorski je protiv Ordobasyja zabio svoj prvi pogodak u plavom dresu. Svi suigrači su se bacili na njega čestitajući mu na prvijencu.

Mario Gavranović već na samom startu priprema pokazuje da će biti pojačanje za Dinamo, njegov dolazak čini se kao vrhunski potez maksimirskog kluba. No, nije samo igračka vrijednost Gavranovića plus, svi će kazati da je Gavra, kako ga zovu suigrači, nevjerojatno pozitivna osoba, lik koji nudi samo pozitivne vibracije.

Kad smo mu čestitali na prvom pogotku u plavoj majici i pitali “ je li to najava velike golgeterske serije”, kazao je:

- Nadam se da je to početak serije pogodaka u Dinamovu dresu! Jako, jako sam zadovoljan kako su me svi primili, kako je sve počelo u modrom klubu. Radi se dobro, baš sam sretan... - u uvodu je rekao Gavranović.

Hvali momčad koju trenira Mario Cvitanović:

- Dinamo posjeduje ogromnu kvalitetu. Logično, s tim mladim dečkima mora se dosta raditi kako bi stigli do visoke razine. Tu primarno mislim na europsku razinu. No, to dolazi s vremenom, s igranjem većeg broja utakmica. Kompletna momčad mi zaista djeluje iznimno dobro, mislim da će to pokazati i naši rezultati na proljeće, a onda i kasnije.

Kad smo ga pitali tko će od tih mladih igrača Modrih napraviti europski vrijednu karijeru, rekao je:

- Ne bih sada nikoga izdvajao. Ali definitivno svi imaju veliki potencijal, roster je super. Baš gledam ove mlade igrače koji su stigli iz druge momčadi, sve su to dečki koji već sad imaju kvalitetu za prvu momčad, mogu biti njezin dio. Slušao sam prije mnogo o tome kako se dobro radi u Dinamu s mladima, sad sam se u to uvjerio uživo. Svaka čast svima koji rade u nogometnoj školi.

Raul je bio najveći

Gavranović je igrao u mnogim klubovima prije nego je potpisao za Dinamo, u Luganu, Yverdonu, Xamaxu, Schalkeu 04, Mainzu, Zürichu i Rijeci. Zanimalo nas je gdje bi po kvaliteti smjestio Dinamo?

- Ne volim baš uspoređivati klubove čiji sam dres odijevao, ali Dinamo bih po kvaliteti stavio odmah iza Schalkea 04! Tek sam došao, ali dosta toga sam prošao da bih mogao ocijeniti kvalitetu nekog kluba. Tu ne govorim samo o momčadi, već gledam kroz prizmu cijeloga kluba. Ovdje u Dinamu vlada vrhunski profesionalizam, ništa se ne prepušta slučaju, ovaj klub je definitivno veliki.

Na treninzima i na prvoj pripremnoj utakmici sjajno je surađivao sa Soudanijem. Kao da već sto godina igraju skupa...

- Sjajna je suradnja sa Soudanijem, ali i sa svima ostalima. Jako je važno da se dobro razumijem s igračima koji igraju bliže meni, prvi moji dojmovi su jako pozitivni, baš super.

Kad je riječ o Soudaniju, kazat će da je Alžirac svakako jedan od najboljih igrača s kojima je igrao u napadu, a kao najboljeg izdvaja jednu legendu.

- U Schalkeu sam igrao s Raulom, to je svakako najbolji igrač s kojim sam ikad igrao. Kažem, ne volim uspoređivati, ali ako moram, onda zaista moram spomenuti legendu Raula. No, tko zna, možda ću jednog dana opet igrati u momčadi s takvim imenom.

Moramo uzeti sve

Možda će to biti neki dinamovac, tko zna? Kad su ciljevi s Dinamom u pitanju, skroz je odlučan, nema tu diplomacije...

- Moramo uzeti sve, prvenstvo i Kup! Hoću uzeti dvije dvostruke krune zaredom. Ne znam je li netko u dvije sezone zaredom u Hrvatskoj uzeo dvije dvostruke krune s dva različita kluba. Bilo bi mi jako drago da to postignem.

Može li Dinamo ostati neporažen do kraja sezone?

- Zašto ne? Ako je neporažen već 20 kola, onda može biti i u ovih preostalih 16. Nema ni jedan razlog zašto bismo morali izgubiti neku utakmicu, jer smo najkvalitetniji.

