Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
HOĆE LI SE VRIJEME SMILOVATI?

PALA JE ODLUKA - RIJEKA I DINAMO SE SPREMAJU ZA NOVI VELIKI OKRŠAJ NA RUJEVICI Evo kada će biti odigran odgođeni derbi

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 26. veljača 2018. 13:37

Burnu je nedjelju imao povjerenik za natjecanje Prve HNL Josip Brezni. Odgodio je, naime, sve četiri utakmice ovoga kola koje su se trebale igrati u nedjelju, ponedjeljak i utorak, danas u podne pala je i odluka o novim terminima odgođenih utakmica.

Dvoboj 23. kola između Rijeke i Dinama koji je trebao biti odigran na Rujevici u nedjelju prebačen je na 7. ožujka (srijeda) kao što smo i najavljivali.

Derbi je ponovno zakazan za 17 sati, na stadionu Rujevica. Lokomotiva i Osijek svoju bi odgođenu utakmicu trebali igrati sutra u Kranjčevićevoj, sudar Cibalije i Rudeša odgođen je za 6. ožujka, a Intera i Istre za 7. ožujka. Zbog vremenskih nepogoda odgođeno je i cijelo prvo proljetno kolo Druge HNL.

Problem s kalendarom natjecanja prokomentirao je za Sportske novosti povjerenik za natjecanje Prve HNL Josip Brezni.

- Prilikom određivanja novih termina igranja pridržavali smo se vremenske prognoze, koja je za dolazeće dane gotovo identična (vrlo hladno), pa nismo ‘robovali’ propisima i odlučili smo prebaciti utakmice na onaj sljedeći tjedan, kad se očekuje zatopljenje. Zamrznuti tereni razlog su odgode, nemoguće je igrati nogomet po tom ledu i odgoda utakmica zapravo je bila jedina ispravna opcija. Ništa ne želimo forsirati, nema igranja u tim polarnim uvjetima - rekao nam je Brezni.

Posljednjih se desetak godina stalno ponavlja ista priča, promjena klime utjecala je na to da je veljača zapravo postala najhladniji mjesec. Može li se nešto napraviti s tim kalendarom natjecanja?

- Teško, praktički ništa! Gledajte, u svim mogućim inačicama kalendara, 1. ožujka je termin kad se prvenstvo treba igrati. Nama je problem predugačka zimska stanka, pa ćemo stoga sljedeće prvenstvo početi dva tjedna kasnije, u petak 27. srpnja. A to znači da moramo pronaći dva nova termina, pa ćemo drugi dio prvenstva, umjesto 10. veljače, početi vjerojatno već 1. veljače. E sad, hoće li biti moguće tada igrati, vidjet ćemo! Po ovogodišnjem vremenu, moglo se igrati cijeli siječanj...

I ne samo ove godine, nego u posljednjih desetak godina, u kojima je tek veljača iskazala zimske zube!

- Točno je, ali kako da napravimo kalendar natjecanja na osnovi kojeg ćemo igrati u siječnju pa sve do 15. veljače, a onda će biti stanka!? To je nemoguće...

Smatrate li da bi uvođenjem grijanih terena problem kalendara natjecanja bio riješen?

- U jednu ruku da. Ali, ostaje nam problem stadiona, tribina, komfora za gledatelje... K vragu, pa za gledatelje se nogomet i igra, trebalo bi i njima podariti barem minimalne uvjete za gledanje nogometa, a ne da kisnu i smrzavaju se na nenatkrivenim tribinama.

Bez rješenja

A je li se ikada razmišljalo o promjeni kalendara natjecanja, da se, primjerice, sezona igra proljeće - jesen, kao u Rusiji, Bjelorusiji, Irskoj i nekim skandinavskim zemljama?

- Ništa se time ne bi riješilo, jer su svake druge godine na rasporedu velika natjecanja, EP i SP. Uz pretpostavku da bi Hrvatska sudjelovala na tim natjecanjima, a dosad je bila gotovo stalni sudionik, to bi značilo da bismo svake druge godine imali dvomjesečnu stanku, u lipnju i srpnju - kaže Brezni.

Hajduk i Rudeš dogovorili zamjenu domaćinstva

Hajduk i Rudeš će susret 24. kola HT Prve lige igrati u subotu 3. ožujka na poljudskom stadionu. Početak dvoboja je zakazan za 15 sati - javlja Hajduk.hr.

Predstavnici klubova postigli su dogovor da se izvrši zamjena domaćinstva međusobnih utakmica NK Rudeš i HNK Hajduk u 24. i 33. kolu HT Prve lige kako bi se omogućili kvalitetniji uvjeti za odigravanje utakmice 24. kola.

Kako se navodi u dopisu koje potpisuje Povjerenik za natjecanje Josip Brezni ''prema vremenskoj prognozi u Zagrebu se i dalje očekuje niska temperatura čime se dovodi u pitanje mogućnost odigravanja utakmice''.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 08:52