Damir Krajac / CROPIX
HAJDUKOV JUNAK

PRIJE MJESEC DANA PREBAČEN U HAJDUKOVU DRUGU MOMČAD, DANAS GA SLAVE Dojučerašnji 'čovjek-slučaj' prerastao u apsolutnog junaka i podsjetio na legendu

Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 23. studeni 2019. 16:34

U Hajdukovoj će se povijesti datum 22. studenoga od petka nazivati - Danom Marina Ljubića! Mogu na Poljudu taj dan obilježiti i internim praznikom, neradnim danom, budući da je ovaj 22-godišnji vratar čudesnim obranama spasio splitsku momčad od teškoga poraza u Maksimiru. Malo je kad neki vratar bio na takvoj "streljani" u prvih 20-ak minuta kao Ljubić u ovome derbiju, dojučerašnji "vratar slučaj" tako se prometnuo u Hajdukova spasitelja i neprijeporno je najzaslužniji što je Hajduk ostao neporažen u Maksimiru, iako je teško živio i disao većim dijelom dvoboja.

Još prije mjesec dana Ljubić je bio prebačen u drugu momčad, jer nije želio s Hajdukom potpisati višegodišnji ugovor za "kikiriki". Njegov je vratarski put u Hajduku sličan onome sadašnjeg vratara Lokomotive Ive Grbića, koji je također bio degradiran i bačen u kut nakon što nije produžio vjernost sa Splićanima za "sitniš" prije isteka ugovora. Grbić je bio tvrdoglav, uporan, nije se dao prevariti, pauzirao je pola godine i sad je, nakon sjajnih obrana u klubu s Kajzerice, u najozbiljnijim planovima izbornika Zlatka Dalića kao alternativa Dominiku Livakoviću.

Zagreb, 221119.
Stadion Maksimir.
Nogometna utakmica HT Prva liga, 16. kolo, GNK Dinamo - HNK Hajduk.
Na fotografiji: Nikola Moro
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX CROPIX

Zanimljivo, Grbić je Ljubiću krizmani kum i kumče je imalo dobru školu u slučaju svoga kuma. Bio je spreman na sve, prihvatio je i odlazak u drugu momčad, no nakon nove ozljede Posavca, Hajduk je opet bio u velikom problemu s vratarima i naprasno je Ljubić vraćen u udarnu postavu!

I odjednom se prometnuo u splitskoga junaka, podsjetivši nas na još jednog Hajdukova vratara, koji je veliku karijeru najavio baš u derbiju s Dinamom u Maksimiru! Bio je to Stipe Pletikosa, koji je svoju utakmicu karijere imao u svibnju 1999. godine. Debitirao je za Hajduk i nevjerojatnim je obranama, u utakmici nalik ovoj, donio gostima bod, završilo je također 1:1 rezultatom. E sad, hoće li Ljubić napraviti karijeru poput Pletikose, to nitko ne može reći. Ali u petak je briljirao na vratima, izludio je Dinamove napadače i njemu idu sve zasluge za remi i osvojeni bod.

Teško je i opisati kakve sve prilike Dinamo nije iskoristio, a svaka nova obrana samo je jačala Ljubićevo samopouzdanje. A kad se vratar razbrani, onda mu je gotovo nemoguće zabiti gol. Uostalom, unatoč silnim šansama, Plavi nisu svladali Ljubića, nego je to učinio njegov srednji branič, nespretnim udarcem glavom nakon udarca iz kuta. Nogomet je u Maksimiru opet ispisao jednu od svojih nezaboravnih priča, iznova se potvrdilo nepisano pravilo da se propuštene prilike kažnjavaju. Plavi su, posebno u prvom dijelu, "masakrirali" goste igrom, ali to semafor nije pokazivao, rezultat nije iskazao svu tu silnu nadmoć domaćina. Poglavito zahvaljujući sjajnom Marinu Ljubiću, Supermanu na splitskim vratima...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 20:32