Ante Cizmic / CROPIX
KOMENTAR JURICE RADIĆA

PREDSJEDNIK HAJDUKA JE POKAZAO DA JE NOGOMETNI LAIK! U četiri dana je tri puta promijenio stav - Kopić je morao otići zbog navijača, Tudor zbog...

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 08. rujan 2018. 01:48

U pet dana toliko preokreta na Poljudu da nam sve kolege zavide. Od najavljene smjene preko potvrde trenera, do prave smjene. Sve u krug i nikad kraja priči s potpisom predsjednika kluba Jasmina Huljaja.

- Lako je vama u Splitu, stalno se nešto događa, imate servirane priče.

Rado bismo se mijenjali, ali eto...

Nažalost, imamo dovoljno iskustva i godina rada da se sjećamo i prvih predsjednika Bijelih od početka HNL-a. Od početka 90-ih nagledali smo se i naslušali ljudi i njihovih priča. Ponekad iskrenih, ponekad demagoško-marketinških, ali rezultat je taj koji sve razgoliti. I način rada, dakako.

Huljaj je u tjedan dana pokazao koliko se ne snalazi u zahtjevnoj ulozi predsjednika Hajduka. Na Poljudu su godinama delikatna vremena, kad pomisliš da je najteže prošlo, onda se najveći problemi tek pojave. Huljaj kao da nije bio svjestan toga. Očito nije navikao na rad pod povećalom javnosti gdje svi potezi dolaze pod “mikroskop”, gdje se svaki razgovor analizira, svaki korak zna. Huljaj je iza leđa Kopiću pregovarao s drugim trenerom (Tudor), što se inače radi u nogometnom svijetu, ali kada je već s tim trenerom dogovorio dolazak, onda je bilo besmisleno opovrgnuti dogovor i vratiti se opciji ostanka aktualnoga stratega.

BENEVENTO, ITALY - APRIL 29:  Coach of Udinese Calcio Igor Tudor gestures during the serie A match between Benevento Calcio and Udinese Calcio at Stadio Ciro Vigorito on April 29, 2018 in Benevento, Italy.  (Photo by Francesco Pecoraro/Getty Images)
Francesco Pecoraro/Getty Images

Zabavljala se javnost s tim povuci-potegni statusom Kopića i taman kada se činilo da se mir uselio u poljudsku svlačionicu, Huljaj je ponovno promijenio odluku. Tudora nije postavio jer je dobio sugestiju kako Tudor traži previše promjena u stručnoj piramidi kluba, a Kopića je potom smijenio zbog navijačkog prigovora.

U oba navrata pokazao je da nema samostalnost ni čvrsti stav. Ako je s Tudorom dogovorio, morao se držati toga bez obzira na sugestije iz Nadzornog odbora ili od nekih drugih savjetnika. Drugo, ako je Kopića potvrdio na klupi, ne može ga nakon jednog dana smijeniti bez obzira tko se na njega požalio.

Zapresic, 260818.
SRC Zapresic
Utakmica 5. kola Hrvatski Telekom 1. HNL,
NK Inter - HNK Hajduk.
Na fotografiji: Zeljko Kopic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
Željko Kopić

Predsjednikova riječ je dezavuirana, njegov kredibilitet bitno oslabljen, a nije ni ozbiljno zakoračio u nogometni svijet. U četiri dana triput je promijenio stav, jer nakon što je Kopića smijenio, ponovno se okrenuo Tudoru. U nekom biznisu koji nije u fokusu javnosti takve promjene stava prođu bez komentara, ali u nogometnom svijetu javnost je bitan korektor zbivanja.

Zbog toga je zanimljivo pitanje s kakvim autoritetom nastavlja Huljaj na mjestu predsjednika Hajduka kada je na startu pokazao da konzumira prava, ali ne obveze i odgovornost koje nosi funkcija predsjednika Hajduka. Iako je Hajduk športsko dioničko društvo, prije svega je nogometni klub, a to je nešto više od “gole” poslovne bilance i knjigovodstvenog računa. Nogomet je temeljna djelatnost Hajduka, a Huljaj je pokazao da je laik na svim razinama funkcioniranja nogometnog svijeta.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 02:25