Željko Kopić
 Matija Djanjesic / Hanza Media / CROPIX
IGRA NIJE BAJNA, REZULTATI ODLIČNI

PIŠE ZDRAVKO REIĆ Kopić je dokazao kako su na Poljudu potratili vrijeme i bodove. Momčad su davali u ruke stranim trenerima i to za skupe pare

Hajduk ne igra tako bajno, više se oslanja na individualne iskaze nego momčadsku dimenziju, ali rezultati su za naklon
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 13. prosinac 2017. 16:16

Željko Kopić, trener Hajduka tek nepunih mjesec dana, uspio je sa svojim “bijelima” od prve utakmice u Puli do ovog posljednjeg gostovanja na Maksimiru protiv Lokomotive, na pet utakmica zabilježiti četiri pobjede i jednu neodlučenu.

Dakle, u prvenstvu od 12 mogućih Hajduk je osvojio deset bodova, uz proboj u polufinale Kupa, što je najvažniji rezultat ove jeseni. Dvije od tih pet pobjeda zabilježene su u Osijeku i na Rujevici, pa već te činjenice daju posebnu težinu rezultatima Hajduka, odnosno Kopića. Kad bi i utakmicu za Kup računali bodovno, to bi značilo osvojenih 13 bodova od 15 mogućih.

Ipak, Hajduk ne igra tako bajno, bilo je tu više individualnih iskaza nego momčadske dimenzije, bilo je i sreće, ali kako god okrenuli serija rezultata je za naklon. Kopić je preuzeo momčad Hajduka iznenada, do smjene Joana Carrilla je došlo neočekivano, pod prisilom, poslije debakla protiv Rudeša na Poljudu. Prema tome, ovo sada je Kopićevo snalaženje, on je naslijedio standardni sastav i nije bio u stanju izvoditi neke personalne promjene, ali je unio novine u igri. No, prava vrijednost objektivno mladog trenera otkrit će se na proljeće, kad krene finiš prvenstva kao i borba za trofej, Kup Hrvatske.

Ostaje nam, dakle, na neki način usporediti startanje Kopića i njegove dvojice prethodnika. Najprije Marijan Pušnik: na prvih pet utakmica tri pobjede, neodlučeno u Gradskom vrtu protiv Osijeka i teška blamaža protiv Dinama na Poljudu (0-4). Skor bodova iznosi 10 osvojenih od 15 mogućih.

Onda Carrillo. Prvih pet čim je naslijedio Pušnika nisu bili bajni: dvije pobjede (Cibalia i Istra 1961), jedna neodlučena (Split) i dva poraza, protiv Dinama i Osijeka. Dakle, od 15 mogućih svega sedam bodova, manje od 50 posto. Uz alibi da je Španjolac dobio “bijele” objektivno u razrovanom stanju iz ruku slovenskog nogometnog učitelja nogometa, skijanja itd.

Carrillo je imao vremena u prošlom prvenstvu upoznati momčad, pa i uigrati je, pogotovo jer je imao na raspolaganju kompletan kadar (izuzetak teško ozlijeđen Marko Futacs). U startnih pet utakmica ovog prvenstva dogodile su se tri pobjede, neodlučeno s Interom i poraz od Dinama. Bilanca: deset bodova od 15 mogućih.

Na kraju treba dodati mogućnost da Hajduk s Kopićem dopuni svoj saldo protiv Intera, pa kad bi “bijeli” dobili tu utakmicu kako tradicija nalaže, onda bi rezultatski uspjeh pod Kopićevim vodstvom bio izniman.

Ujedno, slučaj s angažmanom Kopića dokazuje kako su i na koji način na Poljudu potratili vrijeme i bodova kad su momčad davali u ruke, za skupe pare, dvojici stranih trenera. I tu nema vrludanja, Mario Branco kao broj jedan, s obzirom na ulogu šefa struke, odmah uz njega Ivan Kos, odgovorni su za ta nesnalaženja da ne kažemo neku drugu riječ.

A to što se u posljednje vrijeme udarilo po medijima prikazivati razne aktivnosti, nesumnjivo korisne kao što su one humanitarne, ne može ublažiti činjenicu propusta u prošlim vremenima. Ipak, rezultat je trend, ono što se traži, bez čega se ne može, dok su ideali vječni kad navijačima preostaju sjećanja i uspomene.

Linker
20. travanj 2024 12:49