Foto: Mario Todoric / CROPIX
MARKO ROG ZA SN

REDATELJ REKORDNE POBJEDE DINAMA NAD HAJDUKOM NA POLJUDU PREDVIĐA ISHOD NOVOG DERBIJA 'Hoće li večeras opet biti 0:4? Sve je moguće, pa i to!'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 21. listopad 2017. 19:31

Osam utakmica - osam pobjeda, gol-razlika 26:5. To vam je Napoli u Serie A. Nepobjedivi momci, nitko im na Čizmi u ovom trenutku ne može ništa, prvi su na ljestvici. U Ligi prvaka doživjeli su poraz od Pepa Guardiole i njegova Manchester Cityja, u spektakularnoj utakmici, mogli su i bolje proći. Uglavnom, Napoli je igrao super.

Hrvatski reprezentativac Marko Rog igra za taj super Napoli, ali ne previše. Do sada je za svoj klub u Serie A najviše minuta dobio na utakmici protiv Cagliarija, radilo se o 19 minuta. Protiv Beneventa je dobio 17 minuta, Atalante 15, SPAL-a 14, Rome 8, Lazija 4... U kvalifikacijama za Ligu prvaka protiv Nice je igrao u obje utakmice, u jednoj je igrao 19 minuta, u drugoj 9... U Ligi prvaka je protiv Feyenoorda dobio 17 minuta... Ukupno je ove sezone odigrao 118 minuta za Napoli, tek nešto više od jedne utakmice. S obzirom na to da znamo kakav je igrač, bilo bi nam logično da igra više. Žao nam je što igra tako malo, jer bilo bi bolje za njega, naravno, i za reprezentaciju da igra više.

Vječno ću pamtiti

To je, naravno, tema o kojoj bi se moglo dugo razgovarati, imali smo dosta pitanja za Roga, ali u Napoliju su stvari pomalo drukčije negoli kod nas. Naime, tamo vladaju jako stroga pravila u vezi novinarskih razgovora s igračima, pa tako Rog o svom statusu i klubu u ovom trenutku ne može razgovarati s novinarima. Ne može ni o reprezentaciji, može samo kad se Vatreni pojave na okupljanju... Dakle, o Grčkoj će moći pričati kad stigne u Zagreb.


Marko Rog Goal HD - Napoli 3-1 Atalanta Bergamo...

Ipak, o nekim stvarima može govoriti, za to je dobio dozvolu klupskog glasnogovornika. Može razgovarati o Dinamu i Hajduku, o nadolazećem velikom derbiju hrvatskog nogometa. Tako da u ovom razgovoru nećete moći pročitati ništa o temama Napolija ili Vatrenih, ali ima dosta toga kazati o početku kolovoza prošle godine. Tada je, naime, Dinamo na Poljudu igrao protiv Hajduka i pobijedio s ogromnih 4:0! Taj rezultat i danas zapravo djeluje nestvarno, Modri nikad s takvim rezultatom nisu svladali Majstore s mora u samostalnoj Hrvatskoj. U bivšoj državi dva puta je bilo četiri razlike na Poljudu, također 4:0 i 5:1.

Najbolji Dinamov igrač na tom derbiju bio je upravo Rog, jednostavno je briljirao, postigao je dva pogotka (druga dva zabio je Fernandes), no nije to bio jedini doprinos. Jednostavno je dominirao travnjakom, pa je taj trijumf, najveći Dinamov nad Hajdukom otkako je Hrvatske, bilo zapravo njegovo djelo.

- Što mislite kakva sjećanja me vežu za taj derbi, ha-ha... Uf, kakva je to tekma bila! Kolovoz, tek je počelo prvenstvo i dočekao nas je pun Poljud i odlična atmosfera, a mi smo odigrali fantastičnu utakmicu. Ja sam zabio na samom kraju prvog dijela, a onda smo u drugom, u 20-ak minuta zabili još tri gola i došli do velike pobjede. Je li to bila moja najbolja partija u modrom dresu? To neka drugi odluče, ali da smo odigrali super utakmicu koju ću vječno pamtiti - jesmo.

Bili smo bolji

Možda je pitanje pretenciozno, ali može li se ponoviti identičan ili sličan rezultat u ovom derbiju koji slijedi?

- Ma u nogometu je uvijek sve moguće pa tako i to. Naravno, nije to baš tako lagano. Ipak je to bila najveća pobjeda Dinama na Poljudu u povijesti Hrvatske, ali znate kako se kaže: rekordi su tu da se obaraju.

Dobro, što je tada presudilo? Koji je bio ključ tako uvjerljive pobjede? Može li se taktika s one utakmice preslikati na subotnji sraz?

- Iskreno, ne volim previše o utakmicama pričati na taj način. Analizirati protivnika, našu igru… Mislim da to nema smisla, ipak su momčadi drukčije, zapravo sve je drukčije. Što je presudilo? Jednostavno smo bili bolji od Hajduka, ne samo taj dan nego cijelu tu sezonu, a u toj utakmici je naša kvaliteta došla do izražaja. Naravno da se u jednoj utakmici uvijek sve može dogoditi, ali stvarno smo odigrali odlično kao momčad i došli do te uvjerljive pobjede. Nema zapravo tu neke velike filozofije.

Bit će odlično

Imate li ideju tko bi mogao biti krucijalni čovjek derbija?

- Teško je to ovako reći. Dinamo, kao i uvijek, ima puno mladih i kvalitetnih igrača koji mogu presuditi utakmicu. Naravno, isto mogu napraviti i oni iskusniji koji čine ‘kičmu’ momčadi. Sad se vratio i Ademi, što mi je jako drago. U svakom slučaju Dinamu ne nedostaje kvalitetnih igrača i svaki od njih može presuditi derbi. Prognozama se neću baviti, Hajduk je svakako momčad za respekt, ali znam da to znaju moji bivši suigrači u Dinamu. Siguran sam da će derbi biti odličan, da će navijači u njemu moći uživati - zaključio je Rog.

Ono je bila super momčad, ova još uvijek traži potvrdu

Iz one momčadi koja je tako teško nokautirala Majstore s mora, u plavoj svlačionici više nema vratara Eduarda, nema Schildenfelda, Jonasa, Fernandesa, Matel je ozlijeđen, Pavičić je u Rijeci, nema, naravno, ni njega. Je li ona momčad ipak bila bolja od ove koja u subotu igra na Poljudu?

- To su uvijek jako teška pitanja i nemoguće je uspoređivati dvije momčadi osim ako ne igraju jedna protiv druge. Mi smo imali super momčad, osvajali smo naslove prvaka i ubrzo nakon Hajduka prošli i Salzburg i ušli u Ligu prvaka dok ova momčad još traži svoju potvrdu u tom smislu. Ipak, vjerujem da će već ove godine Dinamo vratiti naslov prvaka u Maksimir, a onda iduće sezone ponovno europske utakmice vratiti u Zagreb.

Linker
17. travanj 2024 06:28