Tomislav Kristo / CROPIX / CROPIX
GLAVNI U IZLOGU

OVO JE ŠESTORKA KOJA BI OVOG LJETA NA RUJEVICU MOGLA DONIJETI ČAK 15 MILIJUNA EURA U Rijeci su se tek uigrali, a sprema se novi masovni egzodus?

RIJEKA Na Rujevici i dalje moraju živjeti od prodaje igrača, pa će u ljetnom prijelaznom roku u prodaju staviti one igrače kojima se podignula cijena
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 15. ožujak 2018. 21:13

Dobri rezultati i igre pojedinaca s kojima je Rijeka zaredala prošloga tjedna treba promatrati i u kontekstu ljetnog prijelaznog roka. Već je toliko puta naglašeno da je Rijeka klub koji mora živjeti od prodaje igrača koje će dovesti jeftino, pa transferirati dalje nakon što im podigne vrijednost, modus operandi je to koji će se na Rujevici držati i na ljeto kada, ako neki igrači zadrže sadašnju razinu forme, slijedi još jedno preslagivanje momčadi.

Veće ili manje nego prošle zime, u ovom trenutku možemo samo nagađati, puno će toga diktirati ponuda i potražnja, rezultat koji će Rijeka ostvariti do kraja sezone, svakako i učinak samih igrača. Heber je, primjerice, odmah na početku proljetnog dijela iskočio u prvi plan. Njegovi golovi i način na koji zabija sigurno nisu prošli nezamijećeno.

Rijeka, 040318.
Stadion Rujevica.
HNK Rijeka - Lokomotiva, nogometna utakmica, Hrvatski Telekom Prva liga, 24. kolo.
Na fotografiji: Dos Santos Heber Araujo i Antonio Mirko Colak, slavlje.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX / CROPIX
Heber

Ako se njegov učinak komparira s onim ponajboljeg igrača lige Hilalom Soudanijem, Heber nimalo ne zaostaje, baš suprotno, identičan broj golova kao i Dinamov ofenzivac zabio je u 400 minuta manje provedenih na travnjaku, za svaki pogodak mu treba 87 minuta u odnosu na Soudanijevih 118, uz to ima i jednak broj (5) asistencija. Heber je pritom četiri godine mlađi od Alžirca, odigrao je dosta dobro u kvalifikacijama za Ligu prvaka i grupnoj fazi Europske lige, a time je i pozicionirao svoje ime na europskoj nogometnoj tržnici. O skoku koji je napravio prelaskom iz Slaven Belupa u Rijeku puno govori i vrijednost na Transfermarktu koja je od ožujka do listopada prošle godine porasla sa 600 tisuća na dva milijuna eura, pa se na Rujevici nadaju da bi na njemu mogli zaraditi i dvostruko više.

Zagreb, 011017
Stadion u Kranjcevicevoj.
Hrvatski Telekom Prva liga, 1.HNL, 11.kolo, seniori, utakmica NK Rudes - HNK Rijeka.
Na fotografiji:   Leonard Mesaric, Domagoj Pavicic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Uz Hebera vruća roba mercata svakako će biti i Domagoj Pavičić. Veznjak koji je već u dresu Lokomotive pokazao svoje vrijednosti, sada je počeo i za Rijeku zabijati nevjerojatnom lakoćom. Pozicija iza napadača najviše mu odgovara, dojam je da Pavičić tu može pružiti najviše, a Rijeka na njemu zaraditi i više nego što je zimus mogla na Gavranoviću umjesto kojeg je došao u zamjenu. Na Rujevici su navodno već na zimu raspolagali ponudom teškom dva milijuna eura jednog kluba s istoka, ako Pavičić nastavi kako je krenuo na proljeće (3 pogotka, 2 asistencije), interes bi mogao biti i veći.

Heber i Pavičić tako su se samo pridružili skupini igrača koja je još od ranije nekako predodređena za transfer. Filip Bradarić zimus je odgodio odlazak zbog procjene da će kroz Rijeku lakše dohvatiti mjesto među putnicima za Svjetsko prvenstvo, Dario Župarić istaknuo je da mu se ne žuri otići, ali svakako bi mogao stopama Josipa Eleza, a tu je i nekoliko igrača poput Simona Sluge ili Alexandera Gorgona koji su došli na razinu da bi im ljeto moglo biti pravi trenutak za novi korak u karijeri. Slugi da negdje na zapadu potvrdi svoje vratarske kvalitete, Gorgonu da potpiše još jedan unosan ugovor.

Nije isključeno da još neki igrači budu meta ponuda (Zuta, Kvržić, Črnic...), ali prodajom spomenute šestorke Rijeka će zatvarati budžet. Naravno, neće možda otići svi i odmah, kao i na početku aktualne sezone Mišković će sigurno poduzeti određeni rizik ne bi li pokušao dohvatiti grupnu fazu Europske lige, osim ako se ne dogodi ponuda koja se ne može odbiti.

