Andrijašević
 Matija Djanjesic / CROPIX / CROPIX
VELIKA ČISTKA

POTRES NA RUJEVICI! ČETIRI IGRAČA SU IZBAČENA, ZA KOJI MJESEC BI MOGLO BITI JOŠ ODLAZAKA Rijeku bi na zimu mogla napustiti još neka ugledna imena...

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 14. studeni 2019. 14:11

Potezi koje je Simon Rožman najavio neposredno nakon poraza od Dinama jučer su dobili imena i prezimena, Zoran Kvržić, Roberto Punčec, Petar Mamić i Lorenco Šimić udaljeni su iz prve momčadi Rijeke, dobit će svog trenera i do rješavanja statusa trenirat će odvojeno od momčadi! Nakon jučerašnjeg sastanka klupske vrhuške spomenuti igrači pozvani su na razgovor (s Kvržićem je odrađeno telefonski budući da je s reprezentacijom) i priopćena im je klupska odluka.

- Odlukom sportskog direktora Srećka Juričića, HNK Rijeka više ne računa na usluge igrača Roberta Punčeca, Petra Mamića i Lorenca Šimića. Iz prve momčadi je udaljen i Zoran Kvržić s kojim će se razgovor obaviti po njegovom povratku s reprezentativnih obveza. S obzirom da su svi spomenuti igrači ugovorno vezani s Klubom njihov status će se definirati tijekom zimskog prijelaznog roka - objavili su iz riječkog prvoligaša putem svojih internetskih stranica.

Drugim riječima, Punčec, Mamić i Šimić su praktički bivši igrači Rijeke, kod Kvržića je očito posrijedi prijestup neke druge vrste i on bi mogao biti amnestiran, ali pitanje je kako će prihvatiti ovu odluku koja sugerira da njegov izlazak iz igre na poluvremenu utakmice protiv Dinama nije bio (samo) taktičke prirode. Uz to, Zoran Kvržić više nije dokapetan momčadi već je ta uloga pripala Franku Andrijaševiću.

U svakom slučaju neki su razočarani, navodno je bilo i teških riječi, što ne iznenađuje ako se zna da Punčec i Šimić nisu uopće igrali protiv Dinama, da je Kvržić odigrao samo prvo poluvrijeme, odnosno da je Mamiću ovo bio prvi nastup u HNL-u ove sezone. Doduše, to može značiti i da su na naplatu stigli i neki njihovi raniji prijestupi o kojima možemo samo nagađati, ali ako je to slučaj, onda je tajming pogrešan ili je barem odluka trebala malo opširnije obrazloženje.

Rijeka, 101119.
Stadion Rujevica.
HNK Rijeka - Dinamo, 1. HT HNL, 15. kolo.
Na fotografiji: Simon Rozman, trener Rijeke.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

U svakom slučaju, ovakav je ishod znakovit budući da je Rožman nakon utakmice protiv Dinama najavio sankcije, a pritom istaknuo da nije razgovarao s ljudima iz klupskog vodstva. Iz te kronologije događaja je lako zaključiti da je čelništvo Bijelih čvrsto stalo iza trenera i njegove odluke, odnosno da su neki igrači (Punčec, Šimić) već ranije bili na Rožmanovoj “listi za odstrel“.

Opravdano ili ne iz našeg je kuta teško prosuditi, treninzima na Rujevici od dolaska Simona Rožmana nije moguće prisustvovati, baš kao što je teško prejudicirati kako će se novonastala situacija odraziti na ostatak momčadi budući da je riječ o igračima (Kvržić, Punčec) čija riječ u svlačionici itekako ima težinu. Sigurno je tek da su na Rujevici povukli hrabar potez u traženju načina da probude momčad i vrate je na pobjednički kolosijek. Naravno, to će nešto koštati i klupsku blagajnu, svi spomenuti igrači su najmanje do kraja sezone ugovorom čvrsto vezani za riječkog prvoligaša...

Otpisivanje trojice igrača može se tumačiti i kao početak provjetravanja svlačionice koje je prije nekoliko dana dao naslutiti sportski direktor Srećko Juričić. Budući da nekim igračima ističe ugovor (Župarić, Acosty…), odnosno da neki nisu u prvom planu (Pavičić, Puljić…) za očekivati je da bi siječanj mogao dobiti još imena na listi odlazaka.

U svakom slučaju Rožman će danas na mini pripreme u Čatež povesti momčad bez spomenute četvorke (nema ni Lepinjice i Velkovskog koji su u reprezentaciji) i do nedjelje raditi na rekuperaciji nogu i glave. Potezi koje je do sada radio nisu se pokazali (rezultatski) uspješnima, vidjet ćemo hoće li ovaj zadnji rez donijeti malo stabilnosti i mirnoće koju Rijeka u ovom trenutku silno treba.

Krstanović i Mitrović se vratili, Sharbini i Lešković ne

I ranije su se u eri Mišković vukli ovakvi potezi, samo je povod bio drugačiji. Ivan Krstanović trenirao je izvjesno vrijeme odvojeno od momčadi zbog neprimjerene reakcije prema navijačima na jednoj prvenstvenoj utakmici, ali je nakon isprike vraćen u momčad.

Anas Sharbini nije došao na zakazani polazak na prvenstvenu utakmicu u Osijek ali je amnestiran i igrao je iduće kolo prije nego mu je istekom jesenskog dijela sezone poručeno da se na njega ne računa te je kao igrač Rijeke dočekao istek ugovora.

Udaljeni iz momčadi bili su još Matej Mitrović i Marko Lešković koji nisu željeli produžiti ugovore. Mitrović je na kraju potpisao produženje i vraćen je u momčad, dok je Lešković otišao u Dinamo u sklopu Andrijaševićeva dolaska u Rijeku. (msu)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 13:00