DVOBOJ U BAKUU

Prosinečki izbornik Azera: 'Daleko je dvoboj s Kovačem da bih o tome sad razmišljao'

Piše: Branko StipkovićObjavljeno: 26. studeni 2014. 13:40

Ovoga utorka sve je riješeno: sljedeće tri i pol godine Robert Prosinečki bit će izbornik Azerbajdžana!

- Dogovorili smo se, dakle, i sve precizirali za aktualni ciklus EP-kvalifikacija, kao i onaj potom, za SP 2018. godine - mirno je izvijestio ponajbolji hrvatski nogometaš svih vremena i po prosudbi mnogih jedan od najkvalitetnijih trenera mlađe generacije.

Rezultat je to relativno dugog uzajamnog simpatiziranja od oko mjesec dana, ali i kratkih pregovora: u raskošnoj palači Azerbajdžanske nogometne federacije na Nobelovu prospektu u Bakuu ugledni, čak i obožavani Hrvat sve je usuglasio s predsjednikom Rojnagom Abdulajevom za manje od dva dana.

Kakvi su prvi dojmovi o prebogatoj zemlji Južnoga Kavkaza koja velikim dijelom izlazi na Kaspijsko jezero?

- Koliko sam stigao vidjeti, a nisam puno, Baku je arhitektonski u rangu svjetskih metropola. Nešto prelijepo.

Veli da su lokalni mediji odmah izvijestili o nasljedniku Bertija Vogtsa, no ugovor će biti potpisan naknadno:

- Ovdje ostajem desetak dana. U četvrtak ću skoknuti u Francusku jer u Saint-Etienneu istoimeni klub u Europskoj ligi dočekuje Karabah Agdan, vodeći sastav ovdašnje Unibank Premijer lige s deset klubova; moram vidjeti kako diše nekoliko reprezentativaca. Bit ću i na nekoliko utakmica državnog prvenstva.

Taj Karabah solidno se bori u skupini s Interom Milanom, Dnjiprom i spomenutim Francuzima, ima četiri boda kao i dva takmaca, jedino su Talijani odmakli na osam.

- Što sam naslijedio od Vogtsa? Ima tu materijala. Siguran sam da teški poraz od Vatrenih u Osijeku, 0:6, nije prava slika ni objektivno mjerilo vrijednosti. Postoje i dobre stvari. Važno je zasukati rukave pa strpljivo raditi. Što se mene tiče, potpuno sam spreman.

Financijska strana je u redu?

- Apsolutno.

Što je sa suradnicima, vjerojatno će uzeti koga iz staroga kraja?

- Podrazumijevaju se Gordan Ciprić i Dragan Spasić, moji stalni suradnici. U međuvremenu valjda još tko, iz trenerskog ili medicinskog sektora.

Ovakvim raspletom Prosinečki više ne kandidira za šefa BH-selekcije?

- Naravno. Ta priča je završila i prije no što je počela. Bio sam zainteresiran, ali nitko mi se nije javljao. Da jest, razgovarali bismo i odlučili. Ja sam svoj put odabrao i zaista sam prezadovoljan jer je rješenje najbolje. Uostalom, čemu čekati, u našem poslu je tako: čim si slobodan, nastojiš se zaposliti...

Ne brine zbog različitosti obveza: u Crvenoj zvezdi i Kayserisporu je u pogonu bio neprestano, s reprezentacijom je drukčije?

- Imam praksu iz četiri-pet godina koje sam proveo kao asistent Slavena Bilića u našoj selekciji. Ne brinem se, sve ću osmisliti, sve organizirati. Raspoložen za svaki izazov. Vremena je u izobilju, prvi nastup je 28. ožujka kada primamo reprezentaciju Malte.

U Hrvatskoj se najradije spominje 3. rujna, tada u Baku dolaze Niko Kovač i ‘kockasti’!

- Predaleko je da bih već o tome razmišljao. Očekujem da ćemo tijekom brojnih mjeseci štošta promijeniti, popraviti. Da će pomak biti korektan, a otpor konkretan!

Azerbajdžan je na trenutačnoj FIFA-inoj listi 126. zajedno s Luksemburgom, iza Ekvatorijalne Gvineje, ispred Burundija. Odveć skromna pozicija, zaslužena pretjeranim promašajima, nipošto realnim kapacitetom. Zato je neobjektivno zadnje, šesto mjesto u izlučnoj skupini s nula bodova, čak i Malta ima jedan...

Kod kuće su Azeri izgubili od Bugara 1:2 i Norvežana 0:1, na strani od Talijana 1:2 i Hrvata 0:6. Triput je stradao te definitivno nastradao Vogts, jednom, 16. studenoga protiv Norveške, izbornik ograničena trajanja Mahmud Gurbanov, bivši vezni i internacionalac sa 69 nastupa za A-sastav.

- Uskoro ću preseliti i obitelj, suprugu i dvije kćerke, nema doista nikakvog smisla da nismo skupa.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 07:48