CROPIX
HNL BODOMJER

PRIČA O DINAMOVOJ SUPERIORNOSTI U HRVATSKOJ GOTOVO JE NEVJEROJATNA Modri su u posljednjih 14 sezona bolji od Hajduka za 296 bodova, a od Rijeke za 280

DINAMO Aktualni i novi prvak u Koprivnici samo potvrdio priču o dominaciji i superiornosti u HNL-u
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 25. travanj 2019. 13:29

Dinamo je u Koprivnici osvojio još jedan naslov prvaka Hrvatske. Davno je sve već bilo jasno, trebalo je samo potvrditi priču o modroj dominaciji i superiornosti. Ona je u hrvatskim okvirima gotovo nevjerojatna. U posljednjih 14 sezona, ZG klub je 13 puta osvajao titulu, samo je Rijeka u sezoni 2016./17. uspjela prekinuti taj fantastični niz.

Sve je počelo nakon one sezona 2004./05. kad su Modri ispali u “ligu za bedaka”, kad su bili predmet ismijavanja. Tada su se u Maksimiru posuli pepelom i odlučili na zgarištu nogometne kuće koja je izgorjela do temelja sagraditi novu ultra modernu zgradu. Napravili su plan, savršeno se organizirali, nisu ciljali samo kratkoročni uspjeh, već priču koja će trajati dugotrajno. U tome su uspjeli, makar je bilo teških trenutaka, problema s dijelom navijača koji nisu bili sretni s načinom vođenja kluba.

Prirodno i normalno

Sve to vrijeme dominacije u HNL-u često su nad Maksimirom bješnjele oluje koje su bile provocirane i nekim lošim europskim rezultatima, pogotovo u skupinama Lige prvaka, kad su uvjerljivi porazi destabilizirali domaći pobjednički hod. Mnogi su se naslađivali tim europskim neuspjesima, nazivali su Dinamo “kantom za napucavanje”. Utjecalo je to sve i na maksimirsku vrhušku koja je u tom razdoblju tražeći izlaz iz europskom donjeg doma često mijenjala trenere.

SN

Kad pogledate koliko su Modri promijenili trenera od sezone 2005./06. kad su krenuli u rekonstrukciju, ispada da je ovo toliko suvereno razdoblje u kojem se pokorila domaća nogometna scena zapravo bilo - neuspješno!? Naravno da nije, ali u plavom domu su od početka izgradnje moćnog kluba počela ciljati Europa. Modri su davno prerasli okvire HNL-a, nakon nekog vremena naslovi prvaka postajali su obični radni dan, nešto što se podrazumijeva, što je prirodno i normalno.

Nema euforije

Sada kad su uzeli uvjerljivo još jedan, diskretno su proslavili u Koprivnici, onako kako su se uglavnom i slavili sve te silne titule. Navikli su se, pa kako god to čudno zvučalo, kad postanu prvaci Hrvatske, na licima svih možete vidjeti samo lagani smiješak, nema euforije i ludih veselica. Modri su prerasli domaća slavlja.

Ove sezone pod trenerom Nenadom Bjelicom dostigli su ono što su zapravo ponajviše gađali svih ovih godina. Postali su europski bitni faktor. Nakon gotovo 50 godina izborili su europsko proljeće, igrali su osminu finala Europske lige i to je, iako se treba poštovati još jedan naslov prvaka, najveći doseg Dinama, kruna onoga što je započelo sezone 2005./06.

A kolika je modra dominacija u hrvatskim okvirima najbolje će poslužiti ovi podaci. Svi znamo da su najveći suparnici Dinama dobro znani, to su Hajduk i Rijeka. Bez obzira što se Majstori s mora opterećeni svojim problemima svih tih godina imali jaku silaznu putanju, jasno jest da se tretiraju kao najveći suparnik modrog kluba. Tako će biti uvijek, iako je Rijeka preuzela ono drugo mjesto do šampionskog Dinama. Dakle, u posljednjih 14 sezona, uključujući i trenutačnu bodovnu razliku, Dinamo je bolji od Hajduka za 296 bodova!? Gotovo nevjerojatno, zar ne? Do konca ove sezone možda se brojka “prevali” i preko 300.

A kad je u pitanju Rijeka razlika je tek neznatno manja, iznosi 280 bodova.

Najveću razliku u odnosu na Splićane Modri su arhivirali u sezoni 2014./15. kad su im na kraju prvenstva pobjegli 38 bodova, a kad se radi o Riječanima, u sezoni 2006./07. imali su na koncu čak 50 bodova viška.

Pitanje konkurencije

Trenutačno u ovom prvenstvu koje je već osvojeno, Modri su ispred momčadi Igora Bišćana 23 boda, a ispred one Siniše Orešćanina 29.

Definitivno, Dinamo nema konkurencije u HNL-u, pitanje jest hoće li je uopće imati u budućnosti.

Rezultati by SofaScore

Linker
18. travanj 2024 13:05