Nenad Črnko
 Damir Krajac / CROPIX CROPIX
INTERVJU TJEDNA

PREDSJEDNIK ODGOVORIO NA PRIČU O NAJGRUBLJOJ MOMČADI HNL-A 'Ne samo da imamo najviše žutih i crvenih kartona već za nas nije dosuđen nijedan...'

Piše: Toni RoićObjavljeno: 01. siječanj 2020. 23:11

Velikogorički klub vratio se 2018. među hrvatske prvoligaše nakon 24 godine, a u prvoj sezoni osvojio je peto mjesto.

Na istom zimuje i sada, a kada bi ga Gorica i zadržala, to bi u slučaju povoljnog raspleta Kupa na kraju sezone značilo i europsko mjesto, dok svaki viši plasman to isto garantira bez uvjeta.

S 2020. pred vratima, predsjednik kluba Nenad Črnko iznosi svoj pogled na sadašnjost i budućnost kluba koji uspješno vodi od njegova preimenovanja iz Radnika u Goricu ljeta 2009.

Svi se vrtimo u 20 posto

Prethodna, 2018. godina bila je za HNK Goricu povijesna u svakom smislu. Jeste li u 2019. nastavili u željenom smjeru?

- Sam plasman potvrđuje da jesmo, a plasmanom u četvrtfinale Kupa Hrvatske rezultatski smo i premašili 2018. S jedne strane, s obzirom na to da su nam svi govorili da je nemoguće ponoviti rezultatski uspješnu 2018. godinu, moglo bi se zaključiti da smo iznenadili mnoge, no mi smo u svojim planovima ipak očekivali jednu poziciju više na tablici, što s obzirom na bodovnu razliku od drugog do šestog mjesta nije nemoguće ispuniti u proljeće - potvrđuje zadovoljstvo učinjenim predsjednik Črnko.

Velika Gorica, 190419.
Grad Velika Gorica, Nogometni savez Zagrebacke Zupanije i kineska kompanija ZRun Well TonIndustry potpisali su  Sporazum o razumijevanju. Rijec je o prvom koraku prema realizaciji ulaganja kineske kompanije u sportsku infrastrukturu Velike Gorice.
Na fotografiji:    Ervin Kolarec, Nenad Crnko, Drazen Barisic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Što vas je najviše razočaralo, a što najviše usrećilo kada je prva momčad u pitanju? Je li ispadanje iz Kupa doma porazom 1:2 od ipak samo prosječne momčadi Slavena Belupa bilo naročito bolno?

- Uvijek se može više, no je li to realno, to je ipak za dublju analizu, jer preskočiti bilo koji klub koji ima najmanje trostruko veći proračun, iskustvo i veći respekt od vas ipak spada u senzacionalističke planove. Ali kad sve zbrojimo, opet smo gubili planirane bodove na “lakšim” utakmicama, s klubovima iz donjeg dijela, iako su te utakmice lakše samo za one koji nisu probali natjecanje kakvo je HT Prva liga. Tu se, osim Dinama, koji je ipak daleko ispred svih, svi ostali vrtimo u 20 posto i da bi netko pobijedio u takvim utakmicama, mora imati i širinu i biti na maksimumu, a maksimum je jako teško održati u kontinuitetu, točnije nemoguće. Kup nam je itekako drag, ali nije bolan. Da, istina je da je nakon pobjede nad Hajdukom u osmini finala bilo realno očekivati da je Slaven kod kuće prolazan, ali to nije baš lako i pretvoriti u prolaz. Oni su kvalitetna momčad, a pobjeda je dosta sretno otišla na njihovu stranu. Ja osobno uopće nisam bio nezadovoljan, a i ranije sam rekao da smo jedan podvig napravili, tj. dvije pobjede u tri dana nad Hajdukom, i da je drugi teško očekivati te da ako već mogu birati, tada biram pobjedu u prvenstvu, što smo protiv Slavena i ostvarili.

Kakvo je financijsko stanje u klubu, prošle sezone imali ste proračun oko 10 milijuna kuna, za ovu ste najavili duplo više. Je li stanje u blagajni dobro i koliko je klubu ostalo od prodaje Atiemwena i Miye, što bi trebalo biti i javno objavljeno u sljedećem revizorskom izvještaju, za 2019.?

