Vladimir Dugandzic / CROPIX / CROPIX
TEŠKA SITUACIJA

RASPAD SISTEMA NA PARKU MLADEŽI Prodaju igrače za milijune i milijune eura, ali igrači nemaju za kruh?!

Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 14. rujan 2016. 19:09

Velika kriza kluba iz Parka mladeži dosegla je alarmantne razmjere. Uvjerljivi domaći poraz od konkurenta u borbi za ostanak Istre 1961 (0:3) gurnuo je Split na posljednje mjesto ljestvice sa samo četiri osvojena boda u dosadašnjih osam kola. Ujedno je to već sedamnaesti prvenstveni susret u nizu u kojem "crveni" nisu slavili, a od zadnjih 16 u čak 15 igrači Splita nisu uspjeli pronaći put do protivničke mreže. Međutim, rezultati su samo vrh ledene sante, posljedica svega što se događa(lo) na Parku mladeži. Uzroci su mnogo dublji. Ponajviše leže u teškoj financijskoj situaciji iz čega sve proizlazi.

Od početka godine iz kluba je po našoj gruboj računici otišlo oko 25 igrača što se drastično osjetilo na kvaliteti kadra. Ili gledano ovako, iz prvih 11 "crvenih" iz pobjede nad Dinamom na Parku mladeži krajem listopada koju je potpisao tadašnji trener Goran Sablić ostali su u klubu samo Ivan Pešić i ozlijeđeni Miloš Vidović.

Otišla su u zadnja četiri mjeseca čak petorica kapetana Splita (s dužim i kraćim stažom, no nosili su svi traku). Crveni dres više ne nose Nino Galović, Danijel Zagorac, Ante Majstorović, Dražen Bagarić i Amir Rrahmani. A pred odlaskom je i šesti, Jure Obšivač koji je podnio zahtjev za arbitražu.

Samo od dolaska Vjekoslava Lokice na klupu prije nepuna dva mjeseca (nakon Sablića) kada je predsjednik Slaven Žužul još vjerovao u borbu za Europu i najavljivao je otišla su tri ponajbolja igrača Majstorović, Bagarić i Rrahmani. A kalibar igrača koji ih ih trebali zamijeniti izuzev iskusnog Josipa Jurendića nije ni izbliza na toj razini. Naravno, po onoj koliko para toliko muzike. Dok su se ostali rivali sa začelja pojačavali, primjerice baš Istra, Split je u završnici prijelaznog roka dodatno oslabio i sam sebe usmjerio prema drugoj ligi.

Duka, Fuštar, Dupovac, Mikulić, Maglica, Mišić, Obšivač, Chvedukas, Jurendić, Pešić, Geljić početna su jedanaestorica iz tog susreta protiv Istre. Eto pa procijenite i sami.

A bilo je tu i po pitanju igračkog kadra nekih vrlo čudnih poteza, prije početka sezone Split je potpisao Tomislava Šarića i Santiaga Villafanea, da bi se samo mjesec-dva kasnije sve preokrenulo i da bi se klub razišao s tim igračima! Stigao je recimo i ozbiljnije ozlijeđeni napadač Mohamed Okechukwu, a mogao je stići golgeterski više dokazani i zdravi Solomon...

Ima toga još. Uz sve momčad su napale i brojne ozljede i pegule, tako se odlični Ivan Jukić sam ozlijedio na treningu, slomio je u jednom bezazlenom startu sam sebi kost zgloba. Ostaju samo mladi igrači, a samo ih manji dio u ovom trenutku zadovoljava kriterije prvoligaškog nogometa. Kadar je baš za ljutu borbu za ostanak što je poslije poraza od Istre najavio i Lokica, trener koji s ovim kadrom, slično kao i Sablić prije njega, ima Sizifov posao. U slučaju Lokice još je i taj kamen koji pokušava gurati uzbrdo veći.

Nije kod svakog igrača isti slučaj, ali mnogim igračima plaće kasne i po sedam-osam mjeseci. Igrači nemaju za život, stan, neki čak otvoreno kažu i za hranu, da su gladni. Pritom državu ne zanima što igrači nisu dobili svoje plaće, ona traži da uredno kao sportaši plaćaju sva davanja državi koja su se nagomilala kod nekih i na desetke tisuće kuna. Slično je bilo i ranije ove godine, čudo je kako je Split zbog tih dugovanja uopće i dobio licencu. Međutim, ufalo se da će novac od prodaje nekih igrača popraviti stanje.

