Emica Elvedji / CROPIX / CROPIX
NIJE PANIKA, ALI...

PROŠLE SEZONE BILI SU NEDODIRLJIVI ZA SVE, A DANAS SU DALEKO I OD DRUGOG MJESTA Je li ovo glavni razlog zašto se Rijeka ne može približiti vrhu?

RIJEKA Kekova momčad prekjučer na terenu Gradskog vrta izgubila još jednu utakmicu od konkurenta za vrh tablice
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 19. veljača 2018. 20:44

Nakon šest prošlosezonskih pobjeda nogometaši Rijeke sada su treći put zaredom potpisali kapitulaciju protiv Osijeka. Utakmica je bila praktički odlučena u šestoj minuti, isključenje Darija Župarića srušilo je sve taktičke zamisli Matjaža Keka čija je momčad točno 90 minuta, računamo li po tri minute sudačke nadoknade svakog poluvremena, igrala s igračem manje u polju. I nije većim dijelom loše stajala na travnjaku, manje-više korektno je zatvarala prilaze Slugi i nekoliko puta dobro izašla u kontru, ali Osijek je ipak previše kvalitetna momčad da ne bi iskoristio brojčanu nadmoć.

Skliznuli na broj 4

Doduše, znala je i Rijeka zaprijetiti, Malenica je Čolaku obranio zicer, da nije bilo u najmanju ruku dvojbenog jedanaesterca imali bi priliku dočekati situaciju, poput Pavičićeve, za pogodak i možda nešto više od poraza i tapšanja po ramenu zbog solidne predstave... Ipak, bodovi su otišli u nepovrat, Rijeka je skliznula na četvrto mjesto i s polovičnim učinkom iz prva dva proljetna kola dočekuje novi derbi - onaj protiv Dinama.

Prošle sezone Rijeka je dominirala u tim sudarima protiv momčadi iz vrha. Osijek su svladali četiri puta, Hajduk triput uz jedan remi, Dinamo jednom uz dva remija i onaj poraz u posljednjem kolu kada je utakmica bila lišena rezultatskog značaja. Osvojili su Riječani lani impresivnih 27 od 36 mogućih bodova (75%) protiv momčadi iz vrha, uvelike zahvaljujući toj dominaciji praktički od početka do kraja sezone proveli na prvom mjestu. Sada je priča drugačija i upravo u međusobnim sudarima treba tražiti razloge zbog kojih Bijeli danas gledaju u leđa Osijeku i Hajduku. Naravno, imaju još dovoljno vremena da se to promijeni, ali samo jedna pobjeda u sedam međusobnih ogleda s momčadima iz vrha dovoljno ilustrira gdje se dobiva ili gubi ta utrka za drugim mjestom. Rijeka je ove sezone u sedam derbija (tri protiv Osijeka, po dva protiv Hajduka i Dinama) tri boda uzela samo protiv Hajduka na Poljudu, u ostalih šest utakmica nije uzela ni boda. A protiv izravnih konkurenata na ljestvici isti vrijede dvostruko.

- Šteta bodova u ovakvim utakmicama, odigrali smo korektno, ali od nekih svojih igrača, pogotovo onih koji već imaju neki rejting, očekujem više - rekao je Kek nakon utakmice.

Neće poraz u Gradskom vrtu izazvati nikakve potrese na Rujevici iako bi uoči dvostrukog sraza s Dinamom bod(ovi) bili dobrodošli za dizanje atmosfere u klubu i gradu, Rijeka se ove zime našla u specifičnoj situaciji zbog čega se trener Bijelih odmah nakon gostovanja u Osijeku okrenuo razmišljanju o treningu i momčadi.

- Treninzi su apsolutni prioritet za našu momčad - rekao je strateg Bijelih nakon utakmice aostrofiravši još jednom da u hodu mora stvarati momčad.

Grahovac se predstavio u dobrom svjetlu, Leovac je ostao na klupi, Božinov na kraju nije ni putovao u Slavoniju...

Borba sa samim sobom

Rijeka će za dva mjeseca kada Osijek bude gostovao na Rujevici sigurno izgledati drugačije.

- Imam borbu sa samim sobom u formiranju momčadi. Mi znamo što se kod nas događa i što se već dogodilo. Znam što me čeka i jedva čekam idući trening i one koji slijede jer je samo to način za napredovati - poručio je Matjaž Kek.

Iako drugo mjesto nitko neće istaknuti kao primarni cilj, jasno je da će Rijeka u nadolazećim utakmicama željeti pokazati da ga je kadra osvojiti.

Ne bez razloga, mjesec dana više za pripremu prije uključivanja u pretkola Europske lige (četvrtoplasirani ide u prvo, trećeplasirani u drugo, a drugoplasirani u treće pretkolo), pogotovo u situaciji kada će na ljeto ponovo biti dolazaka i odlazaka, nije zanemarivo razdoblje.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 09:36