Foto: Vlado Kos / CROPIX
LOGIČNE ROŠADE

PROMJENE U DINAMOVOM SASTAVU ZA DERBI NA RUJEVICI Cvitanović skriva 'karte', jedan bitan detalj Kopić je dobro 'snimio', a sigurno će i Kek

DINAMO Trener Mario Cvitanović ne otkriva promjene u sastavu za derbi na Rujevici, no one su sigurne i očigledno neizbježne
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 23. veljača 2018. 15:27

Modri su jučer imali slobodan dan. Dok je snijeg padao po metropoli, bili su u svojim toplim domovima i sigurno razmišljali što je krenulo loše u sudaru s Hajdukom. Važnije je ipak što je promišljao trener Mario Cvitanović, koji je dan bez treninga definitivno proveo u analizi onoga što mora pripremiti i promijeniti za derbi na Rujevici.

Naravno da modri strateg promjene neće otkriti znatiželjnim novinarima, no to nimalo neće smanjiti našu znatiželju. Neće tu biti nikakve filozofije kad se radi o pozicijama desnog i lijevog braniča. Ukočeni vrat Petra Stojanovića se otkočio i Slovenac će zauzeti svoju poziciju, na njoj ionako nema konkurencije. Na lijevu stranu vraća se Borna Sosa, Čeh Jan Lecjaks podbacio je protiv Majstora s mora, ali on ionako nije kvalitativno blizu mladom i perspektivnom braniču.

S te dvije promjene Cvitanoviću se otvaraju mnogo bolje perspektive negoli ih je imao prošle nedjelje. Stojanović i Sosa su momci koji osim defenzivnih imaju i ofenzivnih kapaciteta, često su u prodorima po boku, akcije završavaju s centaršutovima, rade stalni pritisak. Rrahmani, stoper koji je ‘na silu’ igrao desnog bočnog nije taj, kao ni Lecjaks koji je u ofenzivi jedino vidljiv kad daleko loptu izbacuje iz auta...

Zagreb, 180218.
Stadion Maksimir.
Nogometna utakmica 22. kola 1. HNL, GNK Dinamo Zagreb protiv HNK Hajduk Split.
Na fotografiji: Mario Gavranovic.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
CROPIX

Dakle, samo te dvije promjene će Dinamo na Rujevici učiniti jačom momčadi.

Tongo Doumbia je pak defenzivni veznjak koji, kako se to u narodu voli kazati, nit’ smrdi, nit’ miriše. Slabija je karika u paru s Arijanom Ademijem. To je dobro prepoznao i trener Hajduka Željko Kopić koji je svojim momcima naredio najveći pritisak upravo na njega. Nije se snalazio Tongo, gubio je lopte, nije mogao organizirati bilo kakvu akciju prema naprijed, loptu je primao uglavnom leđima okrenut protivničkom golu, te je praktički stalno vraćao unatrag. Upravo takvu igru je Cvitanović u pripremnom razdoblju zabranjivao “dekretom”. Inzistirao je mladi trener da mu igrači nikada ne primaju loptu okrenuti leđima protivniku. Najslabije je od svih zahtjev akceptirao upravo Doumbia, koji pokazuje i da je podosta spor igrač, bez startne brzine i brzih rješenja, smišlja akcije dosta sporo. Ako je to vidio Kopić, sigurno je zapazio i Matjaž Kek.

Zagreb, 180218.
Stadion Maksimir.
Nogometna utakmica 22. kola 1. HNL, GNK Dinamo Zagreb protiv HNK Hajduk Split.
Na fotografiji: Mijo Caktas i Jan Lecjaks.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Zato je sasvim moguće da njegovu poziciju na Rujevici zauzme - Nikola Moro. On može igrati defenzivnog i centralnog veznog, s tim da se usuđujemo kazati kako je čak bolji na defenzivnoj poziciji, Konačno, na zimskim pripremama, kad smo saznali za zanimanje Šahtara, bilo je sasvim jasno da ga klub iz Donjecka u egzilu traži upravo za tu poziciju. To bi značilo da bi na Rujevici par defenzivnih veznjaka mogao biti Ademi - Moro.

U takvim mogućim okolnostima, centralni vezni trebao bi biti mladi Katalonac Dani Olmo kojem to i jest osnovna, najbolja pozicija. Olmo nije pravi bočni napadač, makar su ga Dinamovi treneri uglavnom koristili na toj poziciji. Premještanjem Olma u “centralu” na njegovu poziciju bi trebao doći - Izet Hajrović. Pojačanje Modrih trenira punim kapacitetom, saznajemo da je dobar na treninzima, pa bi na Rujevici konačno mogao krenuti od prve minute! U Gradskom vrtu ušao je posljednjih dvadeset minuta, protiv Hajduka u samoj završnici, s sudačkom nadoknadom na terenu je proveo desetak minuta... Ta promjena mogla bi biti iznenađenje koje Cvitanović sprema Keku.

Naravno, ukoliko Doumbia ispada, a njegovu poziciju zauzme Moro, postoji mogućnost da ofenzivni veznjak postane Ante Ćorić, dok bi Olmo ostao na krilnoj poziciji. Ipak, to je manje vjerojatna opcija.

Logične rošade

Ove rošade koje smo spomenuli djeluju sasvim izgledno i logično. Ipak, postoje još dva zanimljiva pitanja koja ipak ulaze u okvir jačih špekulacija, no valja ih spomenuti. Radi se o dva najveća tragičara El Croatica, Marku Leškoviću koji je uz asistenciju Livakovića “poklonio” pobjedu Hajduku, te Mariju Gavranoviću koji je promašio jedanaesterac. Obojica su bivši igrači Rijeke, pa će im nastup pred navijačima svog bivšeg kluba predstavljati svakako psihološki teret, određeni stres. Koji će biti dodatak na onaj koji su proživjeli protiv Splićana. Istina je da se radi o iskusnim igračima, ali ne treba biti previše promućuran i zaključiti da će igrati pod ogromnim opterećenjem u strahu od novog kiksa. Može li se dogoditi da Cvitanović umjesto Leškovića na stopersku poziciju uz Filipa Benkovića postavi Rrahmanija, a umjesto Gavranovića u vatru gurne Armina Hodžića?

Realno, to bi bio dosta riskantan eksperiment. Mijenjati Leškovića koji je bio tako dobar i nametnuo se treneru nakon jednog kiksa, bilo bi loše, moglo bi djelovati psihološki ubitačno po tog stopera. Ista ta priča vrijedi i za Gavranovića. Logičnije ih je obojicu gurnuti u novi derbi, pa onda vidjeti od kakvog su materijala sazdani.

MOGUĆI SASTAV DINAMA NA RUJEVICI 4-2-3-1

Livaković - Stojanović, Lešković, Benković, Sosa - Ademi, Moro - Soudani, Olmo, Hajrović - Gavranović

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 14:25