Jakov Prkic / CROPIX
DRUGA MOMČAD PROLJEĆA

PREPOROD HAJDUKA KOJI NAPADA TITULU DOPRVAKA Klupske legende složne: 'Bijeli mogu do drugog mjesta, ovo sada izgleda kao pjesma'

PREPOROD BIJELIH Ovoga proljeća hajdukovci su pobjegli Lokomotivi i Gorici, sustigli Osijek na trećem mjestu tablice i tu ne namjeravaju stati
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 26. travanj 2019. 00:30

Na Poljudu optimizam raste. Prije mjesec dana pričalo se o Europi, sanjalo nastup u ljetnim kvalifikacijama, a danas se Europa drži gotovim poslom. Jer, Hajduk ima tri boda ispred Lokomotive i bolji međusobni omjer. Bijeli su pobjegli Lokomotivi i Gorici, sustigli su Osijek na trećem mjestu i tu ne namjeravaju stati.

Odlična proljetna forma zalog je tom optimizmu i logičnim se postavlja pitanje može li Hajduk dohvatiti drugo mjesto koje trenutno drži Rijeka sa “plus šest”?

- Jasno je da može - u startu će Nenad Pralija, nekoć veliki igrač Bijelih iz sredine 1990-ih koji je osvajao i naslov prvaka s Hajdukom. Ali, Hajduk od 2012. nije bio na drugoj poziciji. Još jedna negativna tradicija stoji na leđima Bijelih. Prošle subote prekinuli su domaći niz bez pobjede nad Rijekom koji je započet u vrijeme otkad su se Bijeli preselili na treću poziciju u HNL-u.

Dugopolje, Split, 301018.
Stadion Hrvatskih vitezova.
Utakmica U 17  reprezentacija izmedju  Hrvatske i Andore.
Na fotografiji: Nenad Pralija, Petar Krpan.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
Foto: Vojko Basic / CROPIX
Nenad Pralija

- Tradicije i postoje da se ruše, pokazala je to i utakmica s Rijekom. S obzirom na to u kakvoj se formi nalazi momčad Hajduka i kakvu formu drže konkurenti, smatram da nije nerealno očekivati da se Bijeli popnu i do druge pozicije. Rijeka je u najboljoj situaciji, a proljetni rezultati jasno govore da je Hajduk najozbiljniji konkurent - nastavio je Pralija.

Razlozi za optimizam

Hrvoje Vejić, još jedan iz plejade trofejnih veterana, kapetan koji je dvaput s Hajdukom stizao do naslova pobjednika u prvenstvu, mišljenja je da je samopouzdanje Oreščaninove momčadi veliki zalog optimizmu.

- Treba svima čestitati na sjajnom proljetnom rezultatu. S obzirom na to gdje smo bili, ovo izgleda kao pjesma. Pogotovo kada se pogleda zadnja utakmica s Rijekom. Ima u Hajdukovoj igri puno razloga za optimizam, jer igra je ono što me najviše raduje. Na početku proljeća su se skupljali bodovi, međutim jedan opći dojam nije bio tako dobar kao danas. Pogotovo nakon prošlotjednog jadranskog derbija gdje je Hajduk impresionirao rezultatom, ali posebno i uvjerljivom igrom.

Raspored je također saveznik Bijelih, jer hajdukovci imaju nakon Gorice seriju od četiri susreta (Inter, Belupo, Rudeš, Istra) u kojima su ove sezone rijetko ispuštali puni plijen.

- Bila bi šteta da se nekim posrtajem u takvim dvobojima pokvari plasman, ali forma i, ponavljam, samopouzdanje, na visokoj su razini. I zato vjerujem da Hajduk može do drugog mjesta na kraju sezone, ma koliko prednost Rijeke od šest bodova izgledala velika u ovom trenutku. Momčad se neće opustiti, jer nema razloga za opuštanje. Činjenica je da još i Europu moraju potvrditi, ali igrom koju su prikazali protiv Rijeke i serijom proljetnih nastupa Hajduk može napasti drugo mjesto - kazao je Vejić, negdašnji središnji branič Bijelih.

RASPORED KONKURENATA ZA DRUGO MJESTO

RIJEKA (56)

RUDEŠ, Istra 1961, DINAMO, Osijek, LOKOMOTIVA, Slaven Belupo

HAJDUK (50)

Gorica, INTER, SLAVEN BELUPO, Rudeš, ISTRA 1961, Dinamo

OSIJEK (50)

DINAMO, Slaven Belupo, Lokomotiva, RIJEKA, Gorica, INTER

S obzirom na to da Bijeli ne ovise samo o svojim rezultatima, upitali smo potom Praliju gdje vidi mogućnost posrtaja Rijeke i kakve su šanse Osijeka.

