Goran Mehkek / CROPIX CROPIX
NEIZVJESNA AVANTURA

POVIJESNI DAN ZA HR NOGOMET, ČAK ČETIRI INTERVENCIJE VAR-A Sudac nakon provjere dosudio penal, a zatim i poništio gol Hajduku! Dosta uzbuđenja...

Hajduk je u 20. kolu proljetnoga dijela HNL-a u Varaždinu ostvario prvu, i to gostujuću, pobjedu s novim/starim trenerom Igorom Tudorom. Bijeli su bili bolji s konačnih 3:0, strijelci su bili Jradi, Caktaš i Eduok, a susret je velikim dijelom obilježio VAR. Hajduk je trenutno na drugome mjestu s 38, dok Varaždinci drže začelje ljestvice s 12 bodova.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 02. veljača 2020. 18:00

VARAŽDIN - HAJDUK 0:3 (Jradi 43', Caktaš 72' p., Eduok 90'+3' p.)

VARAŽDIN (3-5-2): Nevistić - Stolnik, De. Glavina, Novoselec – Tkalčić, Roca, Đurasek, Do. Glavina (od 46. Benko), Špičić – Posavec (od 77. Glavica). Drožđek (od 77. Petković)

TRENER: Luka Bonačić

HAJDUK (3-4-1-2): Posavec – Ismajli, Vučur, Radić – Juranović, Jradi, Hamza, Tahiraj (od 74. Jakoliš) – Caktaš (od 86. Blagaić) – Eduok, Jairo (od 79. Kreković)

TRENER: Igor Tudor

VARAŽDIN Stadion Varteks. Gledatelja: 5.043. Sudac: Tihomir Pejin (Donji Miholjac)

Hajduk je položio na novom Tudorovu debiju iako će se utakmica u Varaždinu više pamtiti po VAR-u nego nogometnim majstorima. Bijeli su u 2020. zagazili pobjednički, premda im je Varaždin do prvog gola pružao pristojan otpor. Luka Bonačić nije se mirio da baš Varaždin bude taj u kojem će Hajduk prekinuti post bez pobjede u gostima, no na kraju je morao čestitati.

Tudor je ponudio postavu koja je dobila Dynamo Kijev 1:0 na generalki u Beleku, potvrdio da su za njega bočni više krila nego bekovi i na tu poziciju lijevo gurnuo Tahiraja koji je među Bijelima nekad bio i špica, i desni branič. Hajduk je igrao poduzetno i nastavak prvenstva otvorio optimistično. Obrana i veza su štimale, napad mora bolje.... Novi trener napravio je isto što i prethodnik lanjskog 28. srpnja, međutim Damir Burić tu je i stao. Tudor je u Varaždinu dobio jednako uvjerljivo, ali njegov Hajduk je kompaktniji i sigurno neće ostati bez pobjede na strani do kraja sezone.

Nakon neiskorištenog kaznenog udaraca Caktaša, i dobrih obrana Nevistića, Tudor je zadovoljno širio ruke da bi u 42. minuti Jradi "odigrao“ Oxladea-Chamberlaina iz Liverpoolove utakmice sa Southamptonom i na gotovo istovjetan način "probio" Varaždin. Je li trener Bijelih "prepisivao“ od Jürgena Kloppa ili imaju iste ideje kod kornera?

Hajduk je premijerno igrao s VAR-om i "dobio" tri kaznena udarca na intervenciju iz VAR sobe. Najveća ironija utakmice je da su navijači splitskog kluba izvjesili transparent "Stop the VAR in Croatia", garnirano s prekriženim glavama sudačkog šefa i instruktora za VAR. Oni su a priori protiv, zbog HNS-a i nekih ljudi, i prije no što će se vidjeti kakav će imati utjecaj na Hajduk.

Varaždin bi trebao blagotvorno djelovati na Bijele koji nemaju veliku momčad, u čijim će izvedbama sigurno biti oscilacija. Naoko, nije ponudio mnogo više od izvedbe pod Burićem. Međutim, djeluje harmoničnije i sigurnije.

Jradi, kojem nogometni instinkt pomaže da riješi stvari koje mnogi čine daleko teže, Caktaš, čije je igra dominantna, a da je bio precizniji mogao je sam natrpati mrežu Varaždina, te Eduok, aktivan i opasan, ali nedovoljno precizan, igrački su obilježili dan. Zadnji red s trojicom ima palac gore.

Luka Bonačić stavio je raspored 3-5-2 očito htijući Tudoru parirati njegovim oružjem. Agresije, pogotovo od starta, nešto je i bilo, no Hajduk je našao dovoljno pukotina. Neoprezni potezi domaćih igrača i dva nepotrebno skrivljena kaznena udarca učinili su pobjedu Splićana poprilično visokom, što je im podići samopouzdanje. Kako su neki kroničari Hajduka na kraju konstatirali, "Tudor i VAR dobro su rodili".

VARAŽDIN - HAJDUK 0:3 (Jradi 43', Caktaš 72' p., Eduok 90'+3' p.)

