Damir Krajač/CROPIX
RIJEKA - STUTTGART 2-1

POVIJESNA POBJEDA Benko i Kvžić srušili bundesligaša, odluka pada u Njemačkoj!

U 1. utakmici 4. pretkola Lige prvaka Rijeka je napravila pravu malu senzaciju pobijedivši Stuttgart sa 2-1. Večer je mogla biti još bolja da Ibišević nije zabio u 89. minuti
Piše: Ivica DevčićObjavljeno: 22. kolovoz 2013. 21:00

Nogometaši trenera Keka zaustavili su mercedes koji je imao namjeru već s Kvarnera krenuti prema plasmanu u Europsku ligu. Nijemci su na Kantridi vozili na rezervi, ponajviše zahvaljujući jurnjavi za domaćinom, koji je, unatoč primljenom pogotku u samoj završnici, ostavio odličan dojam. Bijeli su otvorili vrata raja...

Rijeka i Stuttgart preskočili su uobičajeno ispitivanje snaga na otvaranju utakmice. Od 20.30 krenuo je "junak na junaka". Švabe su od prvog sučeva zvižduka udarili presing, što se moglo i očekivati s obzirom na "pluća" njemačkih momčadi. No premijerno uzbuđenje dogodilo se na gostujućoj polovici. Već u 6. minuti Bijeli, točnije Kvržić i Tomečak (ubačaj s desne strane), složili su matnu situaciju za Benka, koji je umjesto mreže pogodio vratara Ulreicha - korner. Trenutak kasnije uzvratili su Crveni, i to opasnim pokušajem Cacaua s distance, no riječka "jedinica" nije se dala iznenaditi.

Da Bijeli definitivno nisu "skinuli gaće" pred renomiranim protivnikom, pokazale su minute koje su uslijedile. Riječani su na trku odgovorili - trkom. I nevjerojatnom količinom zalaganja! Domaćin se češće od protivnika "hvatao lopte", što je i bila jedna od ideja trenera Keka. Iz toga se izrodila još jedna dobra, ali promašena prigoda u 16-ercu Nijemaca, nakon što Benkov centaršut Tomečak nije najbolje zahvatio. "Tko je ovdje bundesligaš?", upitali su se i njemački kolege nakon dvije nove napadačke akcije Bijelih, koje su, istina, završile izvan okvira Stuttgartova gola. Najviše posla u tom periodu utakmice imao je čovjek u zelenom, Sven Ulreich. Nažalost po razigrane Riječane, odradio ga je odlično.





A onda su nešto "morali" napraviti i gosti. "Ništa, ništa", pa dvije (polu)prigode Labbadijine momčadi. Kad neće Vedo, Ibiševićeve uloge u 28. minuti uhvatio se Harnik i neloše odapeo, tako da je lopta gotovo liznula vratnicu.

Umalo se na samom startu nastavka i zatresla mreža VfB-a, gotovo u reprizi akcije na otvaranju utakmice. Tomečak je ubacio sa svoje pozicije, ali je Benko bio zamalo prekratak. Uslijedilo je razdoblje igre u kojemu je Stuttgart visio na riječkoj polovici, no bez konkretnog gostujućeg učinka, ako ne računamo jedan izboreni udarac iz kuta. U 58. minuti Harnik je pucao tek za "statistiku". Riječani su pomalo počeli gubiti dah kako je odmicalo 2. poluvrijeme. Primijetio je to i trener Kek te je Sharbinija zamijenio veznjakom Močinićem. Igrač sposoban jednim potezom riješiti pitanje pobjednika žrtvovan je činjenicom da su Bijeli sve teže pratili ritam protivnika, koji je preko Leitnera u 67. minuti pokušao ugroziti Vargića.

Ubrzo se na travnjaku umjesto Alispahića pojavio Pokrivač. I onda - Benko! A tko drugi?! Opet je Tomečak u 74. minuti probio desni bok i ljevicom(!)zavrnuo u kazneni prostor gdje je najbolji strijelac Rijeke glavom pospremio loptu iza leđa vratara Ulreicha - 1:0. "Daj nam Stuttgart da se igramooo...", zapjevala je razgaljena publika, nakon vodećeg pogotka Bijelih. Umalo je navijače Bijelih utišao Maxim, ali Vargić je još jednom sjajno intervenirao. Kantrida je eksplodirala u 87. minuti. Kvržić je na asistenciju Benka stavio poentirao za 2:0.

