foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
TALENTIRANI VRATAR

PREDODREĐEN ZA VELIKE STVARI Dinamo dugo nije imao ovakvog vratara: 'Za ovo sam radio cijeli život'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 08. svibanj 2016. 11:16

Adrian Šemper, dakle, u Koprivnici prvi je put stao na Dinamova vrata. Uz dosta veliku pompu, najavu, što za sobom uvijek vuče i komentare da se radi o preuveličavanju i pretjerivanju. Jest ili nije - sjetit ćemo se možda Koprivnice jednog dana - ali pred Šempera je stavljen veliki “grumen”, predodređen je da bude “taj”. Nakon Ladića i Butine prvi Dinamov golman standardan reprezentativac. Čak i da bude veći od njih.

Sav je u nogometu

Na tom dečku ne možete vidjeti nervozu, paniku ili euforiju. Nije trtaroš koji će unaprijed razmišljati “što ako primim neki glupi gol”. A bilo ih je takvih u Maksimiru... To je također profesionalac koji “prvi odlazi s tuluma”, vratar koji je u svojoj kategoriji pokazao klasu, obranio “bezbroj” penala, imao vrhunskih obrana. On dodatno radi na sebi, od mentalnog do golmanskog i kondicijskog treninga, cijeli je posvećen nogometu i karijeri. I uza sve to, svi oni koji u Dinamu imaju i najmanjeg pojma o golmanskog problematici tvrde “boljega dugo ovdje nije bilo, on mora postati svjetska klasa”. Sve su to, znači, činjenice, ne pretjerivanja, uz tek malu dozu osobnog dojma. Međutim, sve ono što je bilo do jučer Šemper mora zaboraviti, u Koprivnici je ušao u jedan drugačiji “stroj”.

- Za ovo sam radio cijeli život, ne mogu riječima opisati koliko sam sretan i ponosan, a ovu odluku stručnog stožera shvaćam kao golemo priznanje i nagradu za rad - kazao je Šemper još uoči koprivničke utakmice.

Ta jedna utakmica je tek prva, bit će ih, valjda, još puno u Dinamu. Iako znamo da je već zimus mogao završiti u Chelseaju.

Mladić čiste glave

Ne treba, stoga, nakon Koprivnice vaditi zaključke, ali sad se Šempera gleda drugačijim očima, očekuje se da nastavi s onakvim sjajnim obranama.

- U Dinamu je mladim golmanima najvažnije preživjeti prvi presudan gol koji su primili. A mnogi to ne prežive, već potonu. Ili zato što su labilni, ili zato što klub ne stane iza njih - rekao nam je jedan bivši Dinamov vratar.

Zato i u Maksimiru često otežu s ubacivanjem vratar u vatru, sjećaju se kako je zbog jednog “kiks-gola” protiv Austrije nestao Zelenika, kako je pokojnog Turinu iz Dinama “otjerao” Jelen.

- Vidjet ćete, Šemper nije takav. Tako stabilnog mladića, tako čistu glavu još niste vidjeli - pričaju nam njegovi suigrači, njemu bliski ljudi, treneri iz Dinamove škole.

- Spreman sam za nove izazove, ne bojim se seniorskog nogometa, u novoj sezoni, naravno, očekujem da ću se boriti za veću minutažu - kazao nam je nedavno Šemper.

Sve preduvjete ima da doista bude vrhunski, nije pretjerivanje. Jučer je zakoračio u “novi svijet”, prepun sudbinskih i presudnih golova. Doći će kad-tad neki takav, na njemu je samo da ga preživi, a Dinamu se, sigurno, isplati istrpjeti ga...

Linker
20. travanj 2024 07:02