Split, 250814.
Pomocni stadion HNK Hajduka na Poljudu.
3. HNL, 1. kolo, utakmica  HNK Hajduk B - NK Junak Sinj.
Na fotografiji: Hrvoje Vejic.
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Hrvoje Vejić

- Hajduk se na proljeće potvrdio kao kvalitetna momčad koja ima kontinuitet igara i zato smatram da neće posustati na samom kraju sezone. Ključna utakmica za Hajdukov pohod prema drugom mjestu svakako bi mogla biti ona između Rijeke i Osijeka dva kola prije kraja. Uz to, Rijeka dočekuje Dinamo koji igra ozbiljno do kraja sezone bez obzira što je već proslavio naslov prvaka. Neće Riječanima biti lako ni protiv Lokomotive koja nije odustala od europskih ambicija. Raspored Rijeke je puno teži, ali Hajduk se primarno mora bazirati na svojim utakmicama počevši već od subote protiv Gorice. Znam da ne stvaraju kalkulacije, da idu iz utakmice u utakmicu, i takav pristup ih je i doveo do te situacije da danas pričamo o drugom mjestu. Da je netko takvu priču pokušao kreirati na početku proljeća, rekli bi da ‘priča nebuloze’, ali Hajduk je napravio odličan posao. Osijek je puno propustio proljetos i nije pokazao uvjerljivost, podatak da su uzeli čak 11 bodova manje od Hajduka u drugom dijelu sve govori - poručio je Pralija uz naglasak:

- Čak i ako ne osvoji drugo mjesto, za Hajduk je bitno držati visoki nivo forme i pripremati momčad za sljedeću sezonu. Jer, ako nastave u ovakvom ritmu i sljedeće godine, bit će to Hajduk koji će se ozbiljno uključiti u borbu za sam vrh.

Ali o tome ćemo pričati sljedeće godine. Za sada je razvidno da Hajduk šest kola prije kraja ima dobru situaciju, može napasti i drugu poziciju.

Jasno, do takvog uspjeha Bijeli mogu samo pobjedama, a upravo su nas na takve rezultate i navikli ovog proljeća. Uspiju li do Maksimira nastaviti pozitivan niz i upisati seriju od pet pobjeda, s 15 bodova stavili bi hajdukovci pred Rijeku veliki izazov.

Dvije lakše utakmice u rasporedu slijede Riječanima, a potom ih čeka trolist Dinamo - Osijek - Lokomotiva. Nimalo lagana zadaća, ali još uvijek su Riječani gospodari svoje sudbine, premda je Hajduk prošle subote u jadranskom derbiju pokazao koliko je željan pobjeda i napretka na ljestvici. Odavno Hajduk nije izgledao tako dobro kao ovog proljeća, zato su navijački apetiti porasli i optimizam probija sve limite.

TABLICA FORME

Hajduk uvjerljivo druga najbolja momčad proljeća

Pobjedom protiv Rijeke potvrdio je Hajduk da je nakon Dinama najbolja momčad proljeća. Zagrepčani su u 12 kola ispustili tek dva boda u remiju s Lokomotivom, imaju gotovo nestvarnih 94 % osvojenih bodova. Hajduk je drugi s odličnim učinkom od 75 % s pet bodova više od treće Rijeke, osam od Gorice, jedanaest više od Lokomotive i Osijeka.

U drugom dijelu sezone Bijeli su upisali samo jedan poraz (Dinamo), dok su triput igrali neriješeno (Rijeka, Gorica, Osijek). Više su bodova uzeli u 12 utakmica proljeća nego u 18 kola prošle jeseni. I to čak četiri boda više, što dovoljno govori koliko se toga propustilo u prvom dijelu sezone. Ali, ako je suditi po proljetnoj formi i učinku konkurencije, Hajduk ima realne temelje optimizma.

Pokazatelj dobre forme Hajduka jest i podatak da su Bijeli u posljednjih pet dvoboja primili samo jedan pogodak. U 450 minuta igre Hajduku je zabio samo Mario Gavranović u pobjedi Dinama na Poljudu, dok je mreža Josipa Posavca ostala čista u susretima s Rudešom, Osijekom, Lokomotivom i Rijekom. Ukupno su Bijeli ovog proljeća u 12 utakmica primili 4 pogotka s naglaskom da je u osam susreta Posavec sačuvao svoju mrežu. Gol-razlika je uvjerljivih 16:4, dok je, primjerice, Rijeka u istom razdoblju ostvarila omjer 25:15. Nije gol-razlika presudna, ali nogomet se danas primarno temelji na kvalitetnoj obrani, a Hajduk je ovog proljeća primio najmanje pogodaka u HNL-u, jer i lider Dinamo ima jedan više, pet primljenih zgoditaka.

Rezultati by SofaScore

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 21:43