- Da, sve će se vidjeti u izvješću revizije, odnosno na završnom računu. Financijski smo stabilni, plan za 2019. smo realizirali i još uvijek vjerujem da ćemo ga i premašiti, a udio proračunskih sredstava iz lokalne zajednice sveli smo na otprilike malo više od 10 posto, što sam najavio kao dugoročni plan prije nekoliko godina. To samo potvrđuje da je klub trenutno samoodrživ, ali tek se sada ne smijemo opustiti, već moramo biti čvrsto na zemlji i pametno planirati.

Zagreb, 230119.
Gradski stadion Velika Gorica.
Konferencija za medije HNK Gorica, predsjednik Nenad Crnko i izvrsni dopredsjednik Mindaugas Nikolicius.
Na fotografiji: Nenad Crnko.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Može li Gorica financijski bar donekle parirati glavnim kandidatima za Europsku ligu s obzirom na to da trener Jakirović i momčad imaju taj zadatak, a vaši najbolji igrači imaju po dvostruko ili trostruko manja primanja od nekih koji u Osijeku, Hajduku ili Rijeci sjede na klupi ili čak tribini?

- Financijski još uvijek ne možemo parirati Hajduku, Osijeku i Rijeci, ali takve stvari još uvijek kompenziramo manjim troškovima ostalog osoblja. Nemoguće je - a mi to nismo ni očekivali - u nogometu u svega dvije godine izgraditi klub koji će biti samoodrživ ​na duge staze. Naš je plan jasan i sve će se znati nakon prvih pet godina HNL-a; tek ćemo tada znati gdje smo u odnosu na te klubove, a i danas tvrdim da preskočiti nekoga od te trojke možemo samo ako nam oni to svojim pogreškama dopuste. No baš zato nogomet i jest nepredvidiv, baš ga zato i volimo, a na kraju to ne znači da Gorica, bez obzira na financije, ne može nekim svojim drugim kvalitetama biti i ispred financijski snažnijih klubova u HNL-u - optimist je Črnko.

Nitko nas nije ‘kratio’

Nakon utakmice u Osijeku, gdje ste teško oštećeni u porazu od 1:2, digli ste glas na suđenje. Za drugi dio sezone dolazi VAR, koji bi trebao popraviti stvar po tom pitanju, ali i dalje je Gorica klub s najviše kartona u ligi. Je li to samo zbog vašeg stila igre ili ipak osjećate da vas ponekad tretiraju kao neku vrstu “uljeza” koji ozbiljno kvari planove bogatijima i tradicijski moćnijima, što oni nisu očekivali?

- Iskreno, nikad nisam ni pomislio da bi nas netko namjerno “kratio” zbog straha da nekome ne pomrsimo račune. Ne vjerujem u te priče. Problem je što nas dosta često guraju u vrh kao momčad koja igra čvršće od drugih pa kad se to često spominje kroz medije, tada se ponekad znalo dogoditi da su nam pola žutih kartona dodijelili u svlačionici prije utakmice, a ja sam digao glas baš zbog toga. Nismo klub koji će plakati nad tim, rekli smo svoje i stavili točku. Želim samo da kod takvih procjena kriterij bude potpuno jednak na obje strane i vjerujem da će i biti na proljeće. Ne samo da smo klub koji ima najviše žutih i crvenih kartona već smo i klub za koji nije dosuđen nijedan kazneni udarac, a protiv nas je čak dosuđeno čak devet. No više od toga ne želim komentirati. VAR neće utjecati na prekršaje na terenu i procjene opravdanosti žutih kartona, ali sam uvjeren da će u svim ostalim stvarima biti od velike koristi u HNL-u.

Što se konkretno planira u zimskom prijelaznom roku? Javnost najviše zanima Kristijan Lovrić, ali koji su drugi izlazni i potencijalni ulazni transferi mogući?

- Zimski prijelazni rok i nije baš neki mercato gdje možete raditi salto mortale. Imamo svega 25 dana za pripreme i treba biti iznimno pametan u dovođenju pojačanja jer vremena za pripreme i prilagodbu gotovo da i nema. To znači da kad budemo dovodili, cilj je da dovesti kvalitetne igrače koji će sigurno zaoštriti konkurenciju u momčadi, ali nije isključeno da Gorica odradi i pokoji izlazni transfer mimo najavljivanih. Sportski direktor Mindaugas Nikoličius ima moje veliko povjerenje i siguran sam da će on to odraditi izuzetno kvalitetno.

