POLJUD BEZ GLEDATELJA

PROPALA PRILIKA ZA ZARADU Otkrivamo koliko će HNS izgubiti zbog kazne Uefe

Piše: Alen LesičkiObjavljeno: 10. travanj 2015. 23:58

Ako se ne dogodi čudo u žalbenom postupku, a u koje nitko u HNS-u ne bi uložio ni kunu , Hrvatska i Italija će igrati na praznom Poljudu. Čim nogometna vrhuška i Hajduk, odnosno grad Split dogovore uvjete suradnje i potpišu ugovor o organizaciji utakmice, krenut će se s pripremama za doček Italije na Poljudu.

Teret organizacije bit će na leđima HNS-a dok će Hajduk pružiti logističku podršku što je procedura koja se nimalo ne razlikuje od, primjerice, one kada reprezentacija igra u Maksimiru. Klub s Poljuda će na to ime utržiti nekoliko stotina tisuća kuna. Navodno, jer svotu nitko nije htio potvrditi pozivajući se na sferu poslovne tajne.

Zarada Splita ovisi pak o sadržaju i akcijama koje će se ponuditi tijekom tih nekoliko dana koliko će reprezentacija biti u Dalmaciji. Od otvorenog treninga, fan zona za gledanje utakmica… Ne treba smetnuti s uma kako će tih dana u lipnju u Splitu biti 50-ak talijanskih novinara koji će prenijeti sliku Dalmacije. Nešto će zaraditi i mediji.

Narušen imidž

Naravno, sve to će biti mizerija u odnosu na što se moglo uprihoditi da HNS nije kažnjen. Nekoliko desetaka tisuća navijača bio bi bingo za svakog marketinškog stručnjaka. Na kraju, Split bi dobio na pozitivnom imidžu koji će sada biti trajno narušen jer će Italiju na Poljudu 2015. pamtiti po prvoj utakmici u povijesti reprezentacije koja je igrana pred praznim tribinama…

Konkretne brojke gotovo je nemoguće prezentirati, ali Davor Šuker u četvrtak je otkrio kako će HNS samo na ulaznicama izgubiti oko 3,7 milijuna kuna, ili pola milijuna eura.

Utakmica bi svakako podebljala Splitsku turističku bilancu. Od 33.000 ulaznica, oko deset posto bi mogli dobiti talijanski navijači. U lipnju prošle godine na području Grada Splita bilo je nešto manje od 43 tisuće stranih turista, te bi 3300 talijanskih navijača činilo 7,7 posto tog broja. Prema posljednjem istraživanju Instituta za turizam o potrošnji turista, Talijani na odmoru u našoj zemlji u prosjeku troše 66 eura dnevno, a uz pretpostavku da bi navijači, s obzirom na vikend termin, ostali u Splitu dva dana, ispada da je njihova potrošnja mogla premašiti 430 tisuća eura ili 3,3 milijuna kuna.

Potrošnju domaćih navijača puno je teže procijeniti. No, ako pretpostavimo da bi barem 20.000 hrvatskih navijača moglo doći izvan grada i da će u Splitu svaki potrošiti stotinjak kuna na hranu i piće, već dolazimo do iznosa od 2 milijuna kuna.

Učinak veći u studenom

No, Branko Bogunović iz konzultantske kuće Hotwath HTL ističe kako prihod koji je Split mogao ostvariti zahvaljujući potrošnji navijača ipak ne bi imao značajniji utjecaj, s obzirom na to da je lipanj jedan od najjačih mjeseci.

- Da se utakmica igra u studenom ili prosincu, učinak za Split bio bi daleko veći. Ovako, izgubljeni prihod nije ništa što se ne bi moglo nadoknaditi uobičajenim marketinškim alatima - ističe Bogunović.

Linker
20. travanj 2024 12:06