Foto: Vojko Basic / CROPIX
PROCURILA I PRVA PONUDA

POČINJE REDIZAJN HAJDUKA ZA EUROPU! Sportski direktor Bijelih putuje u Italiju kako bi zaključio jedan od najbitnijih transfera za klub s Poljuda

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 21. svibanj 2019. 10:49

Dvojbi više nema. Hajduk i ovoga ljeta igra Europu. Ali dva su pitanja i dalje bez konačnog odgovora. Prvo je termin ulaska u europske kvalifikacije, jer ako Hajduk ostane treći, onda Bijeli u Europi startaju 25. srpnja, od trećeg pretkola, a u protivnom, s četvrte pozicije ulaze u drugo pretkolo. Dva tjedna za ležerniju i lakšu pripremu sezone, te jedan protivnik manje na startu Europe. Sve to dolazi s trećim mjestom na koje pretendiraju i Osječani, ali Hajduk s bodom u Maksimiru sam rješava i potvrđuje aktualnu poziciju. Uz konačnu poziciju ide i drugo pitanje za ovo ljeto, a to je redizajn momčadi.

Dvije točke

Puno zanimljivija i uvijek aktualna tema. Tim više što postoji vrijeme kao faktor nade, a Hajduk u ovom trenutku sigurno ima dva mjeseca za formiranje momčadi koja će krenuti u jače europske okršaje, jer i da otvore kvalifikacije u ranijem terminu, susrest će se sa slabijim suparnicima. U svakom slučaju idemo na redizajn.

Kreiranje momčadi za novi europski uzlet kreće od dvije referentne točke. Prva je otkup ugovora Josipa Posavca. Zato sportski direktor Saša Bjelanović ovog tjedna ide u Palermo gdje će novom trećeligašu ponuditi sljedeće:

- Za Posavca je ponuda 500.000 eura i 20 % od budućeg transfera - doznaje se na Poljudu.

Jasno, neće Bjelanović službeno potvrditi, ali s obzirom na to da je Palermo administrativnom odlukom Talijanskog nogometnog saveza prebačen iz druge u treću ligu, jasno je da više ne postoji opcija da Hajduk plati ono s papira od prije godinu dana. Naime, Palermo je tada s Bijelima potpisao jednogodišnju posudbu s otkupnom klauzulom od 1,5 milijuna eura. Međutim, padom Palerma u Serie C, razvidno je da se mijenjaju uvjeti pregovora, jer svima je jasno da trećeligaš ne može za cijenu od 1,5 milijuna eura prodati vratara na europskom tržištu.

Split, 030419.
Stadion Poljud, 
Nogometna utakmica HT Prva HNL , 27.kolo, derbi HNK Hajduk - GNK Dinamo.
Na fotografiji: MArio Gavranovic, Josip Posavec
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Zato je Bjelanovićeva zadaća u Palermu izboriti otkup sa što manjom cijenom, a 500.000 eura zvuči kao dobra prilika s obzirom na to da je Posavec vratar koji će kroz reprezentaciju i Hajduk imati prilike pokazati i potvrditi svoju vrijednost. Prilika je to za profit Hajduku u bliskoj budućnosti, ali prije svega je to prigoda da Bijeli naprave temelj za momčad u sljedećoj sezoni.

Novi pokušaj

Nakon vratara ide obrana u kojoj je znakovito da je prošle nedjelje nastupio Borja Lopez, a na klupi ostao Svatok. Je li to naznaka da se Lopez prodaje ovog ljeta ili se možemo voditi mišlju kako je Oreščanin odlučio Španjolcu ukazati povjerenje u bliskoj budućnosti?

Ipak smo skloniji opciji prodaje Španjolca koji ovog ljeta ulazi u zadnju godinu prilično skupog ugovora. Slična je situacija i s Gyurcsom koji ima ugovor još dvije sezone, ali dođe li ponuda, izgledna je njegova prodaja. Lopez i Gyurcso ulaze u skupinu igrača s većim ugovorima koje je Hajduk već prošle zime htio skinuti s proračuna.

- Ako Lopeza ne prodamo ove zime, na ljeto ide novi pokušaj - najavio je Bjelanović još na završetku siječanjskih priprema u Turskoj.

Osijek, 030219. 
Utakmica 19. kola HT Prve lige izmedju Osijeka i Hajduka. Na fotografiji: Posavec Josip. 
Foto: Vlado Kos / CROPIX
CROPIX

Još je u istu rečenicu stavio Hamzu koji je zajedno s Lopezom profil igrača kakvog Hajduk želi ovog ljeta staviti u prodajni izlog. Stranci u prodajnom izlogu, a gdje su domaći? Bradarić je prvi “pick”, jedini igrač koji u ovom trenutku može ostvariti veliki milijunski transfer. Ostane li Hajduk bez Bradarića, mora pronaći i lijevog beka, jer odlazi i Fomitschow.

Desni i lijevi bek, stoper, zatim playmaker u veznom redu i eventualno napadač. Zašto eventualno? Zato što Bijelima ne treba klasični napadač u igri koja je fokusirana na dva krila koja šire prostor Caktašu. Ako ostane Caktaš, Oreščanin i dalje neće igrati s klasičnom “devetkom” pa mu može zatrebati jedino krilni napadač. Bijelima je u ovom trenutku najpotrebniji play, igrač koji će iz sredine razigravati momčad prema naprijed.

- Plemeniti veznjak, igrač koji bi loptama razigrao prednju liniju, doima se najpotrebniji - kazao nam je u jednom od naših razgovora nekadašnji sportski direktor Ivica Šurjak.

Jednako važno

I bio je u pravu. Hajdukova igra ovog se proljeća profilirala u takvom izdanju da je Bijelima razigravač nužniji od špica. Napadač bi idealno došao ako je jeftin, a kvalitetniji od Gyurcsa ili Jaira. Jasno, sve pod uvjetom da ostane Caktaš. Zato su dva beka, stoper i play, pozicije na kojima bi se Hajduk morao pojačati. Jasno je da će dolasci ovisiti i prodajama, ali razigravača ni danas nemaju, zato je njegov angažman važan koliko i otkup ugovora Posavca, odnosno ostanak Caktaša.

Sedmorica igrača su u izlogu, dok četvorici istječu ugovori

Među igračima koji su najzanimljiviji na tržištu izdvojili smo sedam igrača Bijelih, s tim da je jasno uvijek moguće i da u prvi plan iskoči netko na kojeg se nije računalo za ljetni transfer. Četvorici istječu ugovori, Posavcu posudba, a pritom treba dodati da je posudba Palaverse iz Manchester Cityja potpisana do ljeta 2020. godine.

POTENCIJALNA PRODAJA

Caktaš, Bradarić, Lopez, Gyurcso, Hamza, Jurić, Juranović

ISTEK UGOVORA

Tudor, Fomitschow, Ivanovski, Blažević

ISTEK POSUDBE

Posavec (Palermo)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 16:02