Dovoljno za proračun

Koliko bi onda Rijeka teoretski mogla zaraditi na spomenutoj šestorki? Najprije ćemo spomenuti koliko su njihovi dolasci koštali. Župarićev otkup stoji 500-tinjak tisuća eura, za Bradarića je plaćeno 300 a za Hebera otprilike 400 tisuća eura, dok su Sluga (iz vlastite škole nogometa), Pavičić (zamjena za Gavranovića) i Gorgon (slobodan igrač) došli besplatno. Samo jedan od transfera ovih šest igrača mogao bi vratiti uloženo, za Gorgona na Rujevici računaju da bi mogli dobiti milijun eura, za Slugu 1,5, za Župarića i Pavičića oko 2,5, Hebera između tri i četiri, a za Bradarića između četiri i pet milijuna eura. U idealnom scenariju Rijeka bi od ovih transfera mogla uprihoditi 15-ak milijuna eura što bi bilo više nego dovoljno za zatvoriti klupski budžet, ali i što bi isto tako značilo da će trebati slagati novu okosnicu momčadi.

Naravno, sve ovo govorimo hipotetski, iz kuta trenutne forme i zanimljivosti koju neki igrači imaju na tržištu. Put do službene ponude i realizacije transfera je prilično dalek, dovoljno se sjetiti prošlog ljeta kada nakon sjajne sezone nije bilo ponuda za Vešovića, Gorgona, Gavranovića...

----------------------------------------------------------------

GLAVNI RIJEKINI EKSPONATI

SIMON SLUGA

Već se neko vrijeme spominje interes za njegovim uslugama, navodno je zainteresiranih bilo i na Otoku gdje su Slugi otvorena vrata budući da posjeduje i talijansku putovnicu. Neke sjajne europske partije, uz one u HNL-u, zaslužne su što su mnogi klubovi podcrtali njegovo ime, 25. rođendan mu je za tri dana što znači da tek ulazi u najbolje vratarske godine a iza sebe ima već podosta iskustva.

Vrijednost prema TM: 0,75 milijuna eura

DARIO ŽIPARIĆ

Ima bogato iskustvo iz Italije gdje je igrao za Pescaru, prošlu sezonu i veliki dio jeseni odradio je na reprezentativnoj razini pa ne čudi što za njegovim uslugama već neko vrijeme postoji interes iz Njemačke i Francuske. Možda mu je i najbolja preporuka što je njegov partner iz obrane Josip Elez u Hannoveru brzo pokazao svoje kvalitete, bez obzira što je javnost nekako jedinstvena u zaključku da je bio slabiji u tom stoperskom paru.

Vrijednost prema TM: 1,25 milijuna eura

FILIP BRADARIĆ

Prošlog ljeta je odbio Bolognu jer ga je Mišković zamolio da pomogne Rijeci u lovu na Ligu prvaka, zimus je procijenio da mu je ostanak bolja opcija kako bi sačuvao reprezentativni status, ali na ljeto definitivno mora napraviti taj korak prema inozemstvu. Kuloarski se spominjao interes Zenita i Alavesa, ali Bradarićev stav da mora igrati i Rijekina visoka potraživanja (pet milijuna eura) nisu dovela do realizacije.

Vrijednost prema TM: 3,5 milijuna eura

DOMAGOJ PAVIČIĆ

Na Rujevici su već zimus za njega navodno raspolagali ponudom teškom dva milijuna eura iz neke od zemalja s istoka, a sada kad je Pavičićeva igračka kvaliteta još više počela dolaziti do izražaja svakako će se pojaviti još interesenata. Kek ga vidi na toj poziciji iza napadača, Pavičić je jednako kvalitetan kao asistent i strijelac što su karakteristike koje se silno traže. Kada dobije još malo trkačke moći bit će spreman za jaču ligu od HNL-a.

Vrijednost prema TM: 1,5 milijuna eura

HEBER

Ako se njegova statistika nastavi ovako brzo puniti Rijeka će se teško obraniti od inozemnih interesenata. Fizički je dosta napredovao otkad je došao u Rijeku, uz tehničku dobio je i trkačku dimenziju što je danas jedan od ključnih preduvjeta za igrati na visokoj razni. Igrač poput Hebera zanimljiv je tržištima kao što su Rusija, Kina, Emirati, Belgija ili Njemačka gdje klubovi imaju platežnu moć za transfer od četiri milijuna eura.

Vrijednost prema TM: 2 milijuna eura

ALEXANDER GORGON

Da nije imao problema s upalom pubične kosti možda bi već ove zime preselio u Kinu odakle je bilo interesa za njegovim uslugama. Ovako, Gorgon čeka ljeto, prije toga mu je želja vratiti se nakon ozljede, igrom i golovima otvoriti si priliku da potpiše izdašan ugovor negdje u inozemstvu. Kvalitetu i igračku karizmu ima, ako nakon ozljede bude igrao na onoj razini s kojom je došao u Rijeku sigurno se može nadati transferu.

Vrijednost prema TM: 2,5 milijuna eura

----------------------------------------------------------------

Linker
24. travanj 2024 11:25