VARAŽDIN: Nevistić - Špičić, De. Glavina, Stolnik, Novoselec - Đurasek, Do. Glavina, Roca - Drožđek, Posavec, Tkalčić

HAJDUK: Posavec - Radić, Vučur, Ismajli - Tahiraj, Hamza, Jradi, Juranović - Jairo, Caktaš, Eduok

----------------------------------------------

TIJEK SUSRETA:

KRAJ UTAKMICE!

90'+3' - GOOOL! Eduok je strijelac, Nevistić nije imao šanse.

90'+2' - I OPET SE PREGLEDAVA VAR SNIMKA! JEDANAESTERAC ZA HAJDUK! Iz ponovljene snimke vidi se samo da je neki igrač Varaždina nogom udario jednog igrača Hajduka u šesnaestercu. Morat će se nabaviti bolje kamere žele li i gledatelji pred malim ekranima vidjeti što se to događa u VAR svijetu...

90' - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

90' - I još se jednom istaknuo Nevistić na vratima! Eduok je šutirao oštro iz mrtvoga kuta, a vratar Varaždina danas je, unatoč primljenim golovima, pokazao zavidnu formu.

85' - Posljednji put mijenja Hajduk. Torcida je dobila priliku pljeskom ispratiti kapetana i strijelca Miju Caktaša, a posljednje će minute odigrati 19-godišnji napadač Jakov Blagaić.

79' - Još jednom mijenja Tudor. Umjesto Jaira ući će 19-godišnji Leon Kreković.

77' - Varaždinci uzvraćaju dvostrukom zamjenom. Iz igre će Drožđek i Posavec, priliku dobivaju Glavica i Petković.

74' - Prvu promjenu radi Igor Tudor. Izašao je Tahiraj, mijenja ga Marin Jakoliš.

- Na varaždinskim je tribinama 5 044 gledatelja.

72' - GOOOL! Caktaš je ovoga puta siguran i Hajduk vodi 2:0!

71' - BIT ĆE JEDANAESTERAC NAKON PREGLEDAVANJA VAR SNIMKE! Mijo Caktaš će opet na bijelu točku.

70' - OPET SE PREGLEDAVA VAR! Sudac Pejin uočio je da je pri skoku Vučura i Stolnika varaždinski stoper loptu dirao rukom.

69' - Što je sada promašio Eduok!!! Jradi je izveo korner s desne strane, Vučur kratko spustio na suprotnu vratnicu, a ondje je Nigerijac u padu uputio udarac prema golu, međutim Nevistić to čudesno brani!

60' - U Varaždinu je akcija na terenu u potpunosti utihnula, za razliku od srčane Torcide koja neprekidnim navijanjem i navijačkim pjesmama stvara fantastičan dekor na šansama siromašnoj utakmici. Varaždinskim tribinama odjekuje: 'Volim te, Hajduče!'

54' - I trese se okvir gola! Nakon jednog centaršuta s desne strane Francesco Tahiraj je sjajno šutirao i pogodio gredu!

46' - Počinje drugo poluvrijeme u Varaždinu. Jednu je promjenu napravio Luka Bonačić, umjesto Dominika Glavnice u igri je Leon Benko.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

40. minuta - GOL! Jradi je iz kornera kratko odigrao za Tahiraja kojem ovaj odmah vraća loptu, da bi ovaj potom ušao u kazneni prostor i s desetak metara poslao loptu iza leđa Nevistića za vodstvo Hajduka

33. minuta - Pucao je Tkalčić iskosa s desne strane, ali Posavec zaustavlja njegov pokušaj

30. minuta - Jairo je idealno uposlio Eudoka koji zabija za vodstvo Hajduka, ali ponovno sudac čeka reakciju VAR-a. Nakon konzultacije s kolegama iz VAR sobe sudac je ipak u konačnici poništio pogodak, jer, Eduok se u samom začetku akcije nalazio u zaleđu

28. minuta - Caktaš puca s ruba šesnaesterca, ali Nevitstić odbija u korner

26. minuta - Drožđek je sjajno iz slobodnog udarca ubacio loptu u kazneni prostor, tamo je u skoku bio najviši Stolnik, ali Posavec brani

17. minuta - Caktaš je stavio loptu na bijelu točku, ali vratar Nevistić brani njegov udarac

15. minuta - Sudac je po prvi puta u povijesti HNL-a nakon provjere VAR-om i igranja rukom domaćina u kaznenom prostoru dosudio jedanaesterac

13. minuta - Caktaš je pucao iz daljine, Nevistić brani, a lopta se potom odbija do Eudoka koji s pet metara ne uspijeva pogoditi prazna vrata! Bila je ovo najbolja prilika na utakmici

9. minuta - Đurasek je odlično prošao po lijevoj strani, izvukao se na udarac na rubu kaznenog prostora, ali Vučur u posljednji trenutak ulazi u blok

5. minuta - Hajduk je nametnuo svoj ritam od samog početka utakmice i ima nešto više od igre, ali u Varaždinu još uvijek nema prave prilike za Bijele

1. minuta - Počela je utakmica!

----------------------------------------------

14.00: Objavljeni su službeni sastavi:

------------------------------------------------------------------------

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 23:21