Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
VRATARSKO PITANJE

PRED BJELANOVIĆEM I KOPIĆEM VELIKI ZADATAK Tko će biti 'jedinica' Hajduka? Jedan vratar vrlo vjerojatno napušta Poljud, a drugi je praktično već bivši

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 25. svibanj 2018. 21:54

Stipica je započeo sezonu, Letica preuzeo jedinicu na kraju jeseni, a potom je ponovno Stipica stao na vrata u finišu netom završene sezone. Ali pitanje je tko će biti vratar Hajduka u sljedećoj sezoni. I to nije pitanje isključivo radi kvalitete, već i zbog ugovornog statusa kojeg imaju tri seniorska vratara s kojima su Bijeli raspolagali ove sezone.

Karlo Letica je Hajdukova nesporna jedinica, da nije bio ozlijeđen u dva završna ovosezonska ogleda nastavio bi s čuvanjem Hajdukovog gola. No, Letica se ozlijedio, propustio je utakmice s Rijekom i vinkovačko finale kontra Dinama, međutim, veći problem od ozljede su zainteresirani klubovi koji bi Leticu ovog ljeta vrlo lako mogli odvesti s Poljuda. Kada kažemo ‘lako’ ne mislimo da će to biti jednostavno u financijskom aspektu jer sigurno je da će se na Poljudu tražiti opipljivi novci za 21-godišnjeg čuvara mreže, no nisu velike šanse za njegov ostanak na Poljudu.

Football Soccer - Europa League - Playoffs - HNK Hajduk Split vs Everton - Split, Croatia - August 24, 2017   Hajduk Split's Dante Stipica makes a save as Everton's Wayne Rooney looks on    Action Images via Reuters/Andrew Boyers
Action Images via Reuters/Andrew Boyers / Action Images via Reuters

Naime, Letica je već duže vrijeme pod povećalom raznih europskih velikana, a dobro se sjećamo kako je u ožujku ove godine kao velika senzacija odjeknuo veliki interes madridskog Reala za mladog čuvara mreže Bijelih. Letica je pored svojih vratarskih kvaliteta ujedno i najjači tržišni produkt Hajduka, najveća nada za dobru zaradu Bijelih ovog ljeta. Nemaju hajdukovci osim Letice tako potentnog igrača koji bi na Poljud mogao donijeti višemilijunsku zaradu. Za očekivati je da će Letica s Hajdukom krenuti u sezonu, ali treba se pripremiti na to da bi Bijeli tijekom ljeta vrlo lako mogli ostati bez svog prvog čuvara mreže.

Split, 100318.
Gradski Stadion Poljud.
Utakmica 25. kola 1.HNL izmedju Hajduka i Istre 1961.
Na fotografiji: Karlo Letica.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX

Dante Stipica mijenjao je Leticu u dvije posljednje utakmice sezone, branio je u Rijeci i Vinkovcima s time da se mora kazati kako je u finalu Kupa odlično obavio svoj posao. Stipici ističe ugovor ovog ljeta i za sada nije bilo (ili barem javnost nije bila obaviještena) razgovora na temu produljenja njegovog ugovora s Hajdukom. Stipica je dijete Poljuda, ali ako dobije neku zanimljivu ponudu, ako mu se ukaže neki izazov u karijeri sa 27 godina, sigurno je da će dobro razmisliti gdje će nastaviti svoj nogometni život. Zato je zadatak struke i uprave Hajduka odnosno Nadzornog odbora da riješi status Stipice, odnosno da osigura Hajduku vratara za slijedeću sezonu. Sigurno je da Stipica neće biti usamljen, da će imati konkurenciju, ali također je razvidno da Stipica može uvijek pomoći Bijelima.

Vladimir Dugandzic / CROPIX
CROPIX

Ivo Grbić treći je vratar kojeg je Kopić imao na raspolaganju, ali treba reći da Grbića ni jednom koristio. Prošla je sezona bez da je Grbić dobio priliku, upisao je nulu u rubrici nastupa. Kao razlog često se spominjalo da zbog neproduženja ugovora nije na proljeće ni u jednoj utakmici ulazio u ozbiljnu konkurenciju, ali to je priča koja “ne pije vodu” jer ugovor nije produžio ni Stipica pa je u pojedinim trenucima kao što je slučaj na kraju sezonu dobivao prednost ispred Grbića. Hajdukovo dijete, 22-godišnjak sa splitskih Meja, napušta ovog ljeta Hajduk, na njega se ne treba računati jer u njegovim kombinacijama nije ostanak u Hajduku. S ovoljetnim istekom ugovora bira novu destinaciju i praktički se Grbića može izuzeti iz teme pitanja vratarske budućnosti na Poljudu.

Bijeli u podmlatku imaju Davora Matijaša kao predvodnika generacija koja stasava u omladinskom pogodnu, no jasno je ukoliko Hajduk ostane bez Letice i Grbića, a Stipica produži ugovor, osim Matijaša koji se momčadi priključivao u završnici sezone, računa se i na dolazak još nekog od vratara jer delikatno je momčad ostaviti na nekoliko mladih čuvara mreže bez seniorskog iskustva. No, sve su to kombinacije u jednoj vrlo delikatnoj priči vratarskog pitanja koje će biti “vruć krumpir” za novog predsjednika i privremenog sportskog direktora Sašu Bjelanovića.

Linker
20. travanj 2024 06:27