Tom Dubravec / CROPIX
NOVA KADROVSKA KRIŽALJKA

PRIČE O SMJENI PADAJU U VODU, TRENER KOJI JE SRUŠIO DINAMOVU DOMINACIJU NE DOLAZI NA POLJUD To što je Damir Burić napravio, ne pamti su 68 godina

HAJDUK Povratak mira na Poljud nakon dobivanja Osijeka, u kancelarijama se slaže križaljka za sutra
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 14. studeni 2019. 16:20

Sve stane u 90 minuta nogometa, i tuga i sreća. Oduševljeno je Poljud proslavio pobjedu nad Osijekom, kao da se u trenutku zaboravilo koliko se kritike sručilo na Burića proteklih tjedana. Ali, jedna pobjeda sve promijeni, prekrije i velike vijesti koje su tresel Poljud zadnjih dana.

Lakše diše

Bez sportskog direktora Hajduk je pobijedio Osijek ušavši u mirnije razdoblje. Burić lakše diše, premda se kako sam reče “ništa nije promijenilo”. I to je istina, jer pritisak će biti već od prve sljedeće utakmice. Ali, nije Burić više glavna tema vječnih kadrovskih premetaljki na Poljudu.

Tim više što su igrači izrazili jedinstvenu podršku treneru, stoga svi oni koji su držali da je Burić spreman za “odstrel” morat će se naoružati strpljenjem. Jer, kada igrači stanu iza trenera, a momčad naniže osam uzastopnih domaćih pobjeda, onda nema smisla više pričati o treneru. Uostalom, zadnji put u svojoj povijesti Hajduk je osam pobjeda na domaćem travnjaku imao davne 1951. Prije 68 godina! Zato o treneru više nema rasprave s pitanjima statusa, može se tek razgovarati o igri momčadi, o dosezima pojedinaca.

Dok je Burić neupitan, sasvim je otvoreno pitanje što će biti sa sportskim direktorom. Odlaskom Bjelanovića krajem prošlog tjedna, otvorila se atraktivna pozicija. Puno je onih koji bi se rado uhvatili mjesta sportskog direktora na Poljudu, ali rijetki su spremni odgovoriti zahtjevima. Tri su opcije trenutno u igri, premda je temelj svake priče činjenica da se Brbiću trenutno ne žuri previše. Među tri opcije najzanimljivija je Burićevo ponovno preuzimanje obje funkcije, i trenerske i one sportskog direktora, čime bi postao menadžer engleskog tipa.

Istom je stazom već koračao u proljeće 2016. Nije dobro završilo...

- Dobio sam otkaz, a dva mjeseca sam podnosio kompletnu odgovornost. Otkaz je došao kao nagrada. Da, bili su to nezaboravni trenuci - odgovorio je Burić uz dosta sarkazma.

Opcija “Burić engleski menadžer” aktualnom bi treneru pružila najšire ovlasti, ali pitanje je može li model s Otoka zaživjeti na Poljudu. Da trener bude jedini koji dovodi igrače, da podnese kompletnu odgovornost...

U drugoj domaćoj kadrovskoj opciji iz sjene izlazi ime Bore Primorca. Precizno smo naglasili “iz sjene izlazi”, jer Primorac je trenutno šef Akademije, vodi omladinsku školu i daleko je od očiju javnosti. Njegov rad nije toliko podložan navijačkoj analizi, uostalom, tek je nekoliko mjeseci na Poljudu i trebat će vremena i vremena da se njegov rad dovede u situaciju kada se može realno ocijeniti. S preuzimanjem funkcije sportskog direktora Primorac bi u ruke dobio kompletnu struku. od vrha do dna. Opcija je to koja se ozbiljno spominje, ali ipak nitko ne može reći koliko je zaista blizu realizacije.

Različiti profili

Za kraj, nakon Burića i Primorca, na red dolazi i rješenje iz “vanjskog svijeta”. Krešić, Anderson, Vučević i Bjelanović bila su četiri sportska direktora koja je dosad birao Brbić radeći u Hajduku. Među njima nema poveznice, različiti su profili, stoga se po dosadašnjem izboru ne može pronaći idealni profil. Spominjao se i Matjaž Kek kao opcija, ali više kao trener i sportski direktor, međutim ostankom Burića, iza kojeg Brbić stoji istom snagom kojom drži i svoj mandat, nije realna nikakva priča oko angažmana aktualnog izbornika Slovenije.

Ali, već smo rekli, ne žuri se Brbiću, ima Burića i Primorca s kojima može pripremiti zimski prijelazni rok, a sportskog direktora na papiru lako može imenovati...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 14:43