Eduardo da Silva i Ognjen Vukojević
 CROPIX
OČEKUJE TEŽAK POSAO

'PRVENSTVO BI MOGLO BITI GOTOVO VEĆ OVAJ VIKEND' Bivši hrvatski reprezentativac tvrdi: 'To je možda najopasnija utakmica za Dinamo!'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 17. veljača 2017. 22:54

Maksimir će u subotu biti svjedok vrlo zanimljive utakmice. Jednog od Dinamovih - finala! Ako se sjećate, trener Ivajlo Petev na kraju turskih priprema bio je vrlo jasan kad se radi o proljetnom dijelu sezone.

- Naša svaka utakmica do kraja prvenstva je finale!

Možemo se složiti s Petevom, jer Rijeka bježi velikih šest bodova, svaki kiks, a to je i neodlučeni rezultat, Modre debelo udaljuje od obrane naslova. Ogled s Farmaceutima još je posebniji zbog činjenice da je to prva utakmica proljeća, izgubiti bodove na startu moglo bi biti katastrofalno, utjecati na samopouzdanje plavih trupa, uništiti dobro raspoloženje koje vlada u momčadi i sve bi lagano moglo otići, kako kaže refren jedne pjesme u - Honduras...

Slaven Belupo klub je koji je od početka HNL-a u odličnim odnosima s Dinamom, ali samo izvan terena.

Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

Rane iz prošlosti

Upravo je društvo iz grada Vegete zadalo najveći udarac plavom klubu u povijesti HNL-a kad ih je u sezoni 2004/05. poslalo u Ligu za ostanak, odnosno, kako se to tada nazivalo, ‘Ligu za bedaka’. Dinamova tragedija zbila se 19. ožujka 2005. godine, kad su u Koprivnici poraženi s 3:1.

Ove sezone Slaven Belupo također je zaslužnik što Dinamo zaostaje za Rijekom, jer su u 3. kolu u Maksimiru s Modrima odigrali 1:1. Ako u subotu Koprivničanci opet uspiju doći do takvog rezultata, nekako nam se čini da na Rujevici polako mogu početi otvarati šampanjac.

Može li nakon 12 godina Slaven Belupo opet nanijeti veliku bol dinamovcima? Tada su ih poslali u zaborav Lige za ostanak, sad ih mogu poslati u zaborav kad se radi o borbi za naslov.

Na tu temu smo jučer porazgovarali s Ognjenom Vukojevićem, bivšim hrvatskim reprezentativcem koji je odijevao oba dresa, ali je prije 12 godina bio u dresu Slavena Belupa u toj utakmici koju će Zagrepčani pamtiti dok je svijeta i vijeka.

Zagreb, 290515.
Stadion Maksimir.
Utakmica 35. kola MaxTV Prve lige izmedju GNK Dinamo Zagreb i HNK Rijeka.
Na fotografiji: Ognjen Vukojevic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
/ Damir Krajac / CROPIX

- Ta utakmica prije 12 godina zaista je bila specifična, takva će se rijetko ponoviti, na neki način je povijesna. Mi smo tada osigurali Ligu za prvaka, nama ta utakmica nije bila bitna, a Dimamu je bila presudna. Morali su uzeti barem bod da uđu u Ligu za prvaka. Slaven je imao jako dobru momčad, a na licima igrača Dinama prepoznavao se veliki strah. Igrali su pod ogromnim pritiskom koji nisu mogli izbaciti iz sebe. Svi su tada govorili da ćemo pustiti Dinamu, ali mi smo dobili “glat”, skroz smo ih nadigrali. Čudo se dogodilo - priča nam Vukojević.

Pitali smo Ogija može li se takva priča ponoviti u subotu, može li Slaven Belupo opet napraviti čudo?

- Dinamo je tada bio kvalitetan, u momčadi su imali jako dobre igrače poput Sedloskog, Drpića, Pranjića, Mijatovića, Ljubojevića, Buljata, Čale, Mujčina, Bošnjaka, Zahore, branio je Vasilj... Međutim, uništio ih je pritisak, taj strah. E, sad je slična situacija. Dinamu je zaista svaka utakmica kao finale, prema tome može se negdje očekivati da će biti u grču. Mislim da Modri u subotu neće igrati lepršavo i atraktivno, Modri moraju igrati na rezultat. S druge strane, priča je ista kao prije 12 godina, Slaven dolazi rasterećen u Zagreb, ne mogu biti u vrhu, ne mogu ispasti. Mogu igrati posve opušteno, u idealnoj su situaciji da se dođu nadigravati. Zato je Slaven iznimno opasan za Dinamo, to je jedna od najopasnijih, možda i najopasnija utakmica za Dinamo u proljetnom dijelu sezone!

Priča Vukojević da je pratio Dinamo na pripremama, da mu izgledaju jako dobro.

- Vidim da se u Maksimiru stvara pozitivna priča, ali to se mora pokazati na startu prvenstva. Dinamo jednostavno nema pravo na kiks! Ako Dinamo kiksa u subotu, a Rijeka preskoči Osijek u nedjelju, prvenstvo je gotovo, Riječani mogu slaviti naslov prvaka. Zato se na Maksimiru može očekivati iznimno uzbudljiva utakmica.

Na kraju je ipak kazao...

- Iako će Dinamo igrati pod pritiskom, ipak držim da će pobijediti!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 21:14