Zagreb, 230119.
Gradski stadion Velika Gorica.
Konferencija za medije HNK Gorica, predsjednik Nenad Crnko i izvrsni dopredsjednik Mindaugas Nikolicius.
Na fotografiji: Nenad Crnko. Mindaugas Nikolicius.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX
Nenad Črnko Mindaugas Nikoličius

Gorica je u kratkom vremenu postala stabilan prvoligaš, napravila je i dva ozbiljna transfera, ali sami ste na HNTV-u potvrdili da je omladinska škola daleko najveći problem jer nemate svojih igrača u kadru osim nekolicine. Kako ponajprije zadržati mlade talente iz turopoljskog bazena da ne odlaze u nominalno jače klubove i kako u budućnosti privući djecu da dođu baš k vama?

Imamo sve više djece

- Mi trenutno nemamo problem privlačenja djece, čak nemamo toliko ni problem zadržavanja kvalitete, koliko nam je problem dosta težak put kroz kvalifikacije do plasmana u 1. HNL. To nam je prioritet i uvjeren sam da ćemo ustrajati, kao što ćemo ustrajati na tome da ojačamo struku u školi kroz još kvalitetnije selekcije. Nadarenu smo djecu počeli zadržavati stipendijskim ugovorima, a isto tako prioritet stavljamo na skautiranja kvalitetnih mladih igrača od 12 do 16 godina te svake godine povećavamo budžet za stipendijske ugovore u nogometnoj školi. Detektirali smo problem i nakon što postanemo stabilni prvoligaš, to je prvi prioritet, ali nije nimalo lagan s obzirom na okruženje u kojem Gorica djeluje.

Najavljena prodaja kluba također je izazvala golem interes javnosti. Svi pitaju tko će biti taj kupac, što on donosi (točnije, koliko), a postoji bojazan da dođe, iskoristi vrijednost igračkog kadra i onda ode. Možete li točno pojasniti proces prodaje? Skupštinari imaju prednost, to se zna, ali vrijednost je zaista mala ako u nju ne ulazi igrački kadar. Kako se zaštititi od potencijalno neozbiljnog kupca?

- Skupština je prije Božića jednoglasno donijela odluku o pokretanju postupka pretvorbe u ŠDD i ovlastila Izvršni odbor kluba da to provede. Sada slijede pravne i administrativne pripreme, razgovor s Gradom o ulasku u vlasništvo, a nakon toga pokretanje postupka. Za sve treba vremena pa je logično da u ovom trenutku ne možemo točno predvidjeti kada će to biti. Ako Grad Velika Gorica ne bude imao interes postati većinskim vlasnikom, naša je želja da u većinsko vlasništvo uđu naši sadašnji partneri iz Litve. Oni su dosta uložili u klub, iznimno su korektni i ne ulažu samo da bi zaradili, već su u ove dvije godine pokazali da ulažu da bi u Velikoj Gorici ostali duže i njihovi ciljevi ulaganja ni dosad nisu bili samo igrači već i infrastruktura, koja je u vlasništvu Grada i koja će kao takva zauvijek i ostati u vlasništvu Grada Velike Gorice. Što se tiče potencijalno neozbiljnog kupca, ne vjerujem da će se takav uopće pojaviti. Takve su stvari možda i moguće kod klubova koji su “očajni”, odnosno klubova koji su u velikim dugovima i prodaju se za jednu kunu, a Gorica je ipak ozbiljan klub. Procjena vrijednosti kluba, odnosno način na koji se ona vrši, zakonski je propisana i to ne mogu promijeniti ni ja ni Skupština kluba.

Ima i onih koji pitaju zašto se klub uopće prodaje ako je uspješan i bez dugova, počeli su i već spominjani transferi, a gradska vlast svake godine u HNK Goricu ulaže sve više novca te je u vlasništvu stadionske infrastrukture, u koju je u samo ove dvije godine uloženo preko 10 milijuna kuna.

