Ivan Kos
 Tom Dubravec / Hanza Media / CROPIX
'KAD ĆE HAJDUK BITI PRVAK?'

PIŠE ZDRAVKO REIĆ Svaka čast predsjedniku Kosu na investicijskim planovima, ali titule su za Hajduk još važnije

Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 22. ožujak 2018. 00:38

U Zagrebu sam za moj televizijski talk show „Istinom do gola“ snimao razgovor s Ivanom Herakom, novim jakim čovjekom HNS-a pa sam se tom prilikom susreo i sa Zvonkom Kustićem, predsjednikom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, rođenim Zagrepčaninom, odanim navijačem Hajduka. Akademik prati „bijele“, pa me pitao:

- Kad će Hajduk biti prvak?

Uz optimistički pogled uglednog navijača na buduće vrijeme, jer po njemu se „na Poljudu događaju ohrabrujući projekti“, piše Zdravko Reić u svojoj kolumni 'Glava u balunu' za Slobodnu Dalmaciju.

To je pitanje svih pitanja: kad će „bijeli“ dobiti ravnopravnu ulogu u borbi za naslov, a da ne govorimo kad će se napokon domoći titule na koju se čeka od 2005.

Pitanje „kad ćemo postati prvaci“ postavili su predsjedniku Hajduka Ivanu Kosu i njegovi rotarijanci, koji su ga pozvali na očitovanje.

- Tko god vam odgovori na to pitanje, laže... - rekao je Kos, koji je došao među članove Rotary kluba da objasni „kompleksnost upravljanja splitskim klubom“. Moderator Kruno Kljaković, bivši glodur Slobodne, u uvodu je naglasio kako je za ovu temu očekivao „pun stadion“, tako da nije krio razočaranje što su djelatnici hotela Park na morali veliku dvoranu skraćivati u malu, obzirom da je došlo svega četrdesetak znatiželjnika.

Predsjednik Hajduka iznosio je svoje poglede inspirativno, pa sa njegovog stajališta i argumentirano. Onako pošteno, kad bi sa svojim ljudima u sljedeće dvije godine mandata (prve dvije nisu bile za pamćenje) barem djelomično realizirao najavljene projekte onda bi zaslužio još jedan četverogodišnji mandat. Ipak, uz uvjet da se Hajduk vrati u borbu za naslov do zadnjeg kola prvenstva.

Kos je ponudio brojne projekte i planove, značajne za razvoj kluba, ali je izlaganje „Hajduk jučer, danas, sutra“ ipak usmjereno na ambiciju da se on što duže zadrži u fotelji predsjednika.

Osnovna pretpostavka za uspjeh je, po Kosu, strpljenje i kontinuitet rada, to jest vođenja kluba, pa je tijekom izlaganja naglasio:

- Najuspješniji predsjednici Hajduka bila su trojica koja su imala najduži staž i koji su osvojili najviše trofeja i to Tito Kirigin, Nadan Vidošević i Branko Grgić.

Pa je prikazao na ekranu njihove fotografije uz podatke: Krigin od 3. ožujka 1970. do 25. veljače 1980.; Vidošević od 12. prosinca 1992. do 25. rujna 1996.; Branko Grgić od 12. lipnja 2000. do 23. rujna 2007. Točno je, Hajduk je predvođen s ta tri predsjednika osvojio devet naslova prvaka i osam kupova. Činjenica je da tom tercetu nisu trebali zaleti, oni su odmah po preuzimanju vodstva kluba osvajali trofeje. I to u nizu. Nisu im trebale višegodišnje pripreme koja zaziva Kos, koji na Poljudu baš i nije zatekao pustoš. Kirigin, Vidošević i Grgić izveli su ustvari ono za čim navijači Hajduka čeznu, a to su pobjedničke serije.

Aktualni predsjednik priznao je pred rotarijancima ono što je i objavljeno: deset posto njegova rada, a i drugih iz uprave, otpada na prvu momčad.

Obitelj Hajduka, prema tvrdnji Kosa, ima oko 500 članova o kojima on sa svojim ljudima skrbi: 31 igrača, 29 trenera, 93 stipendista, 210 djece, 84 zaposlenih, 17 honoraraca pod ugovorom, te četiri uposlena u odjeljak Naprid bili.

CIJELU KOLUMNU MOŽETE PROČITATI OVDJE.

Linker
24. travanj 2024 11:43