CROPIX
PROBLEMI NA POLJUDU

POLJUD VAPI ZA NOVIM POZAJMICAMA S KOJIMA BI SE OSIGURALA EGZISTENCIJA Financijska injekcija: Bijeli u potrazi za kreditom od 40 do 50 milijuna kuna!

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 15. studeni 2018. 15:31

Očemu se razmišlja na Poljudu tijekom stanke? O pobjedama koje slijede, jasno. Ali gleda se i prema naprijed, a tu je već mnoštvo ciljeva. Stabilizirati momčad i rezultat do zime, pa onda napuniti blagajnu i na proljeće krenuti u neku bolju budućnost. Kako to sve zvuči kao na filmu s happy endom, ali neće biti lako ni jednostavno. Treba doći do kredita, nove pozajmice sredstava s kojom bi se osigurala egzistencija i razvoj.

Već je predsjednik Huljaj početkom listopada bez oklijevanja najavio:

- Treba nam razvojni kredit. Koliki? Od 40 do 50 milijuna kuna - kazao je Huljaj kada se posljednji put prije 45 dana sastao s predstavnicima medija.

Što se od tada promijenilo? Ništa, osim činjenice da su Hajduk i njegov većinski vlasnik Grad Split imali sastanak u zgradi Banovine, sjedištu Gradske uprave.

- Tehnički sastanak s Hajdukom, ništa drugo - kazao nam je pročelnik Grada Splita za društvene djelatnosti Mate Omazić

Split, 101118.
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 14. kola HT Prve lige, Hajduk - Inter Zapresic.
Na fotografiji: slavlje igraca HNK Hajduka.
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
CROPIX

Likvidni do ožujka

Je li na sastanku bilo govora o modelu realizacije kredita, Omazić nije potvrdio.

- O detaljima sastanka nema potrebe govoriti - dodao je Omazić.

No, činjenica je da Hajduk treba što prije pronaći način kako će realizirati novi kredit, jer kako je predsjednik iznio najavu podizanje novog financijskog zaduženja, tako je javnosti bez ustručavanja otkrio:

- Likvidni smo do početka ožujka.

Poruka je jasna, Hajduk bez priljeva sredstava ima problema s održavanjem likvidnosti za tri i pol mjeseca. Zbog toga treba što prije doći do kredita da se već ove zime ne bi prodavali mladi igrači. Jer, i tržište zna kako diše splitski klub, u kakvom je stanju blagajna Bijelih.

- Zato kredit nazivamo razvojnim, jer s tim novcima ulažemo u mlade igrače - prisnažio je Huljaj.

Bit će zanimljivo vidjeti kojim će tijekom ići ulaganja i u koje će se mlade igrače “pogurati” financijskom injekcijom. Ali, trebat će i za “golu” egzistenciju kluba, posebno ako se ne realizira nijedna prodaja igrača poput Caktaša, Saida i Lopeza. Zato kredit pruža miran san i na proljeće, ali treba pronaći model kako kredit realizirati.

Kako do kredita?

Prije sedam godina predsjednik Maleš uzeo je kratkoročnu pozajmicu založivši pritom ugovor najboljeg igrača (Vukušić) kao osiguranje naplate. Godinu dana poslije, u jesen 2012. Hajduk je podigao 32 milijuna kuna kredita na godinu dana, ali kako nije mogao platiti obvezu, većinski vlasnik kluba Grad Split iz uloge jamca postao je dužnik dvije godine kasnije. Platio je Grad kredit za Hajduk i potom u jesen 2017. priznao Hajduku ulaganja u infrastrukturu stadiona čime se Hajduk u potpunosti riješio obveze povrata sredstava iz kreditnog zaduženja prema Gradu. Ali, ovog puta, barem za sada, nema naznake da će Grad biti jamac za kredit niti da će se založiti ugovori i vlasništvo nad igračima u potrazi za razvojnim kreditom u visini od 6 milijuna eura. Ali, bit će još razgovora na tu temu, jer kako se bude približavalo proljeće, morat će se sve više razmišljati kako osigurati egzistenciju Hajduka, kojim modelom doći do kreditnog novca. Pritom se u priči o kreditu pojavila i nova stavka ulaganja u infrastrukturu zbog kojeg Hajduk traži od Grada sredstava u visini od 17 milijuna kuna. I to je svakako tema za razgovor u odnosu Hajduka i Grada.

Kakva će biti uloga novog Nadzornog odbora u stabiliziranju poslovanja? Bude li prema najavljenom, a to znači da se nadzornici neće miješati u operativni rad, već će samo nadzirati poslovanje, onda nema naznaka da bi mogli pronaći financijska sredstva.

Čeka se elaborat

Za početak će biti pozitivno ako nas ne budu uvjeravali “Hajduk stabilno i pozitivno posluje” kako je još u lipnju ove godine tvrdio Slaven Marasović, predsjednik aktualnog Nadzornog odbora. Šest mjeseci kasnije nadzornici će se morati ozbiljno pozabaviti činjenicom da Hajduku treba novi kredit. Treba napraviti elaborat s kojim će se doći u Grad Split, u troškovnik staviti zbog čega je potreban kredit i gdje su “ciljane mete” sredstava iz zaduženja. Ali treba pronaći i banku koja će dati 45 milijuna kuna kredita...

Linker
18. travanj 2024 10:59