CROPIX, sn ilustracija
PRAVDA JE SPORA, ALI DOSTIŽNA

POČELO JE: DINAMO UVEO REVOLUCIONARNU METODU BORBE PROTIV HULIGANIZMA Evo što vam od danas prijeti ako bacate baklje i izazivate nerede na Maksimiru!

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 29. listopad 2018. 15:03

Dinamo će protiv Spartaka iz Trnave u Maksimiru morati zatvoriti Sjever, mora platiti i novčanu kaznu, ali su Modri nedavno na sudu dobili parnicu u kojoj su tužili navijače. Naime, Županijski sud u Zagrebu pravomoćno je presudio da četiri navijača Dinama moraju platiti odštetu klubu! Razlog se krije u tome što je nakon utakmice između Dinama i Šerifa 2012. godine modri klub morao platiti kaznu od 30.000 eura zbog baklji, ali su potom maksimirski čelnici tužili četvoricu navijača, a Županijski sud je presudio da moraju platiti Dinamu više od 100 tisuća kuna odštete!

Spora, ali dostižna

Nova je to metoda u borbi protiv huliganizma, metoda koja se u Dinamu spominjala već neko vrijeme, odnosno, zagrebački klub će i u budućnosti od izravnih krivaca sudskim putem tražiti naknadu štete. Tako je, eto, prvi put sudski utvrđena odgovornost pojedinaca za bacanje baklji te će oni morati sudjelovati u kazni koju je Dinamo već platio Europskoj nogometnoj federaciji.

Ono što je bitno u cijeloj priči jest činjenica da bilo koji klub može tužiti navijače za naknadu štete. Doduše, samo ako su oni osuđeni pravomoćnom presudom zbog kažnjivog djela, tek onda se može krenuti u regresni zahtjev za naknadom štete.

Kao što vidite, nije lako s hrvatskim pravosuđem, sve je trajalo dugih šest godina. Kažu da je pravda spora, ali na koncu ipak dostižna, no takvi dugi procesi u konačnici ipak gube svrhu.

Zagreb, 170818.
Stadion Maksimir.
Utakmica 4. kola Prve HNL, Dinamo - Osijek. 
Na fotografiji: BBB.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX / CROPIX

Jer, recimo, neki, nazovimo ga klinac od 18 godina, tinejdžerski napaljen baci baklju, a kazna ga stigne kao u ovom slučaju s recimo 24 ili 25 godina, kad već ima ženu i dvoje djece o kojima treba brinuti. Bilo bi sasvim sigurno bolje da je izricanje kazne brže, ako je moguće trenutačno.

Kako na tu priču s Dinamom gledaju u Hrvatskom nogometnom savezu, koji također ima problema zbog “pirotehničara”, “svastičara” te raznih drugih huligana? Hoće li i oni poći putem Dinama i tužiti navijače koji im načine štetu?

- Vidjeli smo presudu u korist Dinama. To je za sada samo jedna presuda, koja ne znači i sudsku praksu. U Hrvatskoj suci ne sude po sudskoj praksi, već prema osobnom uvjerenju. Za nas trenutačno ništa ne znači što je Dinamo dobio tu jednu presudu. No, svakako promatramo tu problematiku. Međutim, mislimo da su klubovi ti koji imaju puno veće probleme i da oni trebaju gledati u smjeru kojim je krenuo Dinamo - kazao nam je šef sigurnosti HNS-a Miroslav Marković.

Hoće li? Odgovor smo potražili na četiri klupske adrese, one na koje najčešće i dolaze kazne disciplinskog suca Hrvatskog nogometnog saveza.

Dinamo je, dakle, napravio presedan dok su drugi “lajali na karavane” i upirali prstom u “neodgovorne pojedince”, čekali pomoć državnih organa, u Maksimiru su pokrenuli konkretne pravne korake. I tužili navijače, koji su im bacanjem baklji nanijeli financijsku štetu. Pet godina trajao je proces u kojemu je Dinamo tužio četvoricu prekršitelja i presuđeno je da incidentna četvorka mora platiti polovicu tog iznosa. Dinamo je time dobio jak vjetar u leđa u toj borbi s prekršiteljima, naravno da će Modri nakon ovoga, kad god budu imali temelja i potrebe tužiti nekoga za naknadu štete to i učiniti. Pa tko voli...

Split,290918
Stadion u Poljudu
Prva HNL liga, 09. kolo utakmica: HNK Hajduk -  GNK Dinamo.
Na fotografiji: Torcida. 
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX

Hajduk, međutim, neće poput Dinama tužiti navijače koji bacanjem bengalki i drugih pirotehničkih sredstava svake godine nanose financijsku štetu klubu.

- Za sada Hajduk nema namjeru posezati za takvim potezima, jer držimo da prije svega postoje redovni kanali kojima se to treba raditi, od MUP-a do redarske službe. Hajduk u svom djelovanju daje maksimum da spriječi te pojavnosti i dalje ćemo se truditi u tom segmentu, ali za sada nemamo namjeru pokretati sudske procese - kazao je Huljaj.

Podsjetimo da je samo prošle godine Hajduk platio 975.000 kuna kazni u HNL-u, uglavnom radi upotrebe pirotehničkih sredstava.

Zakonsko rješenje

Namjerava li HNK Rijeka, poput Dinama, tužiti navijače i tražiti od njih da obeštete klub koji zbog njihove pirotehnike i ostalih prijestupa odlukama disciplinskog suca HNS-a uredno plaća nemale kazne?

- HNK Rijeka nema praksu tužiti vlastite navijače zbog štete prouzročene kaznama HNS-a ili UEFA-e - stoji u odgovoru riječkog prvoligaša, dok je Osijekov direktor Igor Galić ponudio sljedeći odgovor na problematiku sudski određene odštete klubu koju moraju isplatiti prijestupnici...

- Mi nemamo problema s našim navijačima. Dapače, imamo s njima vrlo korektan odnos i suradnju. Međutim, problem su nam oni gostujući i važeći propisi. Dođu nam u goste i prave nered, upotrebljavaju pirotehniku, bacaju baklje u teren, a mi snosimo posljedice, plaćamo kazne. To je nešto što se mora zakonski urediti - podvukao je Galić.

Očito, mimo Markovićevog mišljenja, klubovi u skoroj budućnosti “neće gledati u smjeru kojim je krenuo Dinamo”. No, bit će zanimljivo vidjeti hoće li korigirati stavove ako im kazne nastave pustošiti bankovne račune... (tn, do, jr, dr, msu)

RIJEKA

Klub s Rujevice nema praksu tužiti vlastite navijače zbog štete prouzročene kaznama Hrvatskog nogometnog saveza ili UEFA-e

OSIJEK

Mi nemamo problema s našim navijačima. No, problem su nam oni gostujući i važeći propisi. Dođu i prave nered, a mi snosimo posljedice, plaćamo kazne

HAJDUK

Hajduk nema namjeru posezati za takvim potezima, jer držimo da prije svega postoje redovni kanali kojima se to treba raditi, od MUP-a do redarske službe

DINAMO

Maksimirski klub će nakon sudske presude, kad god budu imali temelja i potrebe, tužiti nekoga za naknadu štete to i učiniti

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 21:02