CROPIX
VELIKI POMAK U KOMUNIKACIJI

POČETAK 'JEDNOG DIVNOG PRIJATELJSTVA' Evo kako su iz HNS-a odgovorili na zahtjeve Hajduka: Bit će prihvaćeno više od 50 posto prijedloga s Poljuda!?

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 16. svibanj 2017. 11:31

Vidjeli ste službeno priopćenje HNS-a, vezano uz zahtjeve odnosno prijedloge Hajduka. Napisali smo “prijedloge”, jer se Kući hrvatskog nogometa nikako ne sviđa riječ - zahtjev. Odlučili su se u Hiltonu za službeno priopćenje jer je Hajduk o svojim traženjima službeno obavijestio HNS pa je, eto, stigao i službeni odgovor na adresu Splićana i onih medija koji su ga tražili. HNS se nije odlučio priopćenje objaviti na svojoj službenoj stranici.

Kako su reagirali u HNS-u? Nećemo pretjerivati i kazati da se otvarao šampanjac, ali emitiraju se riječi - zadovoljstva. Drago je društvu da se Hajduk napokon odlučio sjesti s vodećim ljudima HNS-a te razgovarati o konkretnim mjerama i temama. Iako će to možda nekome zvučati kao jeftina demagogija, ali drži se da je zaista vrijeme da Hajduk i HNS skupa sjednu i vode razgovore baš o svemu. Ako je to “početak jednog divnog prijateljstva”, onda se radi o velikom pomaku, mogli bismo ustvrditi koraku od sedam milja. Sve je to zapravo logično, Hajduk je veliki klub, Majstori s mora moraju biti implementirani u sve događaje i odluke u Kući hrvatskog nogometa. Dosadašnja priča nije vodila nikamo, stalno se ulazilo u slijepe ulice. Ovako bi svakako trebalo biti bolje, cesta se otvara, možda neće biti baš krasni autoput ili brza cesta, no glavno da je prohodna. Nekad se i na grbavom makadamu stigne do cilja.

Zaključno, po onome što možemo razabrati, vesele se u HNS-u što je Hajduk izabrao put komunikacije. S tim da u HNS-u drže da se sve teme trebaju prezentirati na plenumu klubova koji je uobičajeno na kraju prvenstva. Na tom plenumu klubovi će raspravljati o prijedlozima koji su stigli s Poljuda. Pokušali smo malo, osluškujući signale iz Hiltona, doći do odgovora kako će se reagirati na Hajdukove “prijedloge-zahtjeve” i ustvrdili da bi više od 50% moglo biti prihvaćemo! No, sasvim je razvidno da ne dolazi u obzir diranje u sustav licenciranja i suce. Neke odluke poput broja posuđenih igrača i moguće vraćanje Udruge prvoligaša, odnosno samostalno odlučivanje plenuma klubova prepušteno je prijedlozima - klubova.

DESET PRIJEDLOGA - ZAHTJEVI HAJDUKA I STAVOVI HNS-A

1. Implementacija svih odredbi Zakona o sportu u radu HNS-a (na županijskoj i nacionalnoj razini).

- Da, taj prijedlog Hajduka apsolutno se prihvaća. Procesi su već pokrenuti, HNS će početkom lipnja imati Skupštinu, napravit će se usklađivanje i ta priča će zauvijek biti završena.

2. Provođenje novih izbora za upravljačka tijela HNS-a nakon implementacije odredbi Zakona o sportu.

- Da, prihvaća se. Ali o tome će odlučiti Izvršni odbor HNS-a sukladno Statutu. Za sada datum nije određen.

3. Vraćanje Udruge klubova kao voditelja natjecanja Prve HNL (ili makar plenuma klubova sa samostalnim odlučivanjem).

- O tome će odlučiti klubovi, pa onda s prijedlogom doći pred Izvršni odbor HNS-a.

4. Transparentno definiranje kriterija za izbor za sve upravljačke funkcije i operativna tijela HNS-a s uključivanjem kriterija regionalne zastupljenosti uz samostalni odabir predstavnika na razini regije (kroz suradnju županijskih saveza unutar pojedine regije).