Koga vidite kao najvećeg konkurenta Dinamu?

- Rijeku! Momčad mog bivšeg kluba igra kvalitetan nogomet, ima jako dobrog trenera Keka. Istina, otišlo je dosta igrača, ali stigli su novi. Uvjeren sam da će ih Kek dobro posložiti kako bi Rijeka na kraju prvenstva bila - druga.

Jeste li se čuli s predsjednikom Miškovićem otkako ste otišli iz Rijeke?

- Nisam. Ima dosta treninga i obveza, pa nije bilo vremena. Predsjednik Mišković je uvijek vjerovao u projekt Rijeke, u sve nas, ostvarili smo sve u prvom redu zahvaljujući njemu. Napravio je velike stvari za Rijeku.

Gavranović je pravi poliglot. Da nije nogometaš, mogao bi bez problema biti prevoditelj. Govori pet jezika, a razumije i šesti...

- Govorim talijanski, francuski, njemački, engleski i hrvatski. Razumijem i španjolski, ali ga ne govorim tečno. Inače, talijanski i hrvatski su moji glavni jezici. Živio sam u Švicarskoj u talijanskom kantonu, pa je osnovni jezik u školi bio talijanski, a hrvatski sam govorio jer su mi roditelji Hrvati. U školi sam učio francuski i njemački, ali sam ih još bolje naučio kad sam sezonu igrao u Xamaxu gdje se govorilo francuski, a u Njemačkoj i Zürichu usavršio sam njemački. No, mi iz talijanskog dijela Švicarske moramo znati njemački i francuski, dok oni iz njemačkog i francuskog dijela ne moraju znati talijanski. Tako je to u Švicarskoj... Jer talijanski kanton je mali.

Vjerujem u SP

Kazao je jednu zanimljivost iz švicarske reprezentacije.

- Kad smo dolazili u švicarske reprezentacije raznih dobnih kategorija, morali smo pričati njemački ili francuski. Ali sad se u seniorskoj reprezentaciji Švicarske najviše priča - talijanski! Jer je mnogo igrača koji igraju u Italiji.

Naravno, kad smo se već dotaknuli švicarske reprezentacije, pitali smo ga nada li se da će biti pozvan na Svjetsko prvenstvo u Rusiji?

- Bio sam pozivan na dva posljednja okupljanja. Naravno da je sve na meni, ali ako nastavim tamo gdje sam stao prije Božića, onda vjerujem da su sve karte u mojim nogama kad se radi u putu u Rusiju.

Je li vam izbornik Petković postavio neki uvjet? Recimo, da morate na proljeće stalno igrati za Dinamo, zabiti određeni broj pogodaka?

- Za izbornika je najvažnije da mu reprezentativci igraju u svojim klubovima. Trenutačno ima dosta napadača u švicarskoj reprezentaciji koji - ne igraju! Tako da ću ja sigurno dati sve od sebe kako bih izborio svoje mjesto u avionu koji će poletjeti za Rusiju. Vjerujem da će me dobre igre u Dinamu katapultirati na Svjetsko prvenstvo.

Što može Švicarska, a što Hrvatska na Svjetskom prvenstvu u Rusiji?

- Hrvatska ima ogromnu, svjetsku kvalitetu! Ima tako dobre igrače da može u Rusiji napraviti veliki rezultat. Nadam se da će Hrvatska doći do polufinala! A nakon toga je sve moguće. Kad je Švicarska u pitanju, naš problem na velikim natjecanjima uvijek je bio - osmina finala. Tu smo uvijek ispadali, nekad zbog nedostatka sreće, nekad zbog loše igre, penala... Ja se nadam, prvo da ću biti na Svjetskom prvenstvu, a drugo da ćemo napokon proći tu osminu finala.

U najboljim godinama

Imate 28 godina, prošli ste mnogo toga u nogometu. Koliko još možete biti bolji igrač nego ste sada?

- Uvijek možeš napredovati, biti sve bolji i bolji. Držim da sam upravo sada kad sam došao u Dinamu u najboljim nogometnim godinama! Jer mislim da su najbolje godine one od 27. do 30. i neke... Tako da ću svoje najbolje nogometne godine provesti u Dinamu. Od sebe u godinama koje dolaze očekujem mnogo kako bih napravio još nešto jako dobro u svojoj karijeri, ali znam da to mogu postići velikim radom, ogromnim trudom.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 02:45