Foto: Tom Dubravec / CROPIX
DANAS SLAVI 42. ROĐENDAN

PREKID PRVENSTVA UVELIKE ĆE POREMETITI TUDOROVU VIZIJU HAJDUKA Evo zašto treneru 'Bijelih' prisilna stanka nije nimalo dobro sjela

IGOR TUDOR Hajdukov trener danas će u krugu obitelji proslaviti 42. rođendan
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 16. travanj 2020. 18:14

Igor Tudor danas slavi 42. rođendan. Proslavit će ga tiho, u krugu obitelji, što mu neće biti nimalo čudno, jer tako je rođendane slavio i prije pojave koronavirusa. Na terenu ga najčešće gledamo iznimno vrućeg i neukrotivog karaktera, ali izvan njega Hajdukov je trener klasičan obiteljski čovjek koji ima svoj krug prijatelja i nema nikakvu potrebu biti dio celebrity svijeta.

Kad je sredinom ožujka odlučeno da se prvenstvo prekida, Tudor se povukao u potpunu medijsku izolaciju, nema mu ni traga ni glasa. Sa svojim prijateljima, dakako, stalno komunicira, nogomet je uvijek na meniju, iako utakmica nema. Međutim, Tudor analizira ono što mu je momčad odigrala i pokušava pronaći način da bude bolja kad se prvenstvo nastavi. U svibnju, lipnju ili kada već...

Tjelesna razina

Prekid mu je naizgled dobro došao jer Hajduk je u zadnje tri odigrane utakmice osvojio tek bod (0:0) na gostovanju kod Osijeka, dok je protiv Dinama (0:2) i Rijeke (0:2) pretrpio dva uvijek bolna poraza. U tri utakmice njegova momčad nije zabila gol, s tim da je u posljednjoj protiv Rijeke izgledala poražavajuće slabo, čak i fizički nemoćno. Što je Tudora sigurno jako pogodilo, jer poznat je kao trener koji dobar dio nogometne taktike zasniva baš na energetskoj igri svoje momčadi.

Prekid zbog pandemije stoga trenerski nije mogao dobro leći Tudoru. Igrači su mu u kućnim karantenama boravili punih mjesec dana, tek su ovaj tjedan krenuli s individualnim treninzima. Trebat će im dosta vremena da tjelesnu razinu dovedu do maksimalnih granica, a o nogometnima je još rano i pričati, jer tko zna kada će uopće moći odrađivati zajedničke treninge. Kad se prvenstva napokon nastave te iste tjelesno, ali i psihološki vjerojatno nedovoljno pripremljene igrače čekat će pakleni ritam utakmica, kako bi se prvenstvo do konca srpnja nekako privelo kraju. U takvom stanju teško će Tudor provesti svoju ideju totalno okomitog i brzog nogometa.

Uza sve to već je sada jasno da će se sve te utakmice igrati bez prisustva gledatelja, što impulzivnom treneru poput Tudora nikako ne paše. A poglavito nogometu kojeg zastupa, jer malo je koji igrač u stanju juriti sto na sat okružen kazališnom atmosferom oko sebe.

Na sve to treba dodati i mogućnost zategnutih odnosa na relaciji klub - igrači zbog pregovora o smanjenju plaća koji su upravo u tijeku i koji se uvijek mogu odužiti, čemu smo danima svjedočili u Maksimiru.

Na Hajdukovu sreću, Brbić i Stanić ne moraju se brinuti za Tudora i njegov ugovor. Iako se zimus odrekao bogatog “kolača” koji je svaki mjesec dobivao kao trener Udinesea, iako je potpisao za iznos koji je daleko manji od njegove tržišne vrijednosti, teško je zamisliti Tudora da klubu pravi probleme u pregovorima.

Njegovo je hajdučko srce jednostavno preveliko...

KAD SU ROĐENI HNL-TRENERI

Ivica Kulešević 31.10.1969.

Samir Toplak 23.04.1970.

Nenad Bjelica 20.08.1971.

Valdas Dambrauskas 07.01.1977.

Goran Tomić 18.03.1977.

Igor Tudor 16.04.1978.

Tomislav Stipić 01.08.1979.

Simon Rožman 06.04.1983.

Ivan Prelec 24.07.1987.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. travanj 2024 11:56