Ronald Goršić / Cropix
HRVATSKI PRVOLIGAŠI SE IZJASNILI

'OVO JE KLASIČNA PRIČA O INTERESU BOGATIH, MI MALI TU NISMO BITNI!' POTPUNO RAZLIČITE REAKCIJE IZ HRVATSKE 'U pitanje je dovedena i regularnost!'

HRVATSKI PRVOLIGAŠI Nitko jučer nije iskazao izravno neslaganje odlukom UEFA-e o produljivanju sezone, premda je očigledno da nekima naputak Nyona nije dobro ‘legnuo’
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 03. travanj 2020. 15:13

Hrvatski prvoligaši različito su popratili odluku UEFA-e da se nacionalna prvenstva odigraju do kraja, pa makar završili i u kolovozu, no nitko od njih nije izričito kazao da je kontra te odredbe premda se iz nekih razmišljanja može zaključiti da bi im više odgovarao drukčiji stav Nyona.

Sport u drugom planu

Ivan Mance, zamjenik sportskog direktora Rijeke, kazao je sljedeće...

- Bilo je jasno da će UEFA na sve moguće načine pokušati spasiti prvenstva, posebice u velikim ligama gdje je zbog televizijskih prava u igri veliki novac. Onda se po istom principu odluka odnosi i na naše prvenstvo, iako o bilo kakvoj regularnosti bilo kojeg natjecanja nema smisla govoriti. Ionako je sport pao u drugi plan, najbitnije je da završi pandemija koronavirusa i da prođe sve sa što manje žrtava, te da se ljudi vrate normalnom životu. Mi u HNK Rijeka ćemo se prilagoditi situaciji, bez obzira u kojem se smjeru bude odvijala i situacija će nam biti potpuno ista kao i svim drugim klubovima.

Interov direktor Branko Laljak bio je kratak...

- Naravno da bi za sve bilo bolje da se može odigrati nastavak prvenstva, iako nisam siguran kada će to i hoće li uopće biti moguće.

Varaždinov trener Samir Toplak ponudio je zanimljivo mišljenje...

- Takvu odluku prije svega obilježava apsolutna neizvjesnost, točnije nepoznanica koliko će potrajati pandemija koronavirusa. Njezino trajanje u ovom trenutku nitko ne može predvidjeti, a svako produženje dovodi u pitanje regularnost ovog, ali i sljedećeg prvenstva. Postavljaju se mnogi upitnici: od priprema momčadi, prijelaznog roka, ugovora igrača, sve do pitanja kako u svemu tome još provesti sljedeću natjecateljsku godinu u čijoj završnici treba uslijediti ovogodišnji prolongirani EP. Mislim da je intencija UEFA-a uglavnom u interesu bogatijih liga, dok uvjetno rečeno mi manji nismo u svemu tome toliko bitni.

Ne bi se oporavili

Na sličnom je tragu i Darko Podnar ispred Istre 1961:

- Ukoliko UEFA ne završi Ligu prvaka i Europsku ligu te se prvenstva u Španjolskoj, Engleskoj i Njemačkoj ne odigraju do kraja, bio bi to tsunami. Nogomet se u Europi od toga ne bi oporavio 5-10 godina. Sada se zapravo vidi koje je čudo da HNL opstaje bez značajnijih priihoda TV prava. Bez njih sve te “velike” lige mogu sutra u stečaj poslati 60 % klubova. Svakako je bolje da se prvenstvo odigra regularno do kraja (ako će to dopustati situacija s pandemijom) te da se izbjegnu bilo kakve administrativne odluke u kojima bi se uvijek netko mogao žaliti da je nepravedno ispao iz lige ili izgubio mjesto u europskim natjecanjima.

Alen Petrović, sportski direktor Osijeka, kazao je sljedeće...

