Matija Djanjesic / CROPIX
SRUŠEN REKORD

OVAKO NEŠTO NIJE SE DOGODILO NIKAD PRIJE U POVIJESTI PRVE HNL Pogledajte tko je sve platio 'glavom' u polusezoni i zašto!

SMJENE U HNL-u Hajduk, Osijek, Rijeka, S. Belupo i Varaždin na klupama nemaju iste ljude s kojima su ušli u ovu sezonu
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 20. prosinac 2019. 18:17

Trenerske su smjene česte i uobičajene u najvišem razredu hrvatskog nogometa, (pre)često klubovi posežu za šok-terapijama, pa su vijesti o promjenama na klupama u nas postale već normalne i uobičajene. Nerijetko se pritom mogu čuti i komentari u stilu ‘ne možemo promijeniti igrače, a nešto moramo mijenjati, pa smo promijenili trenera’. Vodstva klubova na taj način zapravo priznaju svoje pogreške u odabirima trenera i igrača, te nastoje reagirati prije nego što bude prekasno. U nogometu nikakva jamstva ne postoje, često je jako važan i faktor sreće, ali kvalitetan rad kroz dulje vremensko razdoblje obično dođe na naplatu.

Štrajk na Rujevici

Nikoga, dakako, nije iznenadila jučerašnja objava s Poljuda, već danima je bilo jasno da Damir Burić nema budućnosti na bijeloj klupi, ne nakon negativnih poruka s poljudskih tribina i dolaska novog stručnog savjetnika u klub Marija Stanića, koji će uskoro ponuditi svoje ime iza kojeg će čvrsto stati na putu rehabilitacije Hajduka. Burić je već šesti trener koji je smijenjen u ovoj polusezoni, a prvog je, još u srpnju, također ‘križao’ Hajduk srušivši Sinišu Oreščanina. Izravni povod za njegovu smjenu bio je šokantni poraz od Maltežana u Europskoj ligi, no njegov odlazak mogao se naslutiti i prije, nakon što je javno, priopćenjem, pružio podršku bivšem šefu Akademije Krešimiru Gojunu. Oreščanina je naslijedio Burić, koji, eto, nije ni dočekao Novu godinu u splitskom sedlu...

Nikad brže pola lige nije mijenjalo trenere

U prošlom prvenstvu već nakon prvih 10 kola trenere su promijenila četiri kluba iz HNL-a, bili su to Rudeš, Istra, Rijeka i Hajduk. U aktualnoj sezoni prošlo je tek jedno kolo više, a na prvoligaškim se klupama dogodilo već pet promjena. Zanimljivost je da su se čak tri od tih promjena dogodile u klubovima iz gornjeg doma HNL-a, a samo dvije u onima iz donjeg dijela poretka.

Nikad se u povijesti Lige 10, koja se u Hrvatskoj igra od sezone 2013./14., nije dogodilo da je čak pet klubova nakon odigranog 11 kola promijenilo trenere.

Dino Skender s Osijekom se, pak, razišao sporazumno, nakon što mu je momčad gubila bodove u posljednjim trenucima utakmica.

- Čudna energija se počela vrtjeti oko kluba. Imali smo 11 službenih utakmica, u gotovo svima smo nadigrali protivnika, ali bodovni saldo na to ne ukazuje. U tom kontekstu sam s Dinom Skenderom danas dogovorio, s čim se on danas i složio, a čak bih rekao i inicirao, da on više nije trener Osijeka - objasnio je Osijekov predsjednik Ivan Meštrović, a Skenderov posao je kao vršitelj dužnosti preuzeo Ivica Kulešević, pa se malo-pomalo izborio za brisanje tog prefiksa.

Igor Bišćan dugo je u Rijeci bio na meti Armade, koja mu je oprostila neke stare ‘grijehe’, ali ne i njegovom pomoćniku Pilipoviću te je nastavila svoj štrajk na domaćim utakmicama. Bišćan je bio nezadovoljan i drugim stvarima te se odlučio na rastanak. Nedugo po odlasku s Rujevice postao je izbornikom mlade reprezentacije Hrvatske, a inauguriran je Simon Rožman.

Mijenjali sjevernjaci

Trenere su potom u studenome promijenila i dva kluba sa sjeverozapada Hrvatske. Prvi je bio Slaven Belupo, koji je kao nasljednika Ivice Sertića predstavio u nas malo poznatog Tomislava Stipića koji je karijeru gradio u Njemačkoj, a nekoliko sati kasnije promjenu je objavio i novi prvoligaš Varaždin, kojem je sa skromnim proračunom borba za opstanak unaprijed zacrtana. Borimir Perković je postao bivši iako je svladao Dinamo, a mjesto je prepustio Luki Bonačiću, koji će s Varaždincima ući u 2020. s posljednjeg mjesta HNL-a. Krug je zaokružio Burić, zasad...

ŠESTORICA PALIH U OVOJ SEZONI

Siniša Oreščanin (Hajduk)

Možda bi i danas bio trener Bijelih da je u euroligaškom uzvratu s Gzirom potvrdio prolaz. U toj utakmici dao je priliku pričuvama, a ispadanje je čelnicima bilo povod za smjenu koja se dogodila 19. srpnja. Izbor je pao na Damira Burića.

Dino Skender (Osijek)

Mladi stručnjak ispao je iz Europe na prvoj prepreci, a u prvenstvu je nanizao slabije rezultate te je otpušten 21. rujna, nakon poraza na gostovanju kod Lokomotive (2:1). Raskid je bio sporazuman, klupu od tada drži Kulešević.

Igor Bišćan (Rijeka)

Nakon pobjede u Puli, Igor Bišćan je 22. rujna sam podnio ostavku koju je obrazložio nezadovoljstvom atmosferom u klubu i uvjetima rada, odnosno limitiranim kadrom. Klupe se prihvatio Simon Rožman.

Ivica Sertić (Slaven Belupo)

Smijenjen je nakon utakmice s Dinamom, presudile su mu slabe igre i rezultati, a od njega se očekivalo da će se boriti za Europu. Dogovorio je povratak na mjesto šefa Škole, dok se kormila prve momčadi prihvatio Tomislav Stipić.

Borimir Perković (Varaždin)

Dvadesetak dana nakon senzacionalne pobjede nad Dinamom, službeno je objavljen rastanak s Perkovićem koji je u prvih 11 kola skupio sedam bodova. Klub je tražio 'pozitivan šok' i 'čvrstu ruku', a izbor je pao na Luku Bonačića.

Damir Burić (Hajduk)

Hajduk je nakon Oreščanina smijenio i Burića, koji je pao iako je završio jesensku polusezonu na drugom mjestu, a presudio mu je palac dolje većine Hajdukovih navijača i eliminacija iz Kupa. Hajduk uskoro dobiva trećeg trenera u sezoni...

Linker
22. travanj 2024 01:50