Foto: Ante Cizmic / CROPIX
28 IGRAČA PUT TURSKE

POČELA JE IZGRADNJA NOVOG HAJDUKA, A KAPETAN I JEDAN OD NAJVAŽNIJIH IGRAČA OTKRIVAJU ŠTO SE SVE MIJENJA 'Novi Tudor' ima više strpljenja...

HAJDUK Hajdukovci jučer napustili Split i uputili se prema Zagrebu, iz kojeg će danas poletjeti prema Turskoj gdje će obaviti glavni dio siječanjskih priprema
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 10. siječanj 2020. 12:20

Nogometaši Hajduka jučer su na Poljudu odradili zadnji trening početnog dijela zimskih priprema. Prije nego što su se zaputili prema Zagrebu, odakle će u petak ujutro poletjeti prema turskom Beleku, tradicionalnoj zimskoj bazi za pripreme, pred novinare prvi je u novoj godini izišao kapetan. Kako i priliči...

Josip Juranović opisao je atmosferu i raspoloženje u poljudskoj svlačionici.

- Trener je novi, ujedno i stari. Većina ga dobro poznaje i jedva čekamo s njim raditi - prisnažio je Juranović na startu.

Tudor je taj s kojim je upravo i Juranović odradio prve seniorske pripreme s Hajdukom odmah po dolasku iz Dubrave prije pet godina u Istri. Tada je bio motorični zadnji vezni, a danas je desni bočni. Što se promijenilo s novim trenerom, kakve su taktičke novosti?

- Istina je da se najviše radi na taktici, ali neću ništa otkrivati - zagonetno će kapetan Bijelih.

Put Turske krenulo 28 igrača

Bijeli su jučer ujutro odradili posljednji splitski trening, a poslije 14 sati autobusom s tartana poljudskog stadiona krenuli su prema Zagrebu, odakle danas (petak) ujutro polaze redovnom linijom preko Istanbula do Antalye. Očekuje se navečer i prvi trening, makar ugodno razgibavanje na hotelskom igralištu Titanica na samom ulazu u Belek. Ipak su Bijeli u petak cijeli dan na putu...

Trener Igor Tudor na zimske pripreme je poveo 28 igrača, očekivano se na popisu putnika nisu našli vratar Vice Baždarić i ozlijeđeni Josip Bašić koji ima problema s pubičnom kosti.

Na pripremama u Antalyi boravit će sljedeći igrači: Posavec, Ljubić, Matijaš, Blažević (vratari), Juranović, Čolina, Dolček (bekovi), Ismajli, Simić, Vušković, Radić, Vučur, Dellova (stoperi), Bradarić, Nejašmić, Hamza, Caktaš, Jurić, Kalik, Teklić, Blagaić, Kreković, Jradi (vezni red), Jairo, Eduok, Jakoliš, Tahiraj, Delić (napadači).

Kakav Hajduk možemo očekivati u drugom dijelu sezone?

- Vidjet ćemo na pripremama, ali vjerujem da će to biti momčad koja će imati čvrsti defenzivni blok s napadačkom orijentacijom.

Cilj je visoko postavljen, Hajduk mora zadržati drugo mjesto i ući u kvalifikacije Lige prvaka ovog ljeta. Ali ni konkurencija ne spava, jer Rijeka je na bod, a Osijek na dva zaostatka.

- Klub poput Hajduka mora imati najviše ciljeve, to je svima jasno. Ali nećemo sada razmišljati o ljetu, već samo o tome što nas čeka na početku proljeća. Idemo stepenicu po stepenicu.

Momčad je ostala na okupu, otišla su tek dva igrača (Svatok i Beširović) koji ipak nisu imali ključnu ulogu u rezultatu ekipe.

- Nadam se da ćemo ostati na okupu, jer dobro se poznajemo i želja nam je da svi nastavimo zajedno, da na proljeće pokažemo koliko vrijedi Hajduk.

Da, to je dobro pitanje, koliko zaista vrijedi Hajduk? Momčad je u jesenskom dijelu pokazala dva lica, koje je pravo? Pobjedničko s Poljuda ili ono pokazano s gostovanjima?

- Slijede pripreme s novim trenerom i svi optimistički gledamo prema proljetnoj polusezoni. Vjerujem da će nas trener posložiti, da ćemo pokazati ono pravo lice na što više utakmica.

Na proljeće kreće i VAR sustav u HNL-u, kakav je vaš stav prema uvođenju spomenute tehnološke novosti?

- Vidjet ćemo kako će to djelovati na ligu - oprezno će Juranović.

Toliko o momčadi, a što je sa osobnim planovima? Već smo rekli da Juranović igra već pet godina u prvoj momčadi Bijelih. Ugovor s Hajdukom ima do ljeta 2021. i proljeće bi moglo usmjeriti njegovu karijeru.

