Nikola Wolf / Podravski list / CROPIX
PRILIKA ZA NOVI POČETAK

Pojačanje Belupa o životnoj drami i povratku nogometu: 'Bog nije dao da završim karijeru'

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 04. travanj 2016. 18:32

Slaven Belupo odigrao je u subotu bez pogodaka s Rijekom, bio je to već sedmi uzastopni remi ove dvije momčadi u prvenstvenim susretima, a četvrti u aktualnoj sezoni. Po broju stvorenih prilika bili su Farmaceuti bliže pobjedi, te njihovi navijači s optimizmom čekaju utorak, kad će u Koprivnici opet gostovati Rijeka, ovaj put u uzvratnoj utakmici polufinala Kupa.

U prekjučerašnjem ogledu pogodaka nije bilo, ali će ga jedan od aktera subotnjeg remija sigurno posebno i dugo pamtiti. Riječ je o novom igraču Slavena Belupa Nikoli Pokrivaču, 30-godišnjem veznjaku koji je zaigrao prvi put nakon stanke od gotovo godinu dana. Iza njega je uspješna borba s teškom bolešću, koju je pobijedio i time si otvorio mogućnost za nastavak bogate nogometne karijere.

- Opet sam se vratio poslu koji najviše volim, i mogu reći da je bio poseban osjećaj. Možda je bilo malo čudno, ali ta prva utakmica bila je najteža, a svaka sljedeća bit će sve lakša. Znao sam da ću biti među 18 igrača, ali nisam znao da ću zaigrati. Jedva sam čekao da me trener uvede u igru. Nadam se da ga nisam razočarao - rekao je Pokrivač nakon odigranih 25 minuta u nastavku susreta.

Slučaj je htio da za svoj novi klub debitira upravo protiv Rijeke, u kojoj je proveo sezonu 2013/14. Slavenovi su ga treneri doveli u dobro kondicijsko stanje, iako će mu nakon duljeg neigranja trebati još neko vrijeme za ulazak u pravu formu.

- Trenirao sam mjesec i pol dana s kondicijskim trenerom, prošao sam takoreći cijele pripreme, kao i ostali igrači uoči proljetnog dijela sezone. Radio sam intenzivno, uvijek sam ostajao i ujutro i popodne. Imao sam višak kilograma, ali sad sam se doveo u red i došao na kilažu koju moram imati. Osjećam se jako dobro i vjerujem da će mi iz utakmice u utakmicu biti sve lakše.

Teško je razdoblje sad iza njega, kako gleda na sve kroz što je morao proći?

- Sigurno da je to bilo najteže razdoblje u mom životu i mojoj karijeri. Mislio sam da možda više nikad neću zaigrati nogomet, ali eto, Bog je htio da ipak sve bude u redu, i vratio sam se tu gdje mi je mjesto.

Je li vjerovao da će se jednog dana opet vratiti na zeleni teren?

- Kad sam saznao za bolest, sigurno da mi nogomet više nije bio na prvom mjestu. Nisam ni razmišljao o tome, nego samo o zdravlju, da se pokušam što brže izliječiti. Kad sam vidio da je sve prošlo kako treba, nastavio sam normalno trenirati i shvatio sam da opet mogu igrati nogomet. U najboljim sam godinama, tako da mogu pružiti još dosta toga.

Nikoga se ne bojimo

Pružili su Farmaceuti protiv Rijeke dobro izdanje, mogli su čak i pobijediti...

- Rijeka se bori za prvaka, a mi smo joj uzeli bodove. Respektiramo svakoga, ali nema potrebe da se ikoga bojimo. Možemo biti zadovoljni bodom protiv Rijeke, ali sutra nas čeka još jedna utakmica u kojoj smo možda malo mislima bili i u subotu. Za mene je ta utakmica puno bitnija, jer donosi finale Kupa.

Farmaceuti su u finalu Kupa dosad bili samo jednom, 2007. godine, kad je Dinamo u Koprivnici odigrao 1:1 i zahvaljujući kasnom pogotku Schildenfelda osvojio pehar. I Pokrivač je tada igrao za Modre, i to je njegov jedini Kup koji je osvojio u karijeri.

- Sjećam se, bilo je to davno, prije devet godina. Znam da nije bilo lako ni onda, a volio bih sad kad sam u redovima Belupa igrati s njima to drugo finale, ali da ishod protiv Dinama ovaj put bude na našoj strani.

Možemo li sutra očekivati drugačiju utakmicu od one koju smo gledali u subotu?

- Bolje je da smo na Rujevici odigrali 1:2 nego da smo izgubili 0:1, jer nam je i jedan gol dovoljan za prolaz. Sigurno da neće biti lako, vidjeli smo i u subotu da je Rijeka kvalitetna, ali mi smo bili ti koji smo kontrolirali igru. Imali smo više prilika, a sutra nema potrebe srljati. Igra se 90 minuta, ima vremena, trebamo što duže držati nulu i probati zabiti taj gol koji bi nam bio dovoljan za finale - zaključio je Pokrivač.

Tri naslova prvaka s Dinamom i jedan sa Salzburgom

Nikola Pokrivač rođen je u Čakovcu 26. studenoga 1985., a nogometno je odrastanje prošao u Varteksu, iz kojeg je u siječnju 2007. za pola milijuna eura prešao u Dinamo. Modri su ga godinu i pol kasnije za tri i pol milijuna prodali Monacu, koji ga je u kolovozu 2009. uz odštetu od dva milijuna eura proslijedio u Red Bull Salzburg. Kao slobodan igrač dvije godine kasnije vratio se u Dinamo, jednu polusezonu bio je posuđen Interu, pa je prešao u Rijeku iz koje je nakon godine dana otišao u kazahstanski Šahtjor Karagandi. Prošlog ljeta potpisao je ugovor za Maccabi Petach Tikva, za koji nije ostvario službeni nastup te se u veljači priključio Slavenu Belupu.

U karijeri je Pokrivač osvojio tri naslova prvaka Hrvatske s Dinamom te jedan Kup, dok je sa Salzburgom bio prvak Austrije. Za seniorsku vrstu Hrvatske odigrao je 15 utakmica, jednu od njih i na Euru 2008. u pobjedi protiv Poljske. (gčm)

Koprivnički klub prvi se javio i ponudio mu da se pokuša vratiti na nogometnu scenu. Pokrivač to posebno cijeni...

- Veliku ulogu je tu odigrao trener Kopić, kojemu sam jako zahvalan. Želio bih ovom prilikom zahvaliti i svim čelnim ljudima Slavena Belupa koji su mi pružili priliku za novi početak.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 12:30