CROPIX
KAO DA JE BILO JUČER

PRIJE MJESEC DANA SLAVILA SE VELEBNA POBJEDA U JADRANSKOM DERBIJU, A DANAS... Igrači u odvjetničkim uredima, a prvom operativcu slijedi - mirovina

RIJEKA U očekivanju pristanka momčadi na nove uvjete, bit će i promjena u vodstvu kluba
Piše: Orlando RivettiObjavljeno: 08. travanj 2020. 21:44

Rujevica je sablasno pusta. Prije točno mjesec dana bila je mjesto radosti i veselja. Slavila se pobjeda nad Hajdukom... Izgleda kao je to bilo davno. Za navijače, ali i za nogometaše Rijeke koji su mjesec dana u kućnom pritvoru. Neki su naručili neke dodatne sprave za vježbanje, drugi - odvjetnika.

U očekivanju “bijelog dima” s Rujevice, pristanka igrača da im se isplaćuje jedna trećina plaće, dok bi drugu trećinu dobili u neka bolja vremena, šest mjeseci nakon to krene natjecanje. Jednu trećinu morali bi oprostiti na oltaru koronavirusa...

- Nemamo još kompletnu sliku, znat ćemo sve za nekoliko dana. Dobili smo puno potvrdih odgovora, jedan dio igrača analizira prijedlog sa svojim odvjetnicima. Nikoga ne požurujemo, znamo što moramo napraviti da bismo preživjeli do nove godine. Tko ne pristane na nove financijske uvjete imat će rezervnu opciju, razgovor oko raskida ugovora - rekao je Mišković.

Dvije tisuće eura bit će najmanja “mjesečna rata”, a najveća pet tisuća eura. Trener Simon Rožman prvi je prihvatio nove uvjete jer, kako tvrdi, na Rujevicu nije došao zbog novca, ali je tražio da njegovi suradnici nemaju plaću ispod dvije tisuće eura...

“Mozak operacije” je Ivan Mance, zamjenik sportskog direktora Srećka Juričića. Mance je prije šest godina odlučio prekinuti vratarsku karijeru i raditi nešto pametnije. Pogodio je. Danas je čovjek od Miškovićeva povjerenja. Uskoro je postati prvi operativac, naslijediti svog šefa Srećka Juričića, koji je u 66. godini i odlazi u - mirovinu. Juričić ulazi u klupski “board”. Pitanje je samo u kojoj ulozi. Dopredsjednika zaduženog za struku, dakle nastavak onoga što je radio osam godina, od prvog dana Miškovićeve vladavine, ili će dobiti VIP počasnu ulaznicu kao - fikus.

Juričić (66) i Mance (37) dobro su surađivali, radili dobar posao. Obojici je “tata” bio Miroslav Blažević. Juričića je Ćiro trenirao osamdesetih godina prošlog stoljeća kada je Rijeka igrala s Juventusom, a Mance je branio za Varteks 28. svibnja 2005. godine na Poljudu kada su mu Splićani uvalili šest komada (6:0) i postali prvaci Hrvatske. Ćiro je bio trener Varteksa do kraja utakmice, navečer ga je Štimac najavio kao novog trenera Hajduka!

Mance je ispekao zanat sportskog direktora. Učio je od najboljeg - Juričića.

Mance kao Monchi (Ramon Rodriguez Verdejo), legendarni sportski direktor Seville, koji se prošle godine vratio nakon što je dvije sezone proveo u Romi. Za njega je Roma morala platiti odštetu... Zajedničko im je što su obojica bili vratari. Osim onog najvažnijeg - sposobni su.

Nakon novih mjera stezanja remena na Rujevici će, tvrdi Damir Mišković, trebati 450.000 eura mjesečno samo za “hladni pogon”, dok ne počne natjecanje. Najteži ugovor je 250.000 eura bruto (180.000 neto). Rupe će pokrpati ratama iz transfera Kvržića, Acostyja, Župarića... Ali idući prijelazni rok bit će pravi izazov za Rijeku. Živjeti od svog rada.

Stvoriti i prodati. Mišković tvrdi da klub nema nikakva dugovanja prema Social Sportu, sve je podmireno. A to je odnosi na prve tri sezone, do 2015. godine, kada je švicarska zaklada uložila nešto više od pet milijuna eura. Sve je vraćeno. Rujevica je druga priča, kredit na 26 godine, 18 milijuna eura.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 03:55