- Bitno je da sam zdrav, da nemam nikakvih poteškoća i mogu se potpuno posvetiti radu. Planovi? Hajduk je na prvom mjestu, a kad me netko pita “ima li ponuda” samo se nasmijem i odgovorim “pogrešnog pitate”. Reprezentacija? Svakome je čast igrati za reprezentaciju - reče nam Juranović i zaključi svoj prvi razgovor u 2020. godini.

Split, 220919.
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 9. kola HT Prve lige, 
HNK Hajduk - NK Inter Zapresic.
Na fotografiji: Josip Juranovic.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX
Josip Juranović

Filip Bradarić trebao bi na proljeće biti jedan od najvažnijih igrača novog Tudorova Hajduka. Sezonu i pol radio je već Bradarić s Tudorom od ljeta 2013. do siječnja 2015. u prvom poljudskom mandatu aktualnog trenera Bijelih.

Kako je krenulo na novom početku?

- Nekoliko dana smo odradili, dosta dobro i moram reći dosta jako. Ne čudi me, jer dobro poznajem kako radi trener Tudor. Nije svima poznat, ali svi će se brzo uklopiti u njegov sustav rada - kaže Bradarić.

Kakav je to sustav rada?

- Traži malo brže, traži energičnije i jače. Vidi se to po prvim danima, a na pripremama ćemo se još bolje upoznati.

Je li Tudor ostao isti kao što je bio prije pet godina kada je zadnji put radio u Hajduku? Ili se promijenio?

- Prošlo je tek nekoliko dana, ali po priči je drukčiji nego prije. Ima malo više strpljenja - uz osmijeh je odgovorio Bradarić.

Pretpostavka je da se u radu osjeća talijanski štih. Nagađa se, jer pristup treninzima nije moguć, stoga ostaje pretpostavka...

Velika Gorica, 301019. 
Utakmica osmine finala Hrvatskog nogometnog kupa, 
HNK Gorica - HNK Hajduk. 
Na fotografiji: Filip Bradaric.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX

Poslije Hajduka prošao je puno klubova, pravih liga, a posljednje vrijeme je bio u Italiji gdje se najviše radi na taktici. I mi smo od prvog dana krenuli s taktičkim zamislima. Suhi treninzi?

- Uglavnom se radi s loptom, ali prilično energično, imamo se gdje umoriti i kada nema “suhih” treninga trčanja. Energičan je Tudor.

Na pomolu je i promjena sustava u 3-5-2, što se već dugo najavljuje, a u toj promjeni Bradarić bi trebao, makar privremeno, postati središnji stoper. Svojevrsni libero.

- Pričali smo trener i ja, ali neka naša priča za sada ostane isključivo između nas. Moramo odraditi pripreme, a svjesni smo da će Tudor tražiti neki drugi nogomet i trebat će se prilagoditi. A vremena nema, jer brzo nam počinje prvenstvo.

Pitanje je na startu priprema uvijek isto, kakav Hajduk ćemo gledati na proljeće?

- Napadački s pobjedom kao konačnim ciljem.

Prolaz u kvalifikacije Lige prvaka je postavljen kao imperativ, a startna pozicija je dobra. Burić je ostavio momčad na drugoj poziciji, no treba na proljeće sačuvati stečeno iz jeseni. Tim više što Hajduk nije bezbrižan, konkurencija je u dosegu od jedne utakmice.

- I Rijeka i Osijek su tu vrlo blizu, ali nova je godina i nove nas utakmice čekaju. Razgovarali smo sa svim trenerima, idemo iz utakmice u utakmicu bez velikih planova. Samo prva sljedeća je bitna i mora biti u našim mislima.

Gledajući korak dalje, dolazimo do Varaždina kao prve sljedeće utakmice. Varaždin je i jedina gostujuća pobjeda Hajduka ove sezone. Kakav izazov, za nešto više od tri tjedna...

- Promijenit će se nešto, nove su ideje, igrat će se dosta ofenzivnije. Treba biti optimist.

Europsko prvenstvo je pred vratima, misli li Bradarić o prema povratku među Vatrene?

- Moji ciljevi su na proljeće vezani samo za Hajduk, jer ugovor o posudbi traje do kraja sezone. Glava mi mora biti samo u Hajduku, jer ako budem pravi na terenu, sve ostalo dođe samo.

JURANOVIĆ ZA HAJDUK U PRVENSTVU

119 odigranih utakmica

3 postignuta pogotka

U KUPU

13 odigranih utakmica

0 postignutih pogodaka

U EUROPI

16 odigranih utakmica

0 postignutih pogodaka

UKUPNO

148 odigranih utakmica

3 postignuta pogotka

BRADARIĆ ZA HAJDUK U PRVENSTVU

47 odigranih utakmica

2 postignuta pogotka

U KUPU

7 odigranih utakmica

1 postignuti pogodak

U EUROPI

4 odigrane utakmice

0 postignutih pogodaka

UKUPNO

58 odigranih utakmica

3 postignuta pogotka

Linker
24. travanj 2024 03:22