- Da, prihvaća se. U HNS-u drže da se već do sada vodila briga o tome, ali da aktualno vodstvo Hajduka nije bilo zadovoljno ljudima koji su obnašali funkcije.

5. Ukidanje mogućnosti obnašanja više plaćenih dužnosti unutar tijela HNS-a.

- Nejasan prijedlog. U HNS-u će tražiti od Hajduka da dobro obrazloži na koga se zahtjev odnosi.

6. Transparentno definiranje uvjeta licenciranja i propozicija natjecanja najkasnije 12 mjeseci prije početka natjecateljske sezone.

- Ne prihvaća se. HNS je ponosan na sustav licenciranja, nema niti grama sumnje od UEFA-e ili nadležnih institucija.

7. Ograničavanje maksimalnog broja posuđenih igrača među klubovima istog ranga natjecanja na jednog.

- Tema za razgovor s predstavnicima ostalih klubova. Dakle, o tome odlučuju klubovi pa onda idu sa zajedničkim prijedlogom.

8. Profesionalni angažman stranog povjerenika za suđenje (na minimalno tri godine, zbog potrebe neovisne reforme sudačke organizacije i revalorizacije sudaca na svim razinama natjecanja).

- Ne prihvaća se. Drži se da bi to bio poraz HNS-a, poraz klubova i sudačke struke, tvrdi se da to ne bi prihvatio niti jedan savez, pa tako neće ni HNS.

9. Dozvoljavanje klubovima izuzeće do dva suca u jednoj sezoni.

- Ne prihvaća se. Sudačka konvencija UEFA-e eksplicitno to zabranjuje, u bilo kojem slučaju i bilo kojoj varijanti ne može se tražiti izuzeće bilo kojeg suca.

10. Izrada i implementacija dugoročne “Strategije hrvatskog nogometa” koja uključuje ravnomjerno regionalni investiranje u infrastrukturu.

- Da, prihvaća se, u HNS-u se raduju da u tome sudjeluje Hajduk.

Priopćenje HNS-a

HNS zaprimio je sa zadovoljstvom dopis HNK Hajduk koji sugerira da je splitski klub spreman prihvatiti stalne pozive HNS-a na dijalog i konstruktivni razgovor kao jedino rješenje svih izazova u hrvatskom nogometu. Otvoreni dijalog bez ultimatuma uz maksimalno poštivanje propisa i tijela Saveza jedini je i ispravan put za bilo koji klub ili pojedinca koji želi sudjelovati i doprinositi radu, razvoju i uspjesima hrvatskog nogometa.

HNS redovito organizira skupove koji za cilj imaju upravo dijalog i razgovor između klubova i drugih sudionika u nogometu, kao što su sabori hrvatskog nogometa koji su izuzetno dobro prihvaćeni od svih klubova.

Na temelju odluke Izvršnog odbora koji je razmotrio prijedloge HNK Hajduk, nakon završetka natjecateljske sezone HNS će organizirati uobičajeni sastanak svih klubova Prve lige prema dnevnom redu koji će predložiti Savez, a na kojem će se raspravljati o natjecanju i drugim temama za koje klubovi pokažu interes, uključujući i one predložene od strane HNK Hajduk. Naime, svi prijedlozi koji su usmjereni prema boljitku hrvatskog nogometa su dobrodošli.

Većina prijedloga koje je poslao HNK Hajduk regulirana je propisima HNS-a, a o njima su pozvani razgovarati svi klubovi Prve lige koji mogu svoje zajedničke ideje predložiti Izvršnom odboru Saveza koji je dobio mandat Skupštine Saveza donositi odluke o eventualnim promjenama takvih propisa.

Veseli nas što Hajduk ovim dopisom pokazuje želju da sudjeluje u konstruktivnom radu s devet drugih prvoligaša, s 1600 klubova u Hrvatskoj i svim tijelima Saveza koja su zadužena za natjecanja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 07:17