Tom Dubravec / CROPIX
KOMENTAR

OVO JE JEDNA OD NAJNEVJEROJATNIJIH ODLUKA U POVIJESTI DINAMA Razapinju se igrači, a Bjelica jučer nije dobio otkaz samo iz jednog razloga

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 27. ožujak 2020. 11:00

Dinamo je jučer navečer smijenio kompletni stručni stožer Nenada Bjelice, sasvim jasno poručivši glavnom treneru: “Bjelica, odlazi!” Ili, bolje kazano u ovim vremenima koronavirusa: “Ostani doma”. Jer kako će ostati i raditi bez svog stručnog stožera?

Ovo što se dogodilo je jedna od najnevjerojatnijih odluka maksimirskog kluba u povijesti, zaista nitko nije mogao očekivati tako nešto. Takav potez prema treneru i stručnom stožeru koji je s Dinamom uhvatio europsko proljeće nakon skoro pola stoljeća i Ligu prvaka je zaista neshvatljiv. Naravno, jasno vam je da Bjelica jučer nije dobio ‘nogu’ samo iz razloga jer bi mu zbog jednostranog raskida ugovora, odnosno otkaza, plavi dvori morali isplatiti ugovor. Ovako, ako on sam da otkaz, ta opcija ne dolazi u obzir.

Bjelica je po svemu bivši, ali tko zna, možda se zainati, pa odluči nastaviti svoj posao? Možda poruči poslodavcu da mu pronađe novi stručni stožer? Vjerojatno nemoguće, ali ostavimo 0.0001 posto da se i to dogodi. Ono što je sigurno, ovaj potez kluba svakako neće steći poklonike, možda će izazvati i gnjev navijača koji su zbog svih rezultata respektirali i cijenili Bjelicu.

Iako je odluka iznenađujuća i šokantna, mogla se naslutiti još prije dva dana kad se u medije gurnula informacija da su igrači i Bjelica odbili smanjenje plaća. Makar, istini za volju, Bjelica već neko vrijeme nije bio po volji maksimirskih vlastodržaca. Nije ništa čudno niti sporno da je Dinamo u ovim apokaliptičnim vremenima odlučio skresati plaće igračima, trenerima i radnoj zajednici. To rade i mnogi drugi klubovi na svijetu, možda će se nakon raspleta ove pandemije stvarati neki drugi nogometni svijet, možda više ništa neće biti isto, ali valja sačuvati jezgru nogometa, a to su klubovi. Međutim, iz Maksimirske 128 su odaslali poruku da krizne mjere nisu prihvatili igrači i trener Bjelica. Na taj način su glavne proizvođače i trenera stigmatizirali i objesili na stup srama. Jučer su samo i definitivno izmaknuli stolicu.

Ako ste čitali neke medijske napise, dinamovci su proglašeni ljudima bez morala, prozivalo ih se da su neodgovorni, sebični, da su se ponijeli sramotno, prozivao se kapetan Arijan Ademi da preda kapetansku vrpcu. Komentari na društvenim mrežama su također zastrašujući, Modri su od nekih praktički proglašeni nacionalnim izdajnicima. Dok, recimo, Bad Blue Boysi pomažu trudnicama i nose inkubatore nakon potresa, dok se u humanitarne akcije uključuju i ostale navijačke skupine, dok se cijela država solidarizira, eto, piše se, “milijunaši iz Maksimira ne pristaju na smanjenje plaća”.

Prema igračima i treneru Bjelici u većem dijelu javnosti stvorila se atmosfera linča, a tako nešto se definitivno moralo izbjeći, ali sad vidimo da to nije bio cilj maksimirskih vlastodržaca. Možda su to upravo htjeli, kako bi lakše Bjelicu gurnuli niz stepenice. Niti igračima nisu napravili uslugu. Znali su sigurno u Maksimiru da će se ti dečki danas-sutra vratiti na teren, igrat će utakmice. Kako će ih dočekati navijači? Hoće li im zaboraviti da u najtežim trenucima, kad je najviše trebalo pomoći na bilo koji način, nisu pristali na smanjenje svojih prihoda dok su neki ostali bez svega? Tko će ih oprati? Ne mogu niti sve rijeke svijeta.

Naravno da ne možemo ništa tvrditi, ali gotovo smo sigurni da bi igrači Dinama i trener Bjelica pristali na odluke Uprave da se duže razgovaralo, da se nije žurilo, da se nije naglo komuniciralo. Međutim, nakon jučerašnjeg večernjeg poteza, čini se da je maksimirski plan ipak bio ponešto drukčiji, zar ne?

Linker
19. travanj 2024 12:10