Gyurcso
 Vladimir Dugandzic / CROPIX / CROPIX
OPTIMIZAM U REDOVIMA BIJELIH

PONAJBOLJI IGRAČ BIJELIH TVRDI: 'HAJDUK IMA BOLJE IGRAČE OD DINAMA' Izjave velike Kopićeve uzdanice neće se nimalo svidjeti prvacima

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 23. svibanj 2018. 19:03

Adam Gyurcso osvježenje je Hajdukova proljeća. Igrač posuđen iz poljskog Pogona ima najbolji učinak među Bijelima u drugom dijelu sezone. Zato je Gyurcso velika uzdanica Bijelih za današnji dvoboj u Vinkovcima. Dapače, ovog tjedna ima dvije trofejne želje.

- Hajduku Kup u Vinkovcima, a Realu Liga prvaka. Svi će igrači Reala biti još veće legende kada uzmu novi europski naslov - kaže Gyurcso.

Ali legende će biti i igrači Hajduka u očima navijača ako uzmu Kup u ogledu s Dinamom. Jer, Bijeli nisu još od 2000. uzeli Kup u direktnom ogledu s Modrima.Tko je za Bijele igrač prevage?

Adám  Gyurcsó

- Momčad! Nama je najvažnije pobijediti, bez obzira tko će zabiti pogodak.

Pogreške odlučuju

Optimizam drži Gyurcsa, ali pitanje je gdje su temelji optimističkog stava kada se zna da Bijeli imaju samo jednu pobjedu u zadnjih šest prvenstvenih utakmica.

- Zašto ne bih bio optimist? U finalu smo, igramo protiv Dinama, a u prvenstvu smo već pokazali kako možemo pobijediti Dinamo. Moramo biti pozitivni, jer ako ne vjeruješ, ništa se dobro neće dogoditi - reći će Gyurcso bez oklijevanja.

Lijepo je imati pozitivni stav, međutim statistika forme i prikazane igre u posljednjih mjesec dana ne ulijevaju povjerenje. Jedna pobjeda, tri poraza i dva neriješena.

- Statistika je jasna, po statistici ne bismo ni ušli u finale Kupa. Međutim, Kup je nešto sasvim drugo. To je jedna utakmica, a u jednoj utakmici sve je moguće. U srijedu nije važna forma, već trenutak inspiracije. Dinamovci su prvaci, čestitam im na tome, ali Kup nema veze s prvenstvom.

Na sreću Hajduka, nije ni Dinamo u posebnoj formi, premda je u zadnjoj utakmici dobio Inter na proslavi naslova prvaka. No, ipak ćemo se fokusirati na Hajduk. Što se dogodilo u zadnjih mjesec dana, odakle takav drastičan pad forme u trenutku kada ste još bili u borbi za naslov prvaka?

- Prije utakmice s Dinamom na Poljudu, svi su bili pozitivni, u dobrom raspoloženju... Ne znam kako reći, svi su bili fokusirani samo na pobjedu i prvu sljedeću utakmicu. Protiv Dinama smo izgubili, ali, ruku na srce, odigrali smo dobro. Zašto smo kasnije pali, zašto više nismo igrali na pravom nivou, to su pitanja na koja nemam odgovor. Možda je to prije pitanje za trenera, nego za mene igrača. Izvana gledajući, svaka je utakmica drukčija, tako je i nama. Protiv Rudeša smo, primjerice, imali niz šansi, ali napravili smo pogreške i ušli u problem. Teško se kasnije vratiti. Promašiš velike šanse, a primiš pogotke iz pogrešaka.

Takav se scenarij ne smije ponoviti u finalu Kupa. Uvijek kažem, u Kupu možeš dobiti najboljeg, a ispasti od trećeligaša. Kup je posebno natjecanje, zato ima svoju draž, jer je pun iznenađenja.

Ali Hajduk i Dinamo sjajno se poznaju, mali je prostor za međusobna iznenađenja.

- Istina je, nema prostora za iznenađenja. Tko napravi manje pogrešaka, tko bude koncentriraniji, uzet će Kup. U finalu može odlučiti jedna lopta. Moramo biti maksimalno fokusirani, bez pogrešaka, s kvalitetnom realizacijom.

Koja je prednost Hajduka u odnosu na Dinamo?

- Hoćete iskreno, mi imamo bolje igrače. To je prednost. Pustimo formu, rezultat u prvenstvu... sve to stavite sa strane. Mi smo pojedinačno bolji.

Kakva je atmosfera u svlačionici? U javnost stalno stižu priče kako je ozračje daleko od idealnoga.

- Ja vam kažem da je među nama igračima odlična atmosfera. Onaj tko ne vjeruje, neka se spusti k nama u svlačionicu.

Sve je jasno kazao Gyurcso. Pobjednički recept na terenu nije tajna, a što će biti na tribinama? Stižu tisuće navijača Bijelih, dolazi li Adamova obitelj iz Tatabanye?

- Nisam siguran, tri i pol sata je od Tatabanye do Vinkovaca. Možda dođu....

Ali, kako stvari stoje, bit će još prilike da Gyurcsa gledaju u Hajdukovu dresu. Posuđen je Adam ove zime iz Pogona s opcijom otkupa ugovora. Već se dulje vrijeme priča o tome kako će Hajduk sigurno platiti 400.000 eura odštete koliko traži Pogon, ali za sada otkup nije realiziran. Kakvi su Adamovi planovi za budućnost?

- Prvi mi je cilj osvojiti Kup, a dalje ćemo vidjeti. Moja je želja ostati u Hajduku.

Moglo je i bolje

Kako i ne bi htio ostati na Poljudu kada je u bijelom dresu silno napredovao...

- U odnosu na igre u Poljskoj napravio sam veliki pomak. Često se pitam je li moglo bolje... Vjerojatno je moglo. Nisam zadovoljan svakom utakmicom koju sam odigrao za Hajduk. I ja sam čovjek, pogriješim ponekad. Ali, statistika je jasna, u Hajduku sam nogometno napredovao i vidim se i dalje na Poljudu.

S Kupom kao trofejom koji nedostaje. Moj prvi Kup, reći će Adam.

- Nadam se prvi, ali ne i posljednji. S Videotonom sam osvojio naslov prvaka i fali mi Kup. Zato mi ne treba veća motivacija za Vinkovce.

Linker
26. travanj 2024 19:56