Zeljko Hajdinjak / CROPIX
NEJASNA BUDUĆNOST

OVOG VIKENDA BIO JE JUNAK HAJDUKOVE POBJEDE, A JEFTINIJI JE OD JUNIORA? Igra već peto prvenstvo, promijenio osam trenera, a od lipnja slobodan igrač!

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 11. ožujak 2019. 12:03

Fran Tudor ponovno je junak pobjede. Kada smo zadnji put slavili Tudora u ulozi glavnog igrača utakmice? Neće se ni Tudor sjetiti ako to nije derbi s Dinamom u ožujku 2016. Rijetko je Tudor posljednjih sezona bio u prvom planu. Prošlo je 10 mjeseci otkada je zabio posljednji pogodak u HNL-u. U Koprivnici je zabio prvi pogodak ove sezone u 15. nastupu i to na kakav način. Glavom! Sa svoja 173 centimetra glavom zabija rijetko, gotovo nikada, ali zabio je kada je Hajduku bilo najpotrebnije. Tudor, 23-godišnjak oko kojeg se godina vode rasprave je li bek ili krilo, je li igrač na kojem će Hajduk zaraditi? A Tudor igra, ponekad zabije i njegovi golovi se pamte.

Nedovoljna svota

No, pitanje je koliko ćemo još dugo Tudora gledati u dresu Bijelih, jer Tudor je junak s ugovorom koji istječe ovog ljeta. Logika kaže da je zato i lakše bilo preseliti Tudora na klupu nego kapetana Juranovića.

Tudor je ove zime dobio ponudu Hajduka za produljenje obveze, ali dogovor nije postignut. Jasno je zbog čega nema dogovora kada igrač i klub razgovaraju o produljenju. Ne treba biti puno pametan da se na prvo mjesto stave financijski uvjeti, a na drugo duljina ugovora. Insajderi kažu da se do druge točke u ovim razgovorima i nije došlo. Hajduk je očito Tudoru ponudio svotu koja ne zadovoljava njegove ambicije. Ne čudi, s obzirom na povijest odnosa i primanja koja je do sada imao.

Igrač kojeg je u Hajduk početkom 2015. doveo Goran Vučević potpisao je s klubom prvi profesionalni ugovor sa skromnim iznosom u rasponu od 3.000 do 4.000 eura mjesečne plaće. Ali kasnije se situacija promijenila, jer kasnije su i juniori potpisivali dvostruko veći ugovor od Tudora s kojim su u tom platežnom razredu bili Juranović i T. Bašić. U doba kada su Poljudom vladali drugoligaški i trećeligaški internacionalci sa svih strana svijeta, njihova su primanja bila nešto o čemu je Tudor mogao samo sanjati. Sjedio je uglavnom na klupi i strpljivo čekao, a nakon dvije godine amaterskog eksperimentiranja s klubom u potrazi za iskorakom, vratio se Hajduk svom jeftinom kadru. Stranci su se uglavnom pokupili s Poljuda kao i kreatori njegovih ugovora, a Tudor je ostao.

Tudor je danas opet jedan od važnijih igrača, ali dok su drugi zarađivali, četiri godine Tudorova ugovora prošle su iznimno jeftino za Hajduk. Zato bi danas sa 23 godine htio bi i Tudor dobiti zadovoljštinu za budućnost, ali naplatiti i protekle četiri sezone u Hajduku. Međutim, danas Hajduk više nije u komotnoj situaciji da bi igraču mogao ponuditi više od 10.000 eura mjesečne plaće. Nije tako davno bilo da je “desetka” iznosila pola mjesečne plaće igračima kojih će se za godinu-dvije rijetki sjetiti.

Tudor u Hajduku ima 130 utakmica, igra peto prvenstvo, promijenio je osam trenera od Vučevića kod kojeg je debitirao, preko Vukasa, Burića, Pušnika, Carrilla, Kopića, Vulića i Oreščanina. Samo Mijo Caktaš ima više nastupa od Tudora u današnjem Hajduku, jedan je od najiskusnijih i momčadi jako bitnih. S Tudorom imaš širinu kadra, jer s njim dobivaš i krilo i beka, objašnjavao je Burić zašto je njemu Tudor bio važan igrač.

Nije se obeshrabrio

Kod Oreščanina je “uskrsnuo” ove zime, jer prošle jeseni je rijetko bio starter. U kolovozu nije nastupio, u rujnu je od početka krenuo jedino protiv Vrapča. U listopadu je povezao tri utakmice od prve minute, a onda je od sedam dvoboja na kraju jeseni jedino protiv Dinama zaigrao od početka.

Tom Dubravec/ CROPIX
CROPIX

Na proljeće je pet utakmica zaredom bio starter, potom je Zaprešić propustio zbog kartona, a onda je u Koprivnici dobio posljednjih pola sata. I nije se obeshrabrio klupom, nego je sa dva poteza prelomio dvoboj. Iznudio prekršaj za crveni Zirdumu i zabio gol.

Hoće li produžiti s Hajdukom? Igra nije sporna, ali pitanje je u kojem će smjeru otići razgovori. Prije dva mjeseca bio je gotovo otpisan, onda se ozlijedio Juranović, pa je Tudor počeo igrati i na kraju je postao poželjan za Hajduk. Ali, dogovora o produljenju još nema, u lipnju je Tudor slobodan igrač.

Rezultati by SofaScore

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 06:22