Marko Todorov / CROPIX / CROPIX
OVO NIJE IZOLIRANO ČUDO

PRIJELAZNI ROK I U HRVATSKOJ SRUŠIO REKORDE HNL je četvrta liga po profitu u svijetu!

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 02. rujan 2016. 00:46

Više od 75 milijuna zarađenih eura sjajno zvuče. Još bolje kada znamo da smo četvrta "izvozna" liga u svijetu. Koliko god imali ligu bez infrastrukture, gledatelja, sponzora, koliko god imali klubove koji neredovito i mizerno plaćaju igrače, postoji 75 milijuna razloga da podvučemo kako i u takvim uvjetima stvaramo sjajne igrače. I stvaramo ih u kontinuitetu, jer nije ova godina nikakvo izolirano čudo, premda smo do sada rekordnu 2008. godinu dvostruko nadmašili...

Čeka se strategija države

Naravno da su svi ti milijuni i najveće jamstvo da će Prva HNL opstati, da se neće amaterizirati, ali i da država treba ozbiljno razmisliti o strategiji koja će hrvatskom klupskom nogometu omogućiti ulaganja kojima ćemo dodatno podići razinu rada, a onda i prihode.

Nažalost, omjer novca dobivenog od odšteta i uloženog u nove igrače nikako nije dobar. Lijepo je zaraditi, ali dio te zarade, po svim poslovnim pa i nogometnim zakonima, moraš uložiti u nove igrače. Ne može zemlja s četiri milijuna stanovnika i mizernim BDP-om iz svojih resursa nadoknaditi toliki odljev kvalitetnih igrača koliko god stoji da smo očito iznimno talentirani za nogomet. Međutim, i u tom lošem omjeru postoji dobra vijest, jer velika većina novca slila se u maksimirsku blagajnu, a Dinamo je i bez novih pojačanja iznimno jak, da ne pričamo o tome koliko talenata sada čeka svoj red za neki bogati transfer.

S druge strane, bode u oči činjenica da je Dinamo uprihodio dvije trećine ukupnog novca (i) u ovom prijelaznom roku. Modri su već godinama platežno svijet za sebe u ligi, sada će ta razlika biti i dramatično veća. Dva kluba (Osijek i Inter) nisu uprihodili ni lipe od prodaje igrača, dok su Istra 1961 i Cibalia uprihodili tek sitniš...

Velika Gorica, 250116.
Zracna luka Zagreb.
Odlazak nogometasa GNK Dinamo u La Mangu ( Spanjolska)  gdje ce do 6. veljace biti na pripremama za nastavak sezone.
Na fotografiji: Marko Pjaca, Marko Rog.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

Zanimljiva taktika stranih vlasnika

Na sreću, Osječani i Puljani imaju strane vlasnike koji očito žele najprije podići razinu kvalitete svojih momčadi, a tek se onda baviti zaradom od transfera. Takav je put prošla Rijeka koja je s Volpijem i Miškovićem puno ulagala, da bi ovog ljeta promijenila kurs zaradivši čistih 13 milijuna eura koji će klubu omogućiti zdrav i miran život barem dvije godine.

Rekli smo da je kvaliteta lige s toliko izlaznih transfera ipak načeta, ali glavne uloge u ligi nisu se bitnije promijenile. Dinamo je bez Pjace i Roga individualno značajno slabiji, premda je i dalje dovoljno jak da složi momčad koja može igrati dobar europski nogomet. I Rijeka je slična priča, jer unatoč brojnim transferima trener Kek i dalje na raspolaganju ima momčad koja je i ozbiljna i snažna i dovoljno iskusna. Najviše je mijenjao Hajduk koji bi, po najavama, trebao biti snažniji nego prošle sezone, ali na Poljud je došla vojska igrača poprilično neizvjesnih kapaciteta. Lokomotiva je ostala otprilike slične kvalitete, a daleko najveći iskorak napravio je Osijek. Od momčadi koja je jedva ostala u ligi, Osijek je u kratkom roku izrastao do legitimnog kandidata za neko od europskih mjesta.

Slaven Belupo predvodi klubove koji su definitivno igrački slabiji nego prošle sezone, iako u Koprivnici nema panike jer momčad koja je ostala ne bi smjela ispasti iz lige. Financijskom krizom opterećeni Split ostao je bez svih igrača koji su imali nogometnu tržišnu vrijednost, slična je i Interova priča u Zaprešiću. Cibalia se skromno pojačala nakon što je ušla u elitno društvo, dok je Istra 1961 značajno jača nego što je bila ljetos kada je u kvalifikacijama spašavala prvoligaški status.

Rijeka, 270816. 
Stadion Rujevica.
HNK Rijeka i Slaven Belupo.
Prvenstvena utakmica MAXtv Prve lige.
Na fotografiji: Slavlje Roman Bezjak.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX

Zanimljiva borba za pozicije na ljestvici

Generalno, nakon izlaznim transferima nikada bogatijeg ljeta Prva HNL izgubila je dosta pogledamo li individualnu klasu igrača. Međutim, lagani pad Dinama, a poglavito Rijeke, kao i (najavljeno) ojačavanje Hajduka i naglašeno Osijeka trebali bi donijeti zanimljiviju borbu za gornje pozicije na ljestvici.

Borba za ostanak svakako će ostati neizvjesna kao što je bila i prethodnih sezona.

-------------------------------------------------------------------------------

1. Francuska - Ligue 1 - 325.2 milijuna erua

2. Portugal Liga NOS - 111 milijuna eura

3. Nizozemska Eredivisie - 86 milijuna eura

4. Hrvatska Prva HNL - 68.7 milijuna eura

5. Argentina Primera Division - 68.5 milijuna eura

Linker
18. travanj 2024 07:35