Bozidar Vukicevic / CROPIX / CROPIX
NJEGOV PETI POKUŠAJ

OVO SU TRI PRIMARNA ZADATKA ZORANA VULIĆA NA KLUPI HAJDUKA Jedan mora hitno riješiti, to je njegova temeljna zadaća

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 10. rujan 2018. 11:38

Stari poznanik s novom energijom. Zoran Vulić peti put kreće na klupi Hajduka. Prošlo je više od 20 godina kada je prvi put ostvario svoj san postavši trenerom Bijelih, ali od tada do danas promijenila se situacija, promijenilo se stanje na Poljudu.

Hajduk je u travnju 1998. bio momčad koja se borila za drugo mjesto, potom je dvije godine kasnije Vulić s Hajdukom tražio mogućnost uzimanja naslova prvaka, a istu je zadaću imao i u trećem mandatu. U četvrtom se pokušaju suočio s najvećim poteškoćama do tada, s manjkom novca, s novom momčadi koja se stvarala tog ljeta 2006. kada Hajduk nije igrao Europu.

Ali svi ti prethodni mandati mogu stati pod isti nazivnik, jer Hajduk se borio za naslov prvaka. Bio je u uskom vrhu. Danas Vulić uzima momčad na osmom mjestu ljestvice, a uz to ekipa je nisko limitirana. Međutim, ne bi se trener mijenjao da je sve lijepo i idealno, zato se novi treneri i angažiraju kada momčadi ne ide kako je bilo zamišljeno.

Što je kod Kopića pošlo krivim smjerom, jasno je bilo od samog starta. Podijeljena svlačionica na one “koji žele igrati, a nisu visoka kvaliteta” i one “koji bi trebali igrati, ali žele otići”. U tom zamršenom klupku tražio je Kopić rješenje, ali nije ga našao. Jer, je klupko bilo zamršenije negoli su se i najveći pesimisti nadali. Ali, baš kada se ukazalo svjetlo, kada se nazirao kraj tunela, smijenjen je Kopić. Početkom rujna Vulić ima donekle sređenu situaciju u svlačionici, jer kada se oporavi Caktaš, a Said za dvije utakmice odradi kaznu četiri susreta zbog crvenog kartona, imat će Vulić kompletan kadar. Kakav god bio kvalitetom, ali ipak cjelovit, svi će biti na broju. To je prvi preduvjet, da ima sve na raspolaganju.

Dizanje igre

Druga je zadaća puno teža, a to je podizanje kvalitete izvedbe. Kopić je u dva posljednja dvoboja, s Interom i Belupom, uspio krenuti uzlaznom putanjom, što se posebno odnosi na utakmicu u Koprivnici. Ali, ostao je bez pobjede jer nije imao realizatora. Vulić mora hitno pronaći strijelca, to je njegova temeljna zadaća. Jer kada pogledamo tko su najbolji strijelci Hajduka ove sezone, sve će biti jasno. Tri pogotka Caktaša (dva u Europi i jedan u HNL-u), po dva Jurića i Saida, a upravo Caktaša i Ganca nema od sredine kolovoza kada je Hajduk prolazio kroz najveću krizu. Kakve preinake u startnoj postavi može donijeti Vulić nezahvalno je nagađati. Nekih specijalnih rješenja nema, a premda je Vulić poznat kao trener koji rado forsira mlade igrače, jasno je da je rezultat imperativ. Postavke igre također će ovisiti o izboru igrača. Promjene će se sigurno dogoditi, makar u nekim detaljima, ali pustimo da Vulić izbliza stekne kompletnu sliku o momčadi i potom krene u preinake koje se ipak ne očekuju u većem opsegu. Jer, zamjerke na račun Kopića nisu ni išle u smjeru izbora igrača ili sustava igre.

Koprivnica, 120915. 
Odigrana je nogometna utakmica 9. kola MAXtv Prve lige izmedju NK Slaven Belupo i RNK Split. 
Na fotografiji: Zoran Vulic, trener RNK Split.
Foto: Ivan Brkic / Glas Podravine / CROPIX
Foto: Ivan Brkic / Glas Podravine / CROPIX

Poseban zadatak

Dakle, tri su primarne zadaće Vulića. Kompletirati momčad, pronaći realizatora i početi skupljati bodove. Posljednji zadatak i nije tako težak s obzirom na raspored, ali teško je s obzirom na mentalitet momčadi koju treba pokrenuti u pozitivnom smjeru. Rudeš u subotu na Poljudu, zatim Istra u Puli, pa Vrapče u Kupu i na kraju rujna Dinamo u splitskom derbiju. Sedam bodova je minimalni cilj, to je letvica koju mora preskočiti Vulić. Dvije pobjede protiv Rudeša i Istre, te bod u derbiju.

Opet ćemo ponoviti isto pitanje - tražimo li previše? Ne tražimo kada je ugled Hajduka u pitanju, ali zahtjevni je to zadatak s obzirom na kvalitetu momčadi koju prihvaća Vulić. Zato je peti mandat trenera, koji će početkom listopada napuniti 57 godina, najzahtjevniji u Hajduku.

Bio je Vulić i u težoj situaciju kada je, primjerice, prošle godine preuzimao grčki Apollon na dnu ljestvice, ali Hajduk je za Vulića poseban zadatak.

Trofejni je trener Bijelih, ima igračku i trenersku povijest s Hajdukom. I obvezu nešto napraviti, jer u prethodna četiri mandata stekao je odlike trenera koji s Hajdukom “nešto osvaja”. Danas mu trofej nitko ne stavlja kao imperativ, ali mora vratiti Hajduk u vrh. Kako svi kažu “vratit ćemo Hajduk tamo gdje pripada”. A pripada jedino i isključivo vrhu hrvatskog nogometa.

Rezultati by SofaScore

Linker
19. travanj 2024 17:23