- Svi smo čekali što će odlučiti UEFA, ali ne odlučuju nogometni zakoni već zdravstvena situacija koja je i dalje neizvjesna. Nama bi u Osijeku super bilo da se sezona završi, da izborimo plasman na treće mjesto i osvojimo Kup. Mislim da treba još pričekati jedno vrijeme i dok god bude moguće treba ustrajati na završetku natjecanja. Odluka je sigurno donesena u dobroj nakani iako vjerujem da možda i neće biti konačna i nepromijenjiva jer i u UEFA-i se sigurno, kao i svi mi, nadaju da će ova nesretna pandemija proći i da ćemo se vratiti normalnom treniranju i jasno igranju.

Direktor Slavena Belupa Zvonimir Šimunović ostao je suzdržan glede UEFA-ine odluke da se prvenstva nastavljaju. Farmaceuti su sedmi na ljestvici, teško mogu gore ili dolje, no svakako ih zanima Kup gdje su stigli do polufinala.

- Ma nije to još nikakva definitivna odluka i nemam šta to posebno komentirati dok Savez ne objavi neke detalje oko svega toga - poručio je Šimunović na tu temu.

Lokomotivin direktor Božidar Šikić za kraj je podvukao...

- Nemamo što biti sretni ili nesretni ovim odlukama, kako nama tako i drugima! Žao mi je tek što je prvenstvo prekinuto baš kad je naša momčad bila u velikom zaletu, bili smo u najboljoj formi od svih prvoligaša. Ali, što je tu je, život ide dalje i bit će što će biti. Važno je sad da se nijedan igrač ne zarazi ovim virusom, da svi ostanu ovdje i da nastavimo natjecanje kad će to biti moguće. Neki spominju veću mogućnost ozljeđivanja igrača, ali ne vjerujem u to. Nisu se igrači zapustili, svi nešto rade kod kuće, održavaju formu i prilagodit će se i ubrzanom ritmu igranja, bude li to potrebno. Najvažnije je da se nešto napokon odluči, da se razbije ta neizvjesnost i da znamo pravila kojih se moramo pridržavati. (gčm, kg, ih, pju, rm, dr, msu)

---------------------------------------------------------------------------------

DINAMO Nama je primarno završiti prvenstvo do ljeta

Krešimir Antolić, član Dinamove Uprave, istaknuo je sljedeće...

- Nama je primarno završiti prvenstvo do ljeta, i to na nogometnom terenu. No, kako je zdravlje u prvom planu, onda HNS treba stvoriti pravni okvir za administrativni završetak prvenstva, ako treniranje i igranje neće moći početi u iduća dva mjeseca - kaže Krešimir Antolić, član Dinamove Uprave. (tn)

---------------------------------------------------------------------------------

HAJDUK Više im odgovara nastavak

Hajduk nije sudjelovao u anketi po pitanju odluke UEFA-e o nastavku nacionalnih prvenstava. Prtiom je jasno da logika kaže kako Hajduku, kao i većini, više odgovara nastavak sezone. Uostalom, to je najpošteniji način da se dobije konačni plasman klubova u sezoni 2109/20. Teren mora biti mjerilo rada i rezultata. (jr)

---------------------------------------------------------------------------------

GORICA Dambrauskasu bi dobro došlo igranje

Budući da su zabetonirani na šestom mjestu s 10 bodova zaostatka za europskim četvrtim, Velikogoričanima je s rezultatske strane uglavnom svejedno hoće li se prvenstvo nastaviti ili prekinuti, ali njihov pogled usmjeren je na sljedeću sezonu koja će najvjerojatnije biti nastavak ove jer prave ljetne pauze i priprema neće biti. Stoga bi željeli da se odigra preostalih 10 kola, pogotovo jer imaju novog litavskog trenera Valdasa Dambrauskasa, koji je odradio samo tri utakmice na klupi. Dambrauskas planira dosta promjena u stilu igre i taktici, tako da bi preostalih 10 dvoboja i njemu i igračima Gorice bili idealan poligon za temeljito upoznavanje i provođenje novih ideja na travnjaku. (tr)

Linker
20. travanj 2024 02:56