Damir Krajac / CROPIX
PIŠE JURICA RADIĆ

POGLED IZ HAJDUKOVOG KUTA NE ZVUČI NIMALO OPTIMISTIČNO, EVO ŠTO POKAZUJE STATISTIKA Maksimirski derbi samo je potvrdio sve slabosti Hajduka

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 17. prosinac 2018. 11:30

Bijeli su naizgled bili blizu, ostali su kratki tek za jedan pogodak u derbiju, ali razlika je, nažalost, puno veća od jedne precizne lopte Poljaka Kadziora. U osam utakmica s momčadima iz kvarteta u vrhu (Dinamo, Osijek, Rijeka, Lokomotiva) uzeli su Bijeli tek četiri boda. Učinak 4 od 24, ili, još poraznije, samo 16%. U tih osam dvoboja postigli su četiri pogotka s gol razlikom 4:12. Brojke sve govore, jasno je zašto je Hajduk jesen zaključio na šestoj poziciji s čak 22 boda manje od lidera Dinama.

Maksimirski derbi samo je potvrdio sve već viđene slabosti Hajduka, primarno napadačku jalovost. Trenerskim rječnikom kazano, hajdukovci su u prvom dijelu imali posloženu defanzivnu strukturu, ali za napadački segment treba imati igračku kvalitetu, a taj se nedostatak jasno uočavao u trenucima kada je trebalo hvatati rezultatski zaostatak u drugom dijelu.

Igre Hajduka u kalendarskoj 2018. možemo promatrati i kroz tri derbija s Dinamom u HNL-u. U veljači su pobijedili na krilima istinske klase, s Ohandzom i Leticom pokorili su Maksimir. U rujnu su uzeli bod u susretu gdje je trener Vulić imao primarni cilj ostati neporažen. Uspio je u tom naumu, pri čemu s obje strane nismo vidjeli opasan udarac prema vratima.

Za kraj te priče o derbijima Hajduk je upisao poraz u Maksimiru. Na prvi pogled malen, skroman poraz koji bi nekom neupućenom u zbivanja na maksimirskom travnjaku pogrešno sugerirao da je moglo završiti i drukčije. Da, moglo je završiti remijem, u najboljem slučaju 0:0, kao i u rujnu na Poljudu. Igra prema naprijed u dvobojima s jačim suparnicima u HNL-u bila je i ostala velika zagonetka Bijelima cijele jeseni. Ni činjenica da je Oreščanin na derbi stigao bez Juranovića, Ivanovskog i Ismajlija ne mijenja kompletnu sliku polusezone. Hajduk u Maksimiru nije razočarao, odigrali su Bijeli koliko su znali i mogli, ali to je bilo dovoljno samo za častan poraz.

Razlika rujanskog i prosinačkog dvoboja jest veći broj prvotimaca poniklih u omladinskom pogonu. Bradarić u ulozi kapetana, Delić na poziciji centarfora, zatim Nejašmić, Palaversa i Teklić kvintet su igrača za budućnost Hajduka. Jasno, ako se svi uopće zadrže na Poljudu u siječanjskom mercatu s obzirom na teret pregolemih financijskih obveza, i to uglavnom prema igračima koji nisu ni išli u Zagreb. Osam bodova iza Lokomotive Hajdukova je polazišna točka za proljeće. Da bi dosegli Europu, trebat će barem tri ozbiljna pojačanja, u svakoj liniji po jedan igrač bonus kvalitete. S ovom momčadi mogu se nadati, ali ne mogu živjeti od jednog driblinga mladih nada. Četiri boda u osam utakmica s klubovima iz Top 4 jasno govore što je posao kreatorima proljetnog Hajduka. Ma tko oni bili...

Rezultati by SofaScore

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 09:45