CROPIX
GOLEMI TERET NA LEĐIMA

PALA ODLUKA KOJA JE PODIGLA VELIKU PRAŠINU UOČI NOVOG SUBOTNJEG DERBIJA Svi se pitaju: Zašto protiv Hajduka sada sudi upravo on?

OSIJEK U Gradskom vrtu nikako se ne mogu složiti s delegiranim sucima njihovim utakmicama
Piše: Darko RužićObjavljeno: 25. veljača 2020. 16:09

I inače mirni Slavonci imaju kritičnu masu, onu točku kada u njima prevlada uvjerenje da su sami protiv svih. Splitski ih je sudac, po njima, a i neki su stručni komentatori i sudački eksperti dali im za pravo, Duje Strukan u derbiju prošlog kola ozbiljno oštetio nedosuđivanjem kaznenog udarca u njihovu korist. Još se zbog toga nisu smirile uzburkane strasti, a zatekla ih je vijest kako će subotnji derbi u kojem će Bijelo-plavi odmjeriti snage s Hajdukom pravdu dijeliti Zagrepčanin Fran Jović.

Sudac je to iz samog vrha kvalitete, ali nije baš mio i drag Osječanima. Naime, još pamte neke njegove odluke iz kup-utakmice s Hajdukom od prije dvije godine kada im je trener bio Zoran Zekić. Poraženi su tada, a imali su čitav niz primjedbi na Jovićev kriterij i odluke.

U subotu će Osijeku i Hajduku suditi upravo Jović. A zašto baš on? Svi se to pitaju kada je jasno da je čovjeku natovaren golem teret na leđa. Znano je, vodio je sudski spor protiv današnjeg trenera splitskog kluba Igora Tudora. Jedan je i izgubio pred Županijskim sudom u Zagrebu zbog tužbe za klevetu. Od drugog je na kraju odustao i prihvatio pomirenje s Tudorom, a sada će voditi derbi. Zasigurno s velikim dodatnim opterećenjem. Zar izbor suca za prošli derbi protiv Rijeke nije bio dobar poučak?

Duje Strukan cijeli tjedan uoči utakmice bio je podsjećan kako je sudio utakmicu Osijeka i Rijeke u Gradskom vrtu, a po uvjerenju gostiju donio je neke odluke koje su bile na njihovu štetu. Na Rujevici je sudio pod pritiskom. U prvoligašu s Drave javno su se izjasnili kako nije imao hrabrosti pokazati na bijelu točku i dati im prigodu za poravnanje minimalnog vodstva Rijeke i omogućiti im osvajanje vrijednog boda.

I sada, opet, odabir suca Jovića za derbi Osijeka i Hajduka iznova, u najmanju ruku, otvara prijepore. Treba vjerovati njegovu znanju, kvaliteti i iskustvu, ali tek ćemo po okončanju subotnjeg susreta znati je li uspio svoj posao, ponavljamo, zbog sudske tužbe koju je podnio protiv Hajdukova trenera Tudora, odraditi neopterećeno i pravedno, uspješno.

Bez "repova". A neće mu biti lako. Bodovi su u predstojećem derbiju (pre)važni jednima i drugima. I ozračje će na tribinama biti naelektrizirano. Navijači Osijeka su uzbuđeni, ljuti i razočarani. Manje ih zanima što njihovi ljubimci Bijelo-plavi nikako da spoje dvije dobre utakmice i dva uspješna rezultata, a više osjećaj nepravde i da su mnogi protiv njihova kluba. Kad igraju Osijek i Hajduk u Gradskom vrtu, uvijek je to derbi. Tenzije su unaprijed njihov subotnji susret dovele do kategorije utakmice visokog rizika. Fran Jović s tim mora računati.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 09:53