Činilo se da je domaćin stavio točku na "i" veličanstvene publike, ali odnekud se u gužvi, minutu prije isteka "devedesete", pojavio Ibišević i Nijemcima vratio nadu uoči uzvrata - 2:1.

RIJEKA - STUTTGART 2-1 (Benko 74, Kvržić 87 / Ibišević 89)

KRAJ UTAKMICE!

94. minuta - Vargić je spasio ispred Ibiševića. Gosti su zamalo izjednačili.

89. minuta - Rijeka ipak nije izdržala... Nastala je velika gužva u 16-ercu, Gentner je uputio loptu u peteracm natrčao je Ibišević i pogodio iz blizine. Riječani su tražili zaleđe, ali ništa od toga...

87. minuta - Nevjerojatno, ali Rijeka ima 2-0! Benko je izašao sam ispred vratara gostiju i nesebično poslužio Kvržića. Mladi veznjak je malo oklijevao, ali ipak na kraju je nekako ugurao loptu u mrežu.

82. minuta - Stopostotna prilika Stuttgarta! Maxim je bio sam ispred vratara Rijeke, mogao ga je pitate gdje hoće da mu zabije gol, ali Vargić je sjajno reagirao i spasio Riječane.

Related content

80. minuta - Vargić danas sjajno brani. Sada je ispod same grede izvadio odličan udarac Ibiševića!

74. minuta - U jeku najžešćih napada gostiju Rijeka je povela! Tomečak je s desne strane sjajno nabacio, a Leon Benko iz blizine zatresao mrežu Stuttgarta. Ludnica na Kantridi, Rijeka vodi protiv velikog suparnika!

71. minuta - Harnik je zatresao mrežu, ali srećom svirano je zaleđe...

67. minuta - Leitner je pucao sa 18 metara, a Vargić je loptu uhvatio nakon krasne parade.

61. minuta - Anas Sharbini očito više ne može, u igru ulazi Močinić.

58. minuta - Harnik je izuzetno opasan. Sada je pucao s desne strane potpuno iskosa, lopta je prohujala preko gola.

Počelo je u nastavku.

Završeno je prvo poluvrijeme!

37. minuta - Stuttgart igra sve bolje, a Riječani sve teže prilaze golu Ulreicha. Sakai je vratio povratnu loptu na desetak metara, natrčao je Gentner, ali srećom po Riječane, pucao je ravno u Vargića.

28. minuta - Prva velika prilika gostiju. Harnik se prošetao kroz cijelu sredinu terena, opalio sa 18 metara, a lopta je prošla nekoliko centimetara pokraj vratnice.

22. minuta - Rijeka je nanizala dva kornera. Drugi je bio puno opasniji, Luka Marić je glavom sa desetak metara pucao malo kraj vratnice.

15. minuta - Nova dobra šansa za Rijeku. Benko je odlično ubacio s desne strane, na drugu vratnicu natrčao je Kvržić i promašio cijelu loptu!

Related content

13. minuta - U početnoj fazi utakmice gosti imaju više loptu u nogama, ali Rijeka izgleda opasnije. Dosta je i prekršaja...

6. minuta - Kakva prilika za Leona Benka! Sjajno je Kvržić ubacio sa desne strane, a Benko je, poptuno usamljen, sa 5-6 metara pucao ravno u Ulreicha.... Kakva šteta, briljantan refleks njemačkog vratara spasio je Stuttgart.

Na stadionu više ni igla ne može stati, posljednji put je bio tako popunjen 1999. kada je Rijeka u zadnjem kolu HNL-a igrala protiv Osijeka.

Utakmica je počela!

RIJEKA: Vargić, Tomečak, Lešković, Marić, Škarabot, Maleš, Pokrivač, Kvržić, Alispahić, Sharbini (od 61. Močinić), Benko;

STUTTGART: Ulreich, Rüdiger, Schwaab, Molinaro, Sakai, Gentner, Boka, Leitner, Harnik, Cacau, Ibišević.

Linker
19. travanj 2024 19:16