Split, 020316. 
Stadion Park mladezi.
Nogometna utakmica 25. kola MAXtv Prve lige izmedju RNK Split i NK Rijeka. Na fotografiji: Amir Rrahmani i Miral Samardzic
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
CROPIX

Međutim, ništa se osjetnije nije popravilo po tom pitanju ni nakon što su ovog ljeta napravljeni transferi Majstorovića, Bagarića i Rrahmanija ukupno teški nešto manje od 2,5 milijuna eura. Od tada su navodno neki igrači dobili jednu plaću, neki pola... Nekima su pak redovitija primanja za razliku od ostalih, ali i ta nejednakost stvara lošu atmosferu koja je ionako daleko od idealne. I za takvu turbulentnu situaciju dobro znaju igrači koje bi Split želio. Zato su se tek rijetki odlučili na dolazak u sredinu u kojoj je najčešće pitanje: "Kad će plaća?". A odgovora baš i nema.

S tim se nedostatkom odgovora neki više ne žele pomiriti. Litvanac Karolis Chvedukas i Bjelorus Maksim Vitus više ne žele trenirati dok im se ne podmire dugovanja. Zbog nagomilanih dugovanja i kapetan na zadnjem susretu Obšivač je podnio zahtjev za arbitražu, a takvih je slučajeva koliko je poznato barem petnaestak. Poput Obšivača većina aktualnih igrača može prijaviti klub na arbitražu zbog nagomilanih dugovanja i ako se nešto ne promjeni otići bez odštete.

Split, 260816. 
Stadion Park Mladezi. 
Utakmica 7. kola MAXtv Prve lige izmedju RNK Split i Inter Zapresica.
Na fotografiji: Elis Bakaj i  Mislav Komorski.
Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX
Bozidar Vukicevic / CROPIX / CROPIX

Dugovanja su ukupno gledano milijunska, kao plod pogrešnih procjena i poteza iz prošlosti kada su uz brojen prolaznike dovođeni i nogometaši u poznijim igračkim godinama, koje se više nije moglo transferirati, a bili su plaćani za hrvatske prilike nerealno visoko, i po 200 tisuća eura godišnje. Što je pogotovo veliki iznos za klub poput Splita kojem je glavni izvor prihoda prodaja igrača.

A niti navodno oko 13,7 milijuna eura po transfermarktu vrijedni izlazni transferi u protekle tri godine, najviše kroz tri R, od Rebića preko Roga do Rrahmanija, nije očito dovoljno da Split ne bi bio u crvenom. U debelom crvenom. I na putu prema drugoj ligi. Kada smo kod toga i projekt druge momčadi u Imotskom je neslavno završio, vuku se repovi, i čini se kako će se još neko vrijeme vući. Projekt novog stadiona se više gotovo i ne spominje. Stala je pak gradnja pomoćnog igrališta od stadiona prema sjeveru, prema škveru.

Split, 160716.
Stadion Park mladezi. 
Otvaranje nove nogometne sezone 1. kolo MAXtv Prve lige izmedju ekipa RNK Split - HNK Rijeka. 
Na fotografiji: Goran Sablic, trener Splita.
Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX
Bozidar Vukicevic / CROPIX / CROPIX

Na posljednjem susretu s Istrom Petar Mišić nastupio je u dresu iz evidentno potpuno drugačije garniture dresova od ostatka momčadi, u prošlosezonskom modelu. U zapisniku istog susreta kapetan je bio vratar Tomislav Duka, dok je traku pak nosio Jure Obšivač. Sve su to pokazatelji katastrofalnog ukupnog stanja u klubu.

Split je na začelju, a tek mu slijedi pakleni mjesec dana uz tri teška gostovanja kod Osijeka, Rijeke i Hajduka, uz domaći ogled protiv probuđene Lokomotive. Bez namjere da ikome solimo pamet ili glumimo generale poslije bitke kako se po onoj staroj izreci kaže "sam pao, sam se ubio".

Zagreb, 190816. 
Stadion u Maksimiru.
Nogometna utakmica prve MAXtv lige izmedju Dinama i Splita.
Na fotografiji: Lokica Vjekoslav.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Braća vlasnici kluba Slaven i Jozo Žužul najzaslužniji su što je klub iz četvrte, treće, druge stigao je do prve lige. Pred njima je sada još i veći izazov, kako spriječiti povratak natrag. "Crvenima" za vratom puše druga liga.

Linker
20. travanj 2024 07:31