- Ti koji postavljaju takva pitanja ne razumiju definiciju gospodarskog rasta kroz ulaganje kapitala. Transferi danas jesu, ali možda ih neće biti sljedećih pet godina. I što tada? Nama treba sigurnost u budućnosti, kad transfera neće biti. A vjerujte, doći će i ti dani i tada treba imati nekoga tko sa strane ima dovoljno kapitala da održi život kluba. Istina je i da gradska vlast ulaže u stadionsku infrastrukturu i to je logično jer se ta infrastruktura ne prodaje i ona će zauvijek tu ostati, ali i Gorica je u posljednjih pet godina uložila gotovo 7 milijuna kuna u infrastrukturu pa to ne stavljamo kao argument ucjene ni prema jednoj strani. Da bi nešto funkcioniralo, treba nam razumijevanje i sinergija, a mi to imamo. Rekao sam na početku da smo došli u udjelu gradskih proračunskih sredstava došli na nešto više od 10% u odnosu na ukupni proračun kluba. Mi bismo bili najsretniji da nas u cijelosti kupi Grad i da negdje sa strane spremi 50 do 100 milijuna kuna za zlu ne trebalo. U nogometu je teško dugoročno planirati, a smatram da, želimo li barem pokušati nametnuti Goricu rame uz rame s Osijekom, Rijekom i Hajdukom, koji su se odavno pretvorili u dionička društva, to moramo napraviti i mi. Prijašnje su godine potvrdile da su sve naše procjene i poslovni potezi išli u korist kluba. Stranom kapitalu ne treba zatvarati vrata i ako to rade klubovi u ligama Petice i mnogo bogatijim zemljama u Europi, zašto bismo mi žmirili na to? Kroz plaćeni porez želimo Gradu i Županiji vraćati više novca no što se godišnje ulaže u klub iz gradskog proračuna, a mi smo već danas jako blizu tog cilja!

Koliko osobno još kanite biti predsjednik kluba s obzirom na proces pretvorbe i s obzirom na budućnost Gorice?

- Zasad kanim biti predsjednik sigurno do isteka mandata 2022. godine. Dalje ćemo vidjeti što će se i kako razvijati, ali o tome trenutno ne razmišljam, odnosno moguće je i ranije, ako slučajno ispadnemo iz Prve HNL, jer sam prije 20 godina sam sebi zadao rok kad ću se povući. To je još u Poletu iz Buševca bilo ispadanje iz nekog ranga, a to se još nije dogodilo, od tadašnjeg sedmog ranga natjecanja pa do današnjeg prvog u Gorici. Čvrsto stojim na nogama i znam da i nakon pretvorbe trebam klubu iz mnogo razloga, tako da je gotovo sigurno da ću ostati i nakon isteka mandata.

Svi zajedno vjerujemo

​Kako prognozirate razvoj Gorice u sljedećih tri do pet godina? Hoće li rasti i postati europski klub ili ostati u prosjeku sredine 1. HNL?

- Budućnost Gorice gledam potpuno jednako kao što sam to gledao i prethodnih 20 godina. Uvijek tražim prostor za napredak i postavljam sebi, klubu i svima oko sebe jasne ciljeve, a oni se svode na poboljšanje u odnosu na prethodnu sezonu. Zasad nam dobro ide. Europa je san, ali nije ni imperativ ni ultimatum, ali, vjerujte, dovesti ovaj klub u Europu ogroman je pothvat, za mene osobno ravan prvom slijetanju na mjesec. Tvrdim i danas da nije nemoguće, i svi zajedno vjerujemo u to, da u klubu u kojem se točno zna tko što radi, u kojem se nitko nikome ne miješa u posao i koji ima odlično posloženu sportsku politiku i odličnog sportskog direktora, skaute i struku ništa nije nemoguće. Bez obzira na financijske zaostatke za konkurencijom - odlučno je i samouvjereno završio predsjednik Gorice Nenad Črnko.

Velika Gorica još je uvijek jedini kandidat za nacionalni stadion

Nacionalni stadion u Velikoj Gorici i Kinezi. U travnju ove godine vrlo je pompozno potpisan ugovor o suradnji, ali malo je dogovorenog zaživjelo. Radi li se na tome išta i dokle se došlo? Na HNTV-u ste rekli da su veliki interesi u igri i da Vlada i čak EU o tome raspravljaju, ali javnost zanima jesu li sada šanse za izgradnju veće ili manje od onih koje su bile kada je posao načelno dogovaran.

- Šanse nisu ništa manje od dana kada smo potpisali sporazum. Mi smo ga mogli potpisati ili ne potpisati. Rekli smo tada da smo mi sa svoje strane sve odradili i da ama baš ništa više nije u našim rukama. Kontakti i razgovori postoje, sve je dalje na višim instancama i Velika Gorica je još uvijek jedini kandidat za nacionalni stadion - otkriva Črnko.

Velika Gorica, 190419.
Grad Velika Gorica, Nogometni savez Zagrebacke Zupanije i kineska kompanija ZRun Well TonIndustry potpisali su  Sporazum o razumijevanju. Rijec je o prvom koraku prema realizaciji ulaganja kineske kompanije u sportsku infrastrukturu Velike Gorice.
Na fotografiji:    Ervin Kolarec, Nenad Crnko, Drazen Barisic, Jiang Yu, Zhenwei Li.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Linker
19. travanj 2024 04:17