CROPIX
BEZ NJEGA SE VIŠE NE MOŽE

RAĐA SE NOVI VELIKI HRVATSKI TALENT, A NIJE IZ DINAMA I NE IGRA ČAK NI PRVU HNL 'Kad mi nema njega, boli me glava! Ali već ga traži pet velikana'

ŠIBENIK I u derbiju protiv Varaždina jedan od najboljih igrača na travnjaku bio je 17-godišnji veznjak Marko Bulat
Piše: Davor TrutinObjavljeno: 13. studeni 2018. 14:56

Prije malo više od godinu dana upravo u susretu s Varaždinom u dresu Šibenika debitirao je Marko Bulat. S točno 16 godina i jednim danom postao je najmlađi Šibenikov prvotimac u povijesti. U svom debiju taj golobradi mladić zaslužio je i epitet igrača utakmice, a mnogi su tada ustvrdili kako se na Šubićevcu rađa jedan novi veliki, veliki talent. Nastavio je Marko sa sjajnim igrama, i privukao pozornost na sebe. Ove sezone Bulat igra još bolje, zrelije kao da u nogama ima stotine, a ne tek dvadesetak utakmica u drugoj ligi.

Bez njega se ne može

Igra na poziciji zadnjeg veznog, mjestu na kojem u najjačim ligama ordiniraju pretežno atlete, maratonci. Onako lagan, naizgled krhkog izgleda lako zavara suparnike. Uza sve tehničke performanse, pregled igre, dugi i precizan pas, diktiranje tempa igre po čemu pomalo podsjeća na Luku Modrića tu je i urođeni talent, nogometni gen koji je vidljiv na prvu. Sada je podigao i agresivnost u duelu, izlazi na presing visoko i upravo je tako zabio pobjednički gol Kustošiji. Toliko je napredovao da je i trener Šibenčana Perković nakon kup dvoboja s Hajdukom u kojem je Marko bio jedan od najboljih Šibenikovih igrača ustvrdio.

- Kad mi nema njega u momčadi vjerujte mi da me boli glava!

Boli sve više glava i suparničke trenere kada na kontra strani igra šibenski wunderkind. Slične probleme mučile su i Branka Karačića nakon pobjede Šibenika u derbiju jeseni, u kojem je Bulat uz Princea bio ponajbolji igrač Narančastih.

- Važna pobjeda za nas, pobjeda koja nas lansira sve bliže prvom mjestu. Protiv Varaždina koji napada prvu ligu smo u djelo proveli sve ono što nam je rekao trener, ponajprije plan da zaustavimo Jerteca i Benka koji su vrlo usklađeni, dolaze po lopte. To smo srezali u korijenu i iskoristili svoje šanse i hvala Bogu pobijedili - kaže Marko, koji je i treću utakmicu u nizu (Hajduk II, Kustošija, Varaždin) postigao gol.

Ustvari i četvrtu jer u Kupu je upravo nakon njegovog slobodnjaka upao (auto)gol.

- Odčepilo se, što bi se reklo, ali to je i zasluga momčadi - skromno će Šibenikov veznjak.

Serijom pobjeda, ali i rezultatima Šibenik se prometnuo u glavnog favorita za naslov. To se više ne može kriti ili stavljati u celofan.

- Naravno da razmišljamo o prvoj ligi, posebice sada kada smo umakli Varaždinu na pet bodova. Znali smo i prije da smo dobri, ali nismo to oglašavali na sva zvona. Ali, nije još gotovo, imamo još Dinamo II i Dugopolje u zaostaloj utakmici, i tome se moramo posvetiti i ovako nastaviti na proljeće.

Bulat je prošao sve mlađe reprezentativne selekcije, sada je sa 17 godina dobio nove pozive za U19 selekciju. I, baš zbog obveza u toj vrsti neće ga biti u idućoj važnoj utakmici svoje momčadi kontra Dinama II na Hitrec-Kacijanu.

- Baš mi je žao zbog toga iako je naravno svaki poziv u reprezentativni dres nešto najljepše. Malo je taj termin nezgodan, ali bit ću uz ekipu, pratit ću ih barem putem interneta. Nadam se da ćemo pobijediti i ostati u ovom odličnom ritmu.

Sjajne igre ovog mladca sa Šubićevca logično da privlače i pozornost mnogih klubova. Uoči sezone predsjednik NO kluba Josip Bulat, inače Marko otac kazao je novinarima kako je klub dobio ponudu jednog inozemnog kluba, ali da su je glatko odbili. Šibenikove utakmice sve više pohode skauti stranih klubova koji pomno prate svaki Bulatov potez. Koliko ga to i opterećuje li ga to u trenucima kada igra i vuče Šibenik prema prvoj ligi.

- Znam da postoji zanimanje nekih klubova, evo predsjednik kaže da ima najmanje 5 europskih dobrih klubova. Ali, meni je najvažniji moj idući trening. Ponude će dolaziti a najvažnije da ja igram i da sam fokusiran samo na moju igru.

Vladimir Dugandzic / CROPIX
CROPIX

Čvrsto na zemlji

Marko je isključivo svojim igrama s pravom postao objekt interesa kako mnogih klubova tako i medija koji žele ekskluzivne priče o “čudu sa Šubićevca”. No, Marko je iako s tek navršenih 17 godina čvrsto na zemlji, a otac Josip kada ga zovu novinari i urednici hrvatskih medija uljudno zamoli da se ne piše i ne govori toliko o njemu, da ga to ne bi možda poremetilo u njegovom radu u fokusu na igru i trening s momčadi.

No, Marko ne može izbjeći novinarske mikrofone i svjetla medijskih reflektora jer iz kolo u kolo igra sve bolje. I, samo neka nastavi tako. A, kako i sam kaže i njegovi najbliži koji vode računa o karijeri ionako će sve doći na svoje.

Linker
20